Timisoara are o statie moderna de epurare, dupa investitii de 30 de milioane de euro

De T. Ex.
Reactualizat la:
Aquatim Timisoara va inaugura noua statie de epurare
Aquatim Timisoara va inaugura noua statie de epurare
Staţia de epurare din Timişoara, care a fost pusă în funcţiune acum aproape 100 de ani, a fost reabilitată cu bani europeni, fonduri nerambursabile. Oraşul de pe Bega are practic o nouă staţie de epurare, modernă, care corespunde cerinţelor europene de mediu, spun reprezentanţii societăţii Aquatim.

 Staţia de epurare de pe strada Păstorilor nr. 1 din Timişoara a fost complet modernizată printr-un proiect finanţat prin programul ISPA al Uniunii Europene. Aquatim o va inaugura oficial săptămâna viitoare, marţi, în 12 iulie.

Măsura ISPA nr. 2000/RO/16/P/PE/004 – „Reabilitarea tehnologiei de epurare a apelor uzate şi modernizarea reţelei de canalizare în oraşul Timişoara, România” a avut un buget de peste 45 de milioane de euro, din care circa 30 de milioane de euro pentru reabilitarea staţiei de epurare. Peste 70% din fonduri au fost nerambursabile.

„În cadrul programului de investiţii pentru modernizarea staţiei a fost reabilitată treapta mecanică de epurare şi s-au construit două linii noi – una de tratare biologică şi terţiară a apei uzate (pentru eliminarea azotului şi fosforului) şi una pentru tratarea nămolului. Din fondurile alocate pentru staţia de epurare s-a construit şi o clădire nouă pentru laboratorul de control calitate al Aquatim. Practic, Timişoara dispune acum de o staţie nouă de epurare, cu o capacitate maximă de preluare a apei uzate de 3.000 l/s, care poate deservi 440.000 locuitori şi corespunde cerinţelor de mediu atât din legislaţia europeană cât şi din cea românească”, explică directorul general al Aquatim, Ilie Vlaicu.

Sistemul de canalizare al Timişoarei are o lungime totală de 535 de kilometri şi este unitar, adică preia toată apa uzată şi pluvială, pe care o transportă la staţia de epurare a oraşului.

Staţia de epurare din oraşul de pe Bega a fost pusă în funcţiune la 26 octombrie 1912, fiind printre primele din ţară. Proiectarea şi execuţia lucrărilor au fost coordonate de Stan Vidrighin, de numele căruia se leagă şi realizarea primului sistem de alimentare cu apă din Timişoara.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !