A scăzut semnificativ, comparativ cu ultimii doi ani, suma alocată de Consiliul Județean Timiș pentru manifestările incluse în programul „Tim Cultura”. Anul acesta, proiectele culturale beneficiază de 3,2 milioane de lei.
În 2024 suma s-a ridicat la 6,1 milioane lei. În 2023, când Timișoara a deținut titlul de Capitală Culturală Europeană, CJT a finanțat atât evenimente consacrate, cât și manifestări mai mici, dedicate comunităților din mediul rural, cu suma de 7,2 milioane de lei.
Opera Națională Română din Timișoara primește 43.990 de lei pentru organizarea Festivalului de Operă și Operetă, ajuns la ediția cu numărul 20, Teatrul German de Stat beneficiază de 30.250 de lei pentru proiectul „Impuls Teatru”, iar Teatrul Maghiar de Stat are alocați 13.000 de lei pentru un turneu teatral dedicat copiilor din județ.
„Festivalul de Operă și Operetă din Parcul Rozelor revine în perioada 4–7 septembrie 2025, cu o ediție aniversară specială! Pentru prima dată Festivalul include un preambul, iar începând cu luna iunie vă propunem: serate muzicale, ateliere interactive pentru copii, tineri și adulți și tururi ghidate în Palatul Culturii – descoperă culisele operei și secretele scenei”, au transmis reprezentanții Operei Naționale Române din Timișoara.
Sume consistente merg către trei proiecte culturale organizate de ONG-uri. Fiecare dintre ele primește 150.000 de lei: „Rădăcini cu viitor, Banatule, loc de dor”, un proiect al Asociației Timișoara Film Society, Festivalul înghețatei bune organizat la Muzeul Satului de Asociația „Inima îți vorbește” și Festivalul Poveste Folk, derulat de Asociația Evenimente cu Valoare Adăugată, în toamnă, la Timișoara.
Fundaţia Academică Culturală Timişoara primește aproape 112.000 de lei pentru a organiza, în octombrie, concertul din Peștera Românești, iar Asociația My Banat beneficiază de 50.000 de lei pentru a organiza evenimentul Sărbători de iarnă la Conacul Mocioni.
În total, 14 organizații neguvernamentale primesc finanțare de la CJ Timiș pentru proiecte culturale, artistice sau educaționale, în valoare de 1,2 milioane lei.
La primăriile din Timiș ajung anul acesta 806.500 lei. Este vorba despre 39 de administrații locale, care vor folosi banii pentru manifestări precum rugi, zilele comunei, competiții gastronomice și altele.
Cea mai mare finanțare din această categorie se duce la Tomești – 50.000 de lei pentru „Nedeea românilor de pretutindeni”, programată în iulie.
De asemenea, în cadrul cooperării transfrontaliere din zona DKMT, sunt sprijinite financiar cinci proiecte, în valoare totală de 162.000 de lei: Tabăra de dansuri și tradiții românești de la Tomești, Festivalul Internațional de Tamburași de la Diniaș, o tabără de creație plastică la Buziaș și la Vârșeț, Serbia, un proiect teatral pentru copii, „Povestea din pod”, precum și Triplex Confinium (manifestare ce a avut loc în 1 iunie).
Grădinițelor, școlilor și liceelor din Timiș le sunt alocați 181.100 lei pentru a derula proiecte cultural-educative. Alți aproximativ 175.000 de lei sunt alocați pentru editarea de cărți și reviste online, cum ar fi tipărirea volumului „Istorie, cultură și spiritualitate în Banat”, ediția a III-a și Ghid pentru elaborarea monografiilor rurale – autor Ioan Hațegan.
Cu un buget de 500.000 de lei, sunt finanțate 12 proiecte care acoperă teme de educație nonformală, formare profesională, inițiativă civică și divertisment. Printre acestea, se regăsesc evenimente precum Game On! Festival, SUNSCAPE Festival, Silent Disco in the City, Youth Portal Timișoara și Electronics Summer University.
Proiectele finanțate prin programul „Tim Cultura 2025” pot fi consultate AICI.
Citiți principiile noastre de moderare aici!