tion.ro Web analytics

Un tătic din Timișoara, care își crește singur copiii, cere introducerea cursurilor obligatorii pentru părinții care divorțează

Un tătic din Timișoara, care își crește singur copiii, cere introducerea cursurilor obligatorii pentru părinții care divorțează

<p>foto: tion.ro</p>
Reactualizat la:
Anul trecut, în România s-au înregistrat peste 28.000 de divorțuri. Adesea, din păcate, principalele victime ale neînțelegerilor dintre părinți sunt copiii acestor cupluri, care se confruntă apoi cu o serie de probleme, de la stres și instabilitate emoțională, până la probleme mai frecvente de sănătate. Un tătic din Timișoara, care își crește singur copiii, cere introducerea unei legi care să determine părinții ce urmează să divorțeze să urmeze un curs obligatoriu prin care să învețe cum să fie alături de copiii lor în această perioadă dificilă.
Scris de Bogdan Marta - Anul trecut, în România s-au înregistrat peste 28.000 de divorțuri. Adesea, din păcate, principalele victime ale neînțelegerilor dintre părinți sunt copiii acestor cupluri, care se confruntă apoi cu o serie de probleme, de la stres și instabilitate emoțională, până la probleme mai frecvente de sănătate. Un tătic din Timișoara, care își crește singur copiii, cere introducerea unei legi care să determine părinții ce urmează să divorțeze să urmeze un curs obligatoriu prin care să învețe cum să fie alături de copiii lor în această perioadă dificilă.

Adrian Pășcuță a trecut în urmă cu câțiva ani printr-un divorț dureros. În 2018, a înființat un grup de susținere pentru părinții singuri care acum are peste 2000 de membri, majoritatea din Timișoara, București și Constanța. (Familii monoparentale – părinti singuri «mămici singure și tătici singuri»).

După ce grupul a căpătat momentum, Pășcuță a început să organizeze conferințe de parenting pentru părinții singuri din aceste orașe, dar și întâlniri și evenimente, precum seminarii de educație financiară, excursii, petreceri pentru copii de 1 iunie, etc.

În luna decembrie a anului trecut, el a lansat și un curs gratuit pentru părinții singuri (Adrian Pascuta) pe care l-au urmat peste 1200 de părinți care își cresc singuri copiii, rezultatele fiind pozitive. Tot la inițiativa lui, pe 21 martie anul acesta, în România s-a marcat pentru prima dată Ziua părinților singuri.

„Problemele cu care se confruntă părinții singuri din România sunt similare celor pe care le au părinții singuri din întreaga lume: probleme economice, lipsa timpului liber, presiune socială etc. Cel mai vulnerabil grup însă îl reprezintă copiii afectați de divorțul părinților, aceștia înregistrând, în medie, rezultate școlare mai slabe, probleme de sănătate mai frecvente, stres și instabilitate emoțională, diverse probleme comportamentale etc. Printre fenomenele frecvente care însoțesc divorțul, adesea putem observa abandonul parental și alienarea parentală”, a declarat Pășcuță.

Astfel, pe modelul implementat deja de Danemarca, el dorește să introducă și în România, prin lege, un curs obligatoriu ce trebuie urmat de părinții care vor să divorțeze.

„În aprilie 2019, Danemarca a schimbat legislația privind divorțurile, introducând un curs obligatoriu pentru părinții care doresc să divorțeze. După o testare de 3 ani, analizând și eficiența unor cursuri similare din SUA, guvernul danez a hotărât introducerea acestui curs tocmai pentru a veni în sprijinul copiilor afectați de divorțul părinților”, a mai spus Pășcuță.

El face acum un apel către cei care vor să se implice în elaborarea acestei legi să îi trimită propuneri, forma finală a actului normativ urmând să fie înaintată Parlamentului.

„Zilele trecute am lansat public un apel (Apel – Adrian Pascuta) prin care solicitam sprijinul pentru implementarea unei astfel de legi și în România. Am început deja demersurile în acest sens, iar în momentul de față primim și analizăm propunerile venite din partea specialiștilor implicați în protecția copiilor. După finalizarea acestei etape, propunerea finală va fi înaintată parlamentului. Pentru realizarea cursului destinat părinților singuri am alcătuit și voi coordona un colectiv de specialiști din cadrul Universității de Vest din Timișoara”, a concluzionat Adrian Pășcuță.

Adrian Pășcuță spune că așteaptă în continuare propuneri și idei legate de curs și de modalitățile cele mai eficiente menite să-i sprijine pe copiii din familiile monoparentale.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Comunicat de presă privind Măsura 2 ”Granturi pentru capital de lucru ”

  Ştiri din Timiș

  Sunteți de acord cu interdicția de hrănire a porumbeilor în Timișoara? Primăria vă cheamă la dezbatere

  Ştiri din Timiș

  Fritz și-a pus un consilier personal director la Centrul de Proiecte. Discuții finale pe regulamentul de finanțări

  România

  Vlad Voiculescu acuză: Există diferențe între datele raportate și cele reale privind decesele din cauza Covid-19

  Ştiri din Timiș

  Alin Nica militează pentru punctul de frontieră Beba Veche. Vrea să predea drumul de la Sânnicolau Mare la CNAIR

  Angajari TION

  Hausengel rundum versorgt angajeaza

  Ştiri din Timiș

  Reinventează-ți garderoba și câștigă vouchere de cumpărături

  TION ITCom

  Uniunea Europeană vrea să limiteze folosirea inteligenței artificiale pentru supravegherea populației

  Eveniment

  Tânăr de 18 ani prins cu o mașină furată în Timiș. Nu avea nici permis de conducere

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Alimente, haine și jucării pentru două familii nevoiașe din Timișoara

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici