Conferințele „ARHEOTIM”, dedicate promovării arheologiei și istoriei în rândul publicului larg pasionat de aceste domenii, continuă, de această dată cu o incursiune fascinantă în lumea antică. Evenimentul va avea loc în 20 martie, de la ora 18, la Institutul de Cercetări Avansate de Mediu (ICAM) al Universității de Vest din Timișoara (str. Oituz, nr. 4), în Sala A210-213.
Prezentarea va fi susținută de dr. Cristina-Georgeta Alexandrescu, cercetător științific la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” din București, arheolog expert, specializată în arheologie clasică și în arheologia provinciilor romane.
În cadrul conferinței, dr. Alexandrescu va aborda o temă mai puțin explorată, și anume „Reprezentările muzicale pe monumentele funerare romane – martori muți, dar elocvenți ai vieții cotidiene antice”. Practic, prelegerea își propune să analizeze modul în care sculpturile și reprezentările vizuale ale muzicienilor și instrumentelor muzicale din perioada romană reflectă subtilitățile vieții sociale, economice și culturale ale acestei civilizații remarcabile.
Participanții vor descoperi cum utilizau romanii imaginile muzicale pentru a marca momente importante din viața lor. Vor fi abordate subiecte diverse, de la rolul muzicienilor profesioniști, până la modul în care muzica făcea parte din viața oamenilor, fie ca formă de educație, fie ca expresie a statutului social.
„Reprezentările și imaginile erau create și utilizate și în societățile antice cu scopuri bine definite și folosind diverse surse de inspirație și modele. În acest context, este de interes studiul iconografiei muzicale antice, cu un accent deosebit pe muzicanții și instrumentele muzicale din epoca romană, atât cei care activau în cadrul armatei romane, cât și cei care făceau parte din viața cotidiană, oficială și privată, a civililor.
Sculptorii antici foloseau muzica și figurile muzicienilor ca pe un fel de instrument pentru a indica statutul economic, social și politic al unui comanditar sau personajul principal dintr-o compoziție complexă. De asemenea, tot prin prezența și activitatea muzicanților erau marcate diverse momente cunoscute a fi acompaniate de muzică.
Un foarte bun exemplu în acest sens este categoria monumentelor funerare, respectiv a reprezentărilor în context funerar, sculptate sau pictate. Printr-o examinare succintă a unor monumente din perioada Republicii, Principatului și epocii romane târzii, vor fi evidențiate schimbările care au avut loc atât în rolul real al muzicienilor, cât și în semnificația atribuită de romani tematicilor alese pentru monumentele lor funerare”, spun organizatorii.
Romanii care își permiteau astfel de monumente acordau o mare importanță alegerii formei, dimensiunii și materialelor, dar și tematicii alese. Lucrările oferă o paletă variată de informații despre simbolismul și viața cotidiană a romanilor, inclusiv scene cu muzicieni și reprezentări de instrumente muzicale.
Evenimentul se adresează atât specialiștilor în domeniu, cât și publicului larg, tuturor celor interesați de cultura antică și de influența muzicii în context istoric.
Participarea la conferință este gratuită și nu necesită o înregistrare în prealabil.
Citiți principiile noastre de moderare aici!