La mijlocul lunii februarie 2022, Echipa Curatorială anunța că obiectivele strategice asumate în dosarul de candidatură au trebuit armonizate cu realitatea sanitară din prezent. În acest scop peste 70% din programul creat acum șase ani a fost consolidat. În versiunea actualizată au fost introduse mai multe proiecte noi.
La scurt timp, Comisia Europeană a dat un mare „DA!” pentru noul program „Timișoara 2023”.
„Programul actualizat este, în mod clar, una dintre cele mai importante reușite din ultimele luni și o piatră de hotar esențială pentru 2023, fiind cu siguranță rezultatul pozitiv al efortului uriaș al noii Echipe Curatoriale, care oferă proiectului îndrumarea artistică și expertiza strategică solidă pe care le-a solicitat panelul (de experți independenți care monitorizează progresul Timișoarei – Capitală Europeană a Culturii, din partea Comisiei Europene – n.n.)”, transmitea Barbara Gessler, Head of Unit Creative Europe – Comisia Europeană și Directoratul General Educație și Cultură.
La o lună distanță, pe 29 martie, Programul Cultural 2.0 a primit aviz favorabil și din partea experților de la Bruxelles. Acum că a fost transmisă și validarea juriului european de monitorizare și toate etapele necesare pentru a fi demarată finanțarea au fost parcurse, mai rămâne ca banii să intre în conturile proiectelor pentru ca acestea să poată fi implementate.
„Panelul de Experți consideră Programul Cultural actualizat ca fiind o mare realizare a noii Echipe Curatoriale. Analiza amănunțită a stadiului de dezvoltare a proiectelor din dosarul de candidatură inițial și actualizările necesare se bucură de aprobarea deplină a Panelului”, au transmis membrii juriului.
Astfel, panelul de experți transmite autorităților publice locale, Echipei Curatoriale și tuturor părților implicate că succesul este garantat dacă traseul stabilit în varianta actualizată a documentului strategic pentru Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii va fi respectat.
„Am intrat în linie dreaptă cu pregătirile pentru anul 2023, cel în care Timișoara este Capitală Europeană a Culturii. Am primit și ultimul acord din partea juriului european de monitorizare, care aprobă întru totul programul cultural actualizat pentru perioada rămasă 2022 – 2023. Sunt încrezător că în toamnă, Timișoarei îi va fi decernat premiul Melina Mercouri și suma aferentă pentru programul Capitală Europeană a Culturii. Le mulțumesc pentru munca făcută celor șapte curatori ai programului, colegilor mei de la Centrul de Proiecte și operatorilor culturali implicați în acest efort. Apreciez și contez, în continuare, pe colaborarea constructivă cu Ministerul Culturii și cu Consiliul Județean Timiș, co-finanțatori ai programului,” a declarat primarul Dominic Fritz.
Juriul european de monitorizare, conform Deciziei nr. 445/2014/UE a Parlamentului European și a Consiliului, este cel care decide acordarea premiului Melina Mercouri și monitorizează și evaluează îndeplinirea criteriilor europene și a angajamentelor din bidbook.
„Centrul de Proiecte va începe procedura de finanțare a proiectelor care fac parte din Programul Cultural actualizat până la sfârșitul acestei săptămâni, urmând ca după ce va fi adoptată propunerea de modificare a OUG 42/2019 să lanseze apeluri de finanțare pentru extinderea programului cultural pentru anul 2023 din bugetul alocat de către Ministerul Culturii”, transmit reprezentanții Centrului de Proiecte.
Primăria Timișoarei alocă în total 15 milioane de euro – 6 milioane euro în 2022 și 9 milioane euro în 2023 pentru susţinerea Programului Naţional „Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”. Banii vor fi distribuiți structurilor cu rol de implementare: Centrul de Proiecte, instituțiile publice de cultură în subordinea Consiliului Local Timișoara și Asociația Timișoara 2021. Banii vor acoperi finanțarea programelor culturale și costurile de implementare.
Vă reamintim că programul actualizat nu se reduce la popularea spațiilor centrale și periferice timișorene cu evenimente, ci este extins în mai multe localități din județ și orașele din regiune (Reșița, Arad, Lugoj, Gărâna, Oravița ș.a.).
De la spectacole pe scenele celor trei teatre timișorene (Național, German și Maghiar) sau ale Operei și Filarmonicii, la expoziții derulate în realitatea virtuală, actualizarea programului țintește să le aducă timișenilor și vizitatorilor variate spectacole. Artele vizuale și patrimoniul ar urma să reflecte educația culturală autohtonă, prin expoziții de anvergură internațională, expoziții folosind tehnologia multimedia și realitatea virtuală. Vor avea loc o multitudine de colaborări între artiștii locali și cei internaționali, cel puțin asta ni se transmite la nivel declarativ.
Pe aceeași temă
Programul cultural pentru Timișoara 2023 a fost refăcut. Marea deschidere, în februarie anul viitor
Comisia Europeană, un mare „DA!” pentru noul program „Timișoara 2023”
Citiți principiile noastre de moderare aici!