Un tătic din Timișoara, care își crește singur copiii, cere introducerea cursurilor obligatorii pentru părinții care divorțează

De Bogdan Marta
31Comentarii
Un tătic din Timișoara, care își crește singur copiii, cere introducerea cursurilor obligatorii pentru părinții care divorțează
© foto: tion.ro
Anul trecut, în România s-au înregistrat peste 28.000 de divorțuri. Adesea, din păcate, principalele victime ale neînțelegerilor dintre părinți sunt copiii acestor cupluri, care se confruntă apoi cu o serie de probleme, de la stres și instabilitate emoțională, până la probleme mai frecvente de sănătate. Un tătic din Timișoara, care își crește singur copiii, cere introducerea unei legi care să determine părinții ce urmează să divorțeze să urmeze un curs obligatoriu prin care să învețe cum să fie alături de copiii lor în această perioadă dificilă.

Adrian Pășcuță a trecut în urmă cu câțiva ani printr-un divorț dureros. În 2018, a înființat un grup de susținere pentru părinții singuri care acum are peste 2000 de membri, majoritatea din Timișoara, București și Constanța. (Familii monoparentale – părinti singuri «mămici singure și tătici singuri»).

După ce grupul a căpătat momentum, Pășcuță a început să organizeze conferințe de parenting pentru părinții singuri din aceste orașe, dar și întâlniri și evenimente, precum seminarii de educație financiară, excursii, petreceri pentru copii de 1 iunie, etc.

În luna decembrie a anului trecut, el a lansat și un curs gratuit pentru părinții singuri (Adrian Pascuta) pe care l-au urmat peste 1200 de părinți care își cresc singuri copiii, rezultatele fiind pozitive. Tot la inițiativa lui, pe 21 martie anul acesta, în România s-a marcat pentru prima dată Ziua părinților singuri.

„Problemele cu care se confruntă părinții singuri din România sunt similare celor pe care le au părinții singuri din întreaga lume: probleme economice, lipsa timpului liber, presiune socială etc. Cel mai vulnerabil grup însă îl reprezintă copiii afectați de divorțul părinților, aceștia înregistrând, în medie, rezultate școlare mai slabe, probleme de sănătate mai frecvente, stres și instabilitate emoțională, diverse probleme comportamentale etc. Printre fenomenele frecvente care însoțesc divorțul, adesea putem observa abandonul parental și alienarea parentală”, a declarat Pășcuță.

Astfel, pe modelul implementat deja de Danemarca, el dorește să introducă și în România, prin lege, un curs obligatoriu ce trebuie urmat de părinții care vor să divorțeze.

„În aprilie 2019, Danemarca a schimbat legislația privind divorțurile, introducând un curs obligatoriu pentru părinții care doresc să divorțeze. După o testare de 3 ani, analizând și eficiența unor cursuri similare din SUA, guvernul danez a hotărât introducerea acestui curs tocmai pentru a veni în sprijinul copiilor afectați de divorțul părinților”, a mai spus Pășcuță.

El face acum un apel către cei care vor să se implice în elaborarea acestei legi să îi trimită propuneri, forma finală a actului normativ urmând să fie înaintată Parlamentului.

„Zilele trecute am lansat public un apel (Apel – Adrian Pascuta) prin care solicitam sprijinul pentru implementarea unei astfel de legi și în România. Am început deja demersurile în acest sens, iar în momentul de față primim și analizăm propunerile venite din partea specialiștilor implicați în protecția copiilor. După finalizarea acestei etape, propunerea finală va fi înaintată parlamentului. Pentru realizarea cursului destinat părinților singuri am alcătuit și voi coordona un colectiv de specialiști din cadrul Universității de Vest din Timișoara”, a concluzionat Adrian Pășcuță.

Adrian Pășcuță spune că așteaptă în continuare propuneri și idei legate de curs și de modalitățile cele mai eficiente menite să-i sprijine pe copiii din familiile monoparentale.31Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor