tion.ro Web analytics

Tion

Tion

  • Ştiri
    • Ştiri Timiș
    • Știri naționale
    • Stiri internaţionale
    • Eveniment
    • Sănătate
    • Dialoguri Sănătoase
    • Economic
    • Sport
    • Târg imobiliar
  • Timp liber
    • Cultură
    • Cinema
    • Horoscop
  • ANGAJĂRI
  • MICA PUBLICITATE
    • IMOBILIARE
      • Imobiliare Vanzari – Garsoniere
      • Imobiliare Vanzari – o camera
      • Imobiliare Vanzari – 2 camere
      • Imobiliare Vanzari – 3 camere
      • Imobiliare Vanzari – 4 camere
      • Imobiliare Vanzari – Case
      • Imobiliare Vanzari – Terenuri
      • Imobiliare Vanzari – Spatii comerciale
      • Imobiliare Inchirieri – Garsoniere
      • Imobiliare Inchirieri – o camera
      • Imobiliare Inchirieri – 2 camere
      • Imobiliare Inchirieri – 3 camere
      • Imobiliare Inchirieri – Case
      • Imobiliare Inchirieri – Spatii comerciale
    • PRESTĂRI SERVICII
    • CONSTRUCȚII
    • AUTO
    • DIVERSE
  • UTILE
  • VIDEO
  • Azi în Timișoara
  • Cariere de Poveste
  • Agenda
Select Page

Tion
Capitală Culturală
Filarmonica Banatul își răsfață publicul cu un recital de pian și chitară și un concert simfonic

Filarmonica Banatul își răsfață publicul cu un recital de pian și chitară și un concert simfonic

De Diana Lupulescu
la 10 June 2025 12:45

Filarmonica Banatul își răsfață publicul cu un recital de pian și chitară și un concert simfonic

foto: Facebook/Sânziana Mircea
10 June 2025 12:45
Un recital de pian și un concert simfonic este propunerea pe care Filarmonica Banatul o face melomanilor săptămâna aceasta. Primul eveniment va avea loc joi, 12 iunie, iar cel de-al doilea, vineri, 13 iunie, ambele de la ora 19, la Sala Capitol.
Scris de Diana Lupulescu - Un recital de pian și un concert simfonic este propunerea pe care Filarmonica Banatul o face melomanilor săptămâna aceasta. Primul eveniment va avea loc joi, 12 iunie, iar cel de-al doilea, vineri, 13 iunie, ambele de la ora 19, la Sala Capitol.

Trimite articolul

X

Ca parte a turneului său internațional intitulat „Imagine Belle Epoque”, talentata pianistă Sînziana Mircea va susține un recital joi, 12 iunie, de la ora 19, la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul Timișoara.

„Ca de fiecare dată, prin spectacole captivante ce îmbină muzica clasică cu tehnologia și repertoriul standard cu compoziții noi, Sînziana Mircea ne invită să pătrundem într-un univers ce transcende granițele convenționale ale muzicii clasice. Astfel, vom audia compoziții ce redau frumusețea unei perioade înfloritoare din punct de vedere artistic – Belle Epoque. Invitata pianistei Sînziana Mircea va fi chitarista Raisa Mihai. În program, se regăsesc lucrări ale compozitorilor E. Elgar, B. Marcello, F. Liszt, O. Respighi, E. Morricone, A. Piazzolla, C. Orff, dar și variațiuni pentru pian și chitară semnate de cele două artiste”, au transmis reprezentanții Filarmonicii Banatul.

Biletele se găsesc AICI.

Sînziana Mircea este un artist apreciat de către public și critici. Concertele sale, adesea sold out, sunt lăudate atât de publicul internațional, cât și de critici:

„Sînziana Mircea a captivat publicul cu extraordinara sa măiestrie pianistică.” (Tokachi-Mainichi, Japonia, 2019).

„Pianista româncă stăpânește diverse stiluri muzicale și lucrări din diferite epoci la cel mai înalt nivel, fascinând constant publicul cu interpretările sale. Fie că sunt dramatice, nostalgice sau romantice, interpretările sale devin întotdeauna un joc de emoții intense.” (Alina Fischer, KölnischeRundschau, Germania, 2017).

Din 2019, concertele sale „IMAGINE” au împins limitele formatului clasic, prezentând publicului lucrări celebre, compoziții noi, ansambluri camerale inovatoare și lucrări nepublicate vechi de peste 300 de ani, redescoperite și reînviate de ea.

Sînziana a debutat la Ateneul Român la vârsta de șapte ani și a început primul său turneu în SUA la 14 ani. Ascensiunea sa rapidă este confirmată de peste 35 de premii naționale și internaționale, precum și de turneul de debut de mare succes în Japonia, la 19 ani. În anul următor, Sînziana a debutat ca solistă cu Concertul nr. 5 „Imperialul” de Beethoven, la Teatrul Metropolitan din Tokyo. Debutul ei la Carnegie Hall din New York (2016) a fost un recital solo sold-out, primind ovații prelungite în picioare din partea publicului american. La scurt timp după aceea, a început primul său turneu solo în China, susținând în săli de concert importante din Nanjing, Harbin, Dalian, Wuxi și Yangzhou, și în Turneul Internațional Stradivarius alături de Alexandru Tomescu (2017). 2019 a marcat revenirea sa în Japonia pentru un turneu amplu.

Sînziana cântă frecvent alături de violonistul Alexandru Tomescu, cu care a lansat două albume și a efectuat un turneu mondial în Europa, China și SUA în timpul stagiunii 2023/2024.

Cariera sa solo este completată de cercetare muzicologică și compoziție, realizată prin descoperirea și premiera unor lucrări baroce care nu mai fuseseră auzite de secole.

Sînziana Mircea este profesoară de pian la Conservatorul „Luigi Canepa” din Sardinia și este membră în juriul mai multor concursuri internaționale, precum Concursul de Pian Steinway (Italia), WonderKeys (Germania) și Concursul Remember Enescu (România).

Totodată, vineri, 13 iunie, Orchestra simfonică, sub conducerea dirijorală a lui Radu Paponiu, va interpreta Legendele nr. 1, 3 și 10, op. 10 de A. Dvořák.

Seara continuă cu Concertul pentru corn și orchestră în mi bemol major, C 49 de A. Rosetti. Solist va fi Ionuț Podgoreanu, care își încheie astfel rezidența în această stagiune.

În încheierea programului, spectatorii vor asculta Simfonia nr. 3 în fa major, op. 90 de J. Brahms.

Bilete găsiți AICI.

Radu Paponiu este director artistic și muzical al Orchestrei Simfonice de Sud-Vest Florida, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida) și director muzical al Orchestrei de tineret a Filarmonicii din Naples. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de programe clasice, educaționale și pop. În calitate de dirijor invitat, a colaborat cu Orchestra Teatro Comunale di Bologna, Orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania, Filarmonica Banatul Timișoara, Orchestra Filarmonicii din Louisiana, Orchestra simfonică Rockford, Orchestra Festivalului de Muzică din Colorado, Orchestra simfonică Carolina de Nord, Orchestra simfonică a Tinerilor Artiști din California și Orchestra National Repertory.

Radu Paponiu a colaborat cu soliști de seamă precum EvgenyKissin, YefimBronfman, Emanuel Ax, GilShaham, Midori, Vladimir Feltsman, Robert Levin, Charles Yang, Nancy Zhou, Stella Chen și Cvartetul Ébène. A colaborat, de asemenea, cu Dallas Symphony Orchestra, St. Louis Symphony Orchestra și Konzerthausorchester Berlin, și a fost dirijor asistent al maeștrilor AndreyBoreyko, Iván Fischer, FabioLuisi, StéphaneDenève, Hans Graf, Donald Runnicles, Sir Mark Elder, Cristian Măcelaru, Bernard Labadie și Ludovic Morlot.

Radu Paponiu a susținut cursuri de dirijat la Juilliard Pre-College și a fost dirijor pentru „SummerPerformingArtswithJuilliard” din Shanghai, China, precum și dirijor la „Festivalul de muzică din Asia de Sud-Est” susținut la Hanoi, Vietnam.

Acesta a terminat masteratul în dirijat orchestră la Conservatorul de Muzică din New England, unde a studiat cu Hugh Wolff. În timp ce se afla la Boston, Radu Paponiu a fost, de asemenea, dirijor asistent la „Handeland Haydn Society”. În vara anului 2017, a fost numit dirijor asistent al National Repertoire Orchestra din Colorado, precum și dirijor stagiar pentru Cabrillo Festival Workshop din California.

A participat la prestigioasa Academie Americană de Dirijat din cadrul Festivalului și Școlii de Muzică Aspen, fiind laureat atât al bursei „Albert TiptonAspen”, cât și al bursei „David A. Karetsky Memorial”. La Aspen, Radu Paponiu și-a aprofundat studiile sub îndrumarea lui Robert Spano, Larry Rachleff, Leonard Slatkin, Patrick Summers și Federico Cortese.

Radu Paponiu și-a început studiile muzicale la vioară, la vârsta de șapte ani, fiind îndrumat în particular de Carmen Runceanu și Ștefan Gheorghiu. După ce a plecat în Statele Unite la invitația programului muzical „Perlman”, Radu Paponiu a obținut două diplome în interpretare (vioară) sub îndrumarea lui Robert Lipsett la Conservatorul „Colburn” din Los Angeles.

Ionuț Podgoreanu este unul dintre cei mai apreciați cornisti români, recunoscut pe plan internațional pentru activitatea sa artistică și pedagogică. A început studiul cornului la Ploiești, sub îndrumarea profesorului Liviu Săvuță, continuându-și pregătirea la Universitatea Națională de Muzică din București cu Nicolae Lipoczi și la Universitatea „Mozarteum” din Salzburg cu HansjörgAngerer.

A fost membru al Orchestrei de Tineret „Gustav Mahler”, colaborând cu dirijori precum Pierre Boulez, Claudio Abbado și Ivan Fischer. Din 2006 este prim cornist al Orchestrei Simfonice „Gran Teatrodel Liceu” din Barcelona, iar din 2014 este profesor la „Conservatorio Superior de Músicadel Liceu”.

De-a lungul carierei, a colaborat cu orchestre renumite, precum Filarmonica din Berlin, Teatroalla Scala, Filarmonica din München, Orchestra Națională a Franței, Mahler Chamber Orchestra, Malaysian Philharmonic, Filarmonica din Bergen și Orchestra Music Aeterna, sub bagheta unor dirijori ca Gustavo Dudamel, Daniel Harding, Teodor Currentzis, Simone Young, Cristian Măcelaru și FabioLuisi.

În paralel, este membru al Romanian Chamber Orchestra, fondator al ansamblului Mioritique și dirijor principal al Academiei orchestrale Simfonics, Barcelona.

Distins cu Premiul I la concursuri internaționale de prestigiu, Ionuț Podgoreanu continuă să inspire prin excelență interpretativă și dedicare pedagogică.

Programul este finanțat din bugetul local al Primăriei Municipiului Timișoara.

Trimite articolul

X
Taguri:
filarmonica banatul ,
recital ,
timisoara

0 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

    Cele mai citite știri

    1
    Două zile libere pentru elevi și profesori în prima parte a lunii iunie. Ziua Învățătorului și Rusaliile aduc o nouă întrerupere a cursurilor
    2
    Simonis dă în judecată un post de televiziune din România după ce au apărut poze și înregistrări compromițătoare în care susține că nu e el
    3
    FOTO. Primăria Timișoara a demolat Pizzeria Poli. Lațcău: „Demolări se fac și în afara campaniei electorale”
    4
    Blocuri de locuințe și un hotel, în locul unui club și al unui showroom de pe Calea Aradului. Vor fi până la 14 etaje
    5
    VIDEO. Primăria Timișoara refuză recepția Pasarelei Gelu, la un an de la ultimul termen dat constructorului
    6
    Se înlocuiesc linii de tramvai în Calea Șagului. Linia 2 nu mai ajunge la mall, iar linia 7 va circula deviat
    7
    VIDEO. Scandal și șicanare în trafic cu un biciclist, la Timișoara
    8
    Dezvoltatorii imobiliari care vor să ridice cartiere în fostele zone industriale din Timișoara trebuie să respecte noi reguli
    9
    Cod galben de furtuni, averse și descărcări electrice în Timiș
    10
    Timișorenii pot solicita de azi noua Carte Electronică de Identitate

    Cele mai noi știri

    România

    Ilie Bolojan, noul premier al României. Nicușor Dan: „Urgența pentru țară este relansarea economică”

    Ştiri din Timiș

    Victor Vulpe va reprezenta România la Expoziția Mondială Osaka. Este vicecampion mondial în construcția pantofului

    Utile

    Cum pot fi decontate cheltuielile comune pentru imobilele unde PMT e coproprietar și ce documente trebuie depuse

    Ştiri din Timiș

    Primăria Timișoara invocă urgența: achiziție publică pentru întreținerea spațiilor verzi

    Eveniment

    Scene revoltătoare în Complexul Studențesc din Timișoara. Un bărbat beat a agresat verbal o studentă

    Eveniment

    Gest extrem în județul Hunedoara. O femeie și-a dat foc în plină stradă

    Ştiri din Timiș

    O singură medie de 10 la Bacalaureat, în Timiș. Elevii au aflat azi rezultatele

    Ştiri din Timiș

    Amendă usturătoare aplicată de Garda de Mediu Timiș firmei care exploatează Stația de Sortare

    Ştiri din Timiș

    Premieră în Dumbrăvița: străzi asfaltate cu fonduri europene

    Eveniment

    Accident în lanț la Timișoara. Mopedist rănit după o manevră greșită în trafic
    • Servicii
      • Redactia
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Politica de confidentialitate
      • Regulament postare și moderare comentarii

    Timiș Online

    ISSN 3008-2323

    ISSN-L 3008-2323

    Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

    Pentru detalii apasati aici