tion.ro Web analytics

Tion

Tion

  • Ştiri
    • Ştiri Timiș
    • Știri naționale
    • Stiri internaţionale
    • Eveniment
    • Sănătate
      • Nutriție
    • Economic
    • Sport
    • Târg imobiliar
  • TM2023
    • Capitală Culturală
  • Video
  • ANGAJĂRI
  • MICA PUBLICITATE
    • IMOBILIARE
      • Imobiliare Vanzari – Garsoniere
      • Imobiliare Vanzari – o camera
      • Imobiliare Vanzari – 2 camere
      • Imobiliare Vanzari – 3 camere
      • Imobiliare Vanzari – 4 camere
      • Imobiliare Vanzari – Case
      • Imobiliare Vanzari – Terenuri
      • Imobiliare Vanzari – Spatii comerciale
      • Imobiliare Inchirieri – Garsoniere
      • Imobiliare Inchirieri – o camera
      • Imobiliare Inchirieri – 2 camere
      • Imobiliare Inchirieri – 3 camere
      • Imobiliare Inchirieri – Case
      • Imobiliare Inchirieri – Spatii comerciale
    • PRESTĂRI SERVICII
    • CONSTRUCȚII
    • AUTO
    • DIVERSE
  • UTILE
  • Azi în Timișoara
  • Cariere de Poveste
  • Agenda
Select Page

Tion
Capitală Culturală
Dominic Fritz merge la București „pentru deblocarea” TM2023. A prezentat-o pe Corina Șuteu, consultantul plătit de primărie

Dominic Fritz merge la București „pentru deblocarea” TM2023. A prezentat-o pe Corina Șuteu, consultantul plătit de primărie

De Roxana Deaconescu
la 18 May 2021 20:43
5 Comentarii

Dominic Fritz merge la București „pentru deblocarea” TM2023. A prezentat-o pe Corina Șuteu, consultantul plătit de primărie

18 May 2021 20:43
Începe numărătoarea inversă. Timișoara va fi, în 2023, Capitală Culturală Europeană, dar activitatea TM2023 este în continuare blocată. Cu pandemie sau fără pandemie, asociația nu poate funcționa pentru că nu are un consiliu director complet. Dominic Fritz merge împreună cu liderul CJ Timiș la București, la discuții cu ministrul Culturii, iar marți a prezentat-o pe Corina Șuteu, consultantul plătit cu 27.000 de euro.
Scris de Roxana Deaconescu - Începe numărătoarea inversă. Timișoara va fi, în 2023, Capitală Culturală Europeană, dar activitatea TM2023 este în continuare blocată. Cu pandemie sau fără pandemie, asociația nu poate funcționa pentru că nu are un consiliu director complet. Dominic Fritz merge împreună cu liderul CJ Timiș la București, la discuții cu ministrul Culturii, iar marți a prezentat-o pe Corina Șuteu, consultantul plătit cu 27.000 de euro.

Trimite articolul

X

Primarul Timișoarei pleacă, joi, la București. De data aceasta merge împreună cu președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, iar cei doi vor avea o întâlnire cu ministrul Culturii și cu alți responsabili din minister. Vor să-l convingă pe ministrul Gheorghiu să îi ajute.

„Voi avea joi o întâlnire cu ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, și secretarul de stat Demeter Andras, pentru deblocarea instituțională a proiectului. Voi merge cu președintele consiliului județean, Alin Nica, să convingem Ministerul Culturii să numească un reprezentant în consiliul director (nu mai are de 1 an și jumătate – n.r.). Asociația este blocată, pentru că din opt membri în consiliul director există doar patru. Nu există cvorum statutar pentru a lua decizii, ne trebuie un al cincilea membru și singura variantă este numirea lui de către minister”, a explicat, marți, Dominic Fritz.

Primarul Timișoarei merge la București cu tot cu propuneri pentru salvarea TM2023. Le va povesti celor de la nivel central cum se vor face finanțările „în tandem”, pentru ca programul să aibă coerență.

„Baza propunerii noastre este să replasăm programul cultural în centrul capitalei, ca un element central, și să asigurăm finanțarea programului prin două organizații, una de drept public, Centrul de Proiecte al PMT, și alta de drept privat, Asociația TM2023. Fiecare organizație are avantaje, dezavantaje și vrem să profităm de avantajele fiecărui tip de organizare. În acest tandem, coerenta programului va fi asigurată de o echipă curatorială puternică. Credem că soluția este să constituim un grup curatorial cu oameni din domeniul cultural care să ne ajute să asigurăm coerențe programului cultural”, a completat Fritz.

Tot de la nivel central va trebui să se facă și actualizarea OUG 42 prin care Ministerul Culturii s-a angajat că susține financiar unele proiecte de infrastructură culturală. Edilul-șef spune că a propus ministerului câteva modificări.

„Intenția noastră este să prezentăm nouă variantă de acest nou cadru legal comisiei de la Comisia Europeană care va veni la evaluare în luna iunie”, a mai precizat primarul.

Corina Șuteu vrea consorțium artistic

Marți, după ce a povestit despre vizita la București, Dominic Fritz a ținut să prezinte și persoana care conduce echipa de consultați pe care Primăria Timișoara o plătește pentru „acompanierea procesului de reorganizare și reașezare pe baze de transparență și de accountability a Asociației Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii”. Este vorba despre Corina Șuteu, fost ministru al Culturii, care a vorbit în termeni foarte vagi despre ceea ce face cu echipa ei pentru 27.000 de euro.

„Acompaniem acest proces de clarificare a arhitecturii instituționale. (…) Avem un mandat de mediere între diverșii actori care trebuie să aibă un dialog constant în așa fel încât programul capitalei culturale să răspundă unui concept unitar. Suntem și facilitatori în acest proiect de acompaniere a unor structuri de implementare care să fie eficiente”, a declarat Șuteu.

Fostul ministru al Culturii crede că responsabilitatea trebuie împărțită și vorbește despre un „consorțium artistic”.

„Lucrăm pentru construirea unui consorțium artistic. De ce un consorțium și nu un director artistic? Cred că, în faza în care ne aflăm, e nevoie de folosirea tuturor resurselor creative, competente, capabile. Această responsabilitate trebuie democratizată, trebuie lărgită și trebuie împărțită între mai mulți actori”, a completat consultantul plătit de PMT.

Echipa de consultanță condusă de Corina Șuteu primește 9.000 de euro în fiecare lună, timp de trei luni, și trebuie să asigure și comunicarea legată de capitală culturală, dar și să „rearmonizeze conceptul pe baza căruia a fost scris bidbookul”.

Despre soluții nu s-a vorbit deloc marți, la Timișoara. Primarul Dominic Fritz anunță de șapte luni salvarea TM2023, iar fostul ministru al Culturii le dă sfaturi jurnaliștilor, la care a făcut apel să verifice informațiile pe care le transmit.

„Aș vrea să fac un apel la dumneavoastră, să verificați informațiile pe care le transmiteți. Este extrem de important ca mesajul pe care actorii culturali din Timișoara doresc să-l transmită, consorțiul, noile structuri care vor fi create, să fie un mesaj în sprijinul acestei promisiuni făcute de primarul Dominic Fritz (de deblocare a proiectului – n.r.). Cred că toți cetățenii Timișoarei, dar în mod special presa, are o responsabilitate pe care nu întotdeauna și-o respectă. Aș vrea să vă solicit să fiți atenți din acest punct de vedere”, a mai spus Corina Șuteu.

Redemararea TM2023 „într-o variantă inteligibilă”

Ea nu știe exact când va fi deblocată situația la TM2023, dar crede că acest lucru se va întâmpla anul acesta. Sau cel puțin aceasta este dorința echipei de consultanță.

„Credem că deja vara aceasta, deci la începutul toamnei, va exista o primă formă de redemarare a proiectului într-o variantă inteligibilă. În orice caz, noi, echipa de consultanți, asta ne-am propus. Încă o dată, noi nu controlăm, nu decidem, nu facem decât să ajutăm ca instrumentele să se creeze și să fie create în sprijinul operatorilor culturali”, a conchis Șuteu.

Nimeni nu a spus ce se întâmplă cu proiectele pregătite de operatorii culturali pentru vara aceasta și, deși Centrul de Proiecte al primăriei are director plin, acesta nu a venit să vorbească despre planurile pentru finanțările culturale. De altfel, Corina Șuteu a fost prezentată de primarul Timișoarei abia acum, deși ea a început încă din 15 martie colaborarea de 27.000 de euro cu Primăria Timișoara. Pe verificate.

editor Amalia Kui

Pe aceeași temă:

O echipă condusă de un fost ministru al Culturii lucrează la Restart TM2023. Cu 27.000 de euro

[relatedArticles]

Trimite articolul

X
Taguri:
capitala culturala europeana ,
corina suteu ,
TM2023
5 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  1. tibi says:
    May 18, 2021 at 9:07 pm

    skype-ul e tehnologie prea avansata pentru unii. trebuie sa “mearga la bucuresti”. sa ce? trebuie supt stiuletele pe viu, sau cum?

    Reply
  2. GeoTM says:
    May 18, 2021 at 10:17 pm

    Acompaniem acest proces de clarificare a arhitecturii instituționale. (…) Avem un mandat de mediere între diverșii actori care trebuie să aibă un dialog constant în așa fel încât programul capitalei culturale să răspundă unui concept unitar. Suntem și facilitatori în acest proiect de acompaniere a unor structuri de implementare care să fie eficiente”

    Deci gunoi mai mare ca paragraful de sus nu am mai citit cred ca de pe vremea ziarului Drapelul Rosu.

    Bah, da’ tara asta chiar nu poate gasi niste oameni competenti care sa fie in stare sa articuleze o masura clara pe care o vor lua si pe care si-o vor asuma?

    Si Fritz ein Witz accepta balivernele astea, WTF, pe banii nostri????

    Reply
  3. Ține-o tot asa, curind vor rîde și curcile de tine says:
    May 19, 2021 at 12:59 am

    De 6 luni neamțul ne tine doar pe VRAJEALĂ IEFTINĂ, ca în rest, NIMIC! Cea mai mare a sa realizare e ca a închis ZOO!! 😅În rest, Anunțurile astea pompoase marca Fritz, de călăreț pe calul alb, AU DEVENIT DESUETE. Doar el încă nu s-a prins de penibilul lor…

    Reply
  4. Realism says:
    May 19, 2021 at 8:32 am

    De fapt securistu extremist neamt merge sa bata cu pumnul in masa sa se rezolve datoria Colterm…prapaditii de la Buc se kka pah ei de frica in fatza guvernatorului coloniei. In 6 luni cred ca e a treia oara cand merge la București.

    Reply
    • Gabi says:
      May 19, 2021 at 11:25 am

      Nu ati inteles. Nu se duce sa rezolve ceva, ci sa primeasca noi directive si pentru a fi instruit cu privre la modul lor de implementare.

      Reply
  5. Cele mai citite știri

    1
    Zboruri-școală în zona Aeroportului Timișoara. Unele persoane s-au panicat
    2
    Regiotrans, acuzată că își bate joc de călători. Reacția companiei
    3
    Femeia care s-a ridicat din scaunul cu rotile pentru fetița ei a primit ajutor de la un cititor Tion
    4
    Se modernizează două drumuri în Timiș. Va fi amenajată și o intersecție
    5
    Șofer de tir prins cu magnetul pe tahograf, pe A1, în Timiș
    6
    Directoarea unei școli din Timiș, în finala Galei Profesorul Anului din mediul rural 2023
    7
    A murit medicul Iancu Leonida, fostul director al Serviciului de Ambulanță Timiș
    8
    FOTO. Comuna în care s-a născut laureata Nobel Herta Müller, atestată ca zonă cu resurse turistice
    9
    FOTO. Verificarea abonamentelor TimPark, automatizată. Se va face cu ajutorul unei mașini cu scaner
    10
    Zeci de reclamații la ITM. Unii angajați din Timiș își consideră încălcate drepturile

    Cele mai noi știri

    Ştiri din Timiș

    FOTO. Strabag va moderniza tronsonul 2 al DJ 691, care face legătura cu autostrada A1

    România

    Echinocţiul de primăvară 2023. În curând vom schimba ora

    Eveniment

    Bărbat carbonizat, la Lugoj. Aproape 150 de misiuni pentru pompierii timișeni, în weekend

    Ştiri din Timiș

    O zi pentru un an! Continental Anvelope își deschide larg porțile vizitatorilor

    Utile

    Se întrerupe apa în câteva localități din județ, în perioada 20 – 22 martie

    Utile

    Întreruperile de curent din Timișoara și județ, în săptămâna 20 - 26 martie

    Azi în Timișoara

    Ce facem astăzi, 20 martie 2023, în Timișoara?

    Târgul Imobiliar

    FOTO. Târgul Imobiliar Timișoara TIT a ajuns la final, după două zile cu oferte și surprize. Câștigătorii tombolei!

    Angajari TION

    Locuri de muncă vacante în Timiș. Anunțurile din campania Tion

    Eveniment

    VIDEO. Incendiu de vegetație uscată cu pericol de propagare, într-o localitate din Timiș
    • Servicii
      • Redactia
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Politica de confidentialitate
      • Regulament postare și moderare comentarii

    Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

    Pentru detalii apasati aici