Verde pentru Biciclete reactioneaza: Solicitam accesul in toate zonele orasului pentru biciclisti

De Marcel Hoster
22Comentarii
Verde pentru Biciclete reactioneaza: Solicitam accesul in toate zonele orasului pentru biciclisti
© Verde pentru Biciclete reactioneaza: Solicitam accesul in toate zonele orasului pentru biciclisti (foto: arhiva)
La două săptămâni după ce municipalitatea a interzis circulaţia bicicletelor în zona pietonală din centrul Timişoarei, cei de la Verde pentru Biciclete au emis o poziţie oficială pe această temă. După ce a evitat o poziţie tranşantă, preferând un dialog cu Primăria Timișoara, organizaţia care susţine circulaţia pe două roţi a decis, în sfârşit, să ofere o poziţie publică pe această temă: accesul pentru biciclişti trebuie permis în toate zonele orașului. Deci, inclusiv în Piaţa Victoriei.


Cu influenţe evident pozitive pentru susţinerea circulaţiei pe două roţi, organizaţia timişoreană Verde pentru Biciclete se vede nevoită să ia o poziţie oficială într-o problemă care a produs numeroase discuţii pro şi contra: interzicerea circulaţiei pe biciclete în zona centrală a Timişoarei, una pietonală.

Pentru VpB mai importantă în această problemă este educaţia bicicliştilor, lipsa acesteia fiind cea care a dus, de fapt, la apariţia discuţiilor şi, în final, la interzicerea accesului în zona pietonală. Din păcate, unii nu au înţeles ce înseamnă să circule normal, civilizat, fără viteză excesivă, prin această parte a oraşului.

„De-a lungul timpului, am organizat acțiuni prin care să îi determinăm pe oameni să adopte bicicleta ca pe un stil de viață, să iubească bicicleta, să privească cu mai mult optimism viața și să se bucure mai mult de ea. Încă din primul an de campanie am demarat o acțiune de strângere de semnături, concretizată cu realizarea mai multor piste de biciclete în Timișoara. Piste care, cu unele îmbunătățiri potențiale, le-au dat curaj oamenilor să meargă pe bicicletă. Pe lângă necesitatea de infrastructură, este nevoie de o muncă asiduă de educare. Am prezentat și vom munci în continuare la prezentarea regulilor de circulație, la norme de bun simț și la prevederi legale cu privire la mersul pe bicicletă și la postura de participant în trafic – ca pieton, biciclist, respectiv șofer”, spun cei de la Verde pentru Biciclete.

Organizaţia timişoreană consideră că situaţia apărută nu trebuia să existe.

„Încă de pe timpul administrației anterioare, Verde pentru Biciclete a obținut permisiunea de acces liber pentru bicicliști în toate zonele orașului, inclusiv în parcuri, în piețele centrale, chiar și pe trotuarele neprevăzute cu piste, dar necesare pentru siguranța bicicliștilor”, mai anunţă asociaţia.

Iar în această situaţie poziţia VpB este una clară: „Dorim să reconfirmăm poziția noastră: Solicităm accesul în toate zonele orașului pentru bicicliști!! Prin toate acțiunile pe care le vom întreprinde în perioada viitoare, vrem să demonstrăm că bicicliștii sunt o forță și o parte importantă din comunitate”.

Organizaţia anunţă că va strânge semnături pentru a obţine accesul liber în zona centrală, operaţiune ce va avea loc atât fizic, cât și pe site.

Pentru a-şi susţine cauza, Verde pentru Biciclete va întocmi un dosar pe care să-l prezinte primăriei. Dosarul va încerca să ducă la obţinerea unor răspunsuri la o serie de întrebări ridicate de această decizie: prezentarea unor argumente pertinente pentru redeschiderea zonei pietonale centrale pentru bicicliști, venite din partea unor specialiști în domeniu (urbaniști, arhitecți, proprietari de magazine de bicicletă, ecologiști, bicicliști de zi cu zi); solicitarea răspunsului Primăriei Municipiului Timișoara cu privire la diverse chestiuni și proiecte prevăzute de către aceasta (Ce se întâmplă cu stația de biciclete din Piața Libertății, inclusă în proiectul de transport intermodal, proiect realizat și pe Fonduri Europene? Cum se va traversa zona centrală de către postași? Ce implicație va avea Departamentul de Urbanism din cadrul Primăriei în acest context, având în vedere că acum se muncește la realizarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă). Prin acest dosar se solicită reluarea discuţiilor pe această temă și obţinerea de soluții căutate împreună cu toți bicicliștii cu privire la infrastructură. De asemenea se doreşte demararea unei campanii mai agresive de educare cu privire la regulile de circulație și de bun simț

Pe baza unui studiu anterior, se va elabora o concluzie cu privire la costul mersului pe bicicleta vs costul utilizării mașinii în deplasările zilnice în timpul săptămânii prin oraș. VpB este hotărâtă să demareze o nouă campanie denumită „Sunt biciclist timișorean” la care sunt rugați să se implice toți bicicliștii

Pentru susţinerea circulaţiei în zona centrală, VpB va veni cu exemple de bună practică din străinătate.

Organizaţia mai anunţă că așteaptă recomandările tuturor bicicliștilor pe adresa de email: contact@pedaleaza.ro, şi pe pagina de Facebook.

Probabil o coincidenţă, anunţul celor de la Verde pentru Biciclete vine chiar în ziua în care bicicliştii timişoreni au anunţat un protest paşnic, în centrul Timişoarei, după ce s-au organizat singuri, prin intermediul reţelei Facebook.

Articole pe aceeași temă:

Biciclistii din Timisoara pierd batalia online cu primarul Nicolae Robu

Pistele de biciclete in zonele pietonale din Timisoara – un moft, sustine Robu

Interzis biciclistilor in centrul Timisoarei. Robu face sondaj dupa ce a luat decizia

Definitia biciclistului rau, de Nicolae Robu: nu intelege ca nu are ce cauta in centrul Timisoarei!22Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor