Seful Societatii de Piete: Ni se golesc pietele din Timisoara din cauza pietelor volante. Se vorbeste despre o taxa de acces

De Roxana Deaconescu
33Comentarii
Seful Societatii de Piete: Ni se golesc pietele din Timisoara din cauza pietelor volante. Se vorbeste despre o taxa de acces
Piețele volante din Timișoara au regulament nou, adoptat marți în ședința de consiliu local. Comercianții care nu respectă noile reguli riscă amenzi de până la 2.500 de lei, iar în viitor ar putea plăti și o taxă de participare. Explicația? În zilele cu piețe volante se golesc piețele din cartiere, susține șeful Societății de Piețe din Timișoara.

Piețarii din Timișoara se înghesuie să-și vândă marfa în piețele volante de la Stadion sau din Traian, lăsând goale mesele din celelalte piețe – Badea Cârțan sau Iosefin. O spune Victor Ștefan, șeful Societății de Piețe Timișoara, care consideră că ar trebui introdusă o taxă de acces în piața volantă. Cei care vor să vândă acum lângă Stadion sau în Piața Traian nu trebuie să plătească nimic pentru a-și expune marfa.

„În piața volantă avem producători care cumpără produsele din piața de gros și le vând. În piețele volante sunt tot cei care vând în piețele Badea Cârțan sau Iosefin. Am mai avut o discuție cu primarul Nicolae Robu, că ar trebui introdusă o taxă. Dacă mergem sâmbăta în piața de la Stadion, sunt între 180 și 200 de producători. În aceste zile se golesc piețele noastre. Ei profită de faptul că nu sunt taxați. Vizavi de atestatele de producător, ne va fi foarte, foarte greu să le verificăm, să venim să vedem legat de suprafață… Ne dăm seama că, la o suprafață mică, nu pot să vândă de la 1 ianuarie la 31 decembrie, dar atestatele sunt eliberate de primării. Atestatul de producător îl are completat cu suprafață și cantități. De unde știu eu care e roșia produsă de el și care e luată din piață?”, a explicat Victor Ștefan.

În ședința de consiliu de marți nu s-a discutat despre un sistem de taxare, dar s-au adoptat noile reguli pentru cei care vând marfă în piețele volante.

Practic, a fost interzisă comercializarea produselor agroalimentare provenite din import sau a celor care nu sunt cuprinse în obiectul de activitate al pieței. Piețarii trebuie să vină cu propriile mese pliante, care să aibă un aspect îngrijit, pe jos putând fi depozitate doar produsele care sunt ambalate în saci. Atunci când este sezonul, pepenii sau varza pot fi comercializați din mâini sau din țarcuri cu capacitate de până la 1 mc.

„Se interzice folosirea unor sisteme de vânzare sau ambalare a produselor neîngrijite, neigienizate, respectiv pavilioane sau umbrele murdare, precum și comercializarea laptelui și produselor lactate în condiții improprii, fără vitrină frigorifică și sursă de curent, care să asigure temperatura de păstrare prevăzută de normele DSVSA. Se interzice comercializarea fără drept a cărnii și a preparatelor din carne, care, prin modul de obținere, de transport, depozitare și expunere la vânzare, pot pune în pericol sănătatea consumatorului”, se arată în noul regulament.

Poliția locală poate da sancțiuni și pentru neafișarea atestatului de producător sau neprezentarea acestuia la cerere. Mai mult, de acum înainte este interzisă rezervarea locurilor de vânzare cu paleți, ambalaje, remorci sau mașini, iar piețarii trebuie să păstreze curățenia în piețele volante.

Nu se mai pot vinde murături, plante pentru ceai sau siropuri din plante în piețele volante din Timișoara, dacă cei care vor să le vândă nu dețin avizele prevăzute de lege.

Cei care nu respectă regulile din noul regulament sunt pasibili de amenzi între 200 și 2.500 de lei și pot rămâne și fără marfă sau pot primi interdicție să mai vândă în piețele volante din Timișoara timp de un an.

Cei care administrează piețele din Timișoara susțin că va fi nevoie de taxare pe viitor, pentru ca piețele agroalimentare din cartiere să nu se mai golească atunci când funcționează piețele volante.

„Categoric va fi nevoie de taxare, pentru că piețele noastre în zilele de miercuri și sâmbătă, când sunt piețele volante, se golesc. Ajungem în piața volantă la 100 de «producători» care vând. Nu se poate. Și nu sunt alții, sunt aceiași care vin și în piețele noastre. Avem producători care produc 100% și vând numai produsele lor, avem producători care produc 10% și restul cumpără, avem producători care produc 50% și restul cumpără și avem producători cu atestat de producător care nu produc nimic și vând. Ponderea celor care vând numai ceea ce produc este foarte mică, mai ales în această perioadă, dar sunt undeva 25-30% producători adevărați, care vând numai ceea ce produc ei, legume și fructe”, a mai spus Victor Ștefan, directorul Societății de Piețe din Timișoara.

Piața volantă de lângă Stadionul Dan Păltinișanu funcționează în zilele de miercuri și sâmbătă, între orele 5-16, iar piața din Traian în zilele de joi, între orele 5-15.

Noul regulament poate fi analizat aici!

 

Articole pe aceeași temă:

Se modifica regulamentul pietelor volante din Timisoara. Amenzile ajung si la 2.500 de lei

 33Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor