Cu bucate sfinţite la biserică în timpul liturghiei, creştinul care ţine la tradiţie merge la căpătâiul celor trecuţi în veşnicie, unde vor chema preotul pentru oficierea unei slujbe de pomenire şi vor împărţi sărmanilor bucate specifice Paştelui, vin , cozonaci şi ouă vopsite. De data aceasta însă ele nu vor mai fi roşii, iar culorile vii vor fi înlocuite de altele mai sobre, precum albastrul şi verdele închis.
Alteori, sfinţirea coşurilor cu merinde are loc chiar la cimitir, însă ceea ce contează e ca viii să-şi aducă aminte de cei plecaţi în lumea de dincolo. O candelă aprinsă în amintirea lor, morminte primenite şi frumos aranjate pentru vara ce vine, câte un buchet de flori proaspete sunt lucrurile ce ar trebui să rămână la locurile de îngropăciune după Paştele Morţilor sau Duminica Tomii, când creştinii dau de pomană pentru strămoşi, în semn de neuitare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!