Istoria si actualitatea Balcanilor, dezbatute la Bruxelles in cadrul unei conferinte

De Marcel Hoster
Istoria si actualitatea Balcanilor, dezbatute la Bruxelles in cadrul unei conferinte
© Tion: Istoria si actualitatea Balcanilor, dezbatute la Bruxelles in cadrul unei conferinte
Centenarul Unirii a fost deschis la Bruxelles de eurodeputatul Maria Grapini cu o serie de evenimente dedicate atât României, dar mai ales Balcanilor, istoriei și culturii comune a țărilor din regiune. Împreună cu alți trei colegi din Bulgaria, Grecia și Cipru, politicianul timișorean a pus la punct și mediat conferința „Viitor comun într-o Europă reînnoită -Aspecte politice”.

Maria Grapini, Georgi Pirinski (Bulgaria), Kostadinka Kuneva (Grecia) și Neoklis Sylikiotis (Cipru) au încercat să aducă, la Parlamentul European, în fața continentului, istoria comună a Balcanilor, moștenirea culturală imensă, prezentul alert și perspectivele pozitive evidente ale Balcanilor. Acestea au fost temele incitante ale conferinței internaționale, organizată la Bruxelles, de grupul S&D.

Evenimentul complex a cuprins o expoziție de fotografie, conferința, momente artistice, aplaudate la scenă europeană deschisă. Finalul a fost unul aparte, constând într-o seară culinară balcanică autentică.

Alături de alți oaspeți din țările vizate de conferință, politicianul umanist i-a avut alături, la Bruxelles, pe naistul Nicolae Voiculeț, preotul Patriciu Vlaicu, dar și un grup de studenți de la Universitatea Politehnica Timișoara. Minirecitalul cunoscutului naist a adunat în sală europarlamentari din întreg spectrul politic. Sala din PE a fost ocupată în întregime, de profesori universitari, specialiști în problemele Balcanilor, istorici, oameni politici din România, Bulgaria, Grecia, Cipru, dar și din state nebalcanice.

Acțiunea a oferit celor prezenți o conferință interactivă, în care s-a vorbit în limbi balcanice, tocmai pentru a se da greutate acestei zone extraordinare a Europei, pe nedrept analizată, câteodată, exclusiv drept tensionată și agitată, în care s-au spus adevăruri care încă dor, în care s-a punctat ortodoxismul comun, dar și ambițiile decente ale unor popoare destul de greu încercate, dornice, nu de acum, ci de ani buni, de integrare europeană, cu păstrarea evidentă a specificităților naționale.

„Vreau să dăm un mesaj puternic, da, putem să trăim în diversitate, în unitate, dar în diversitate cu unitatea noastră! Trebuie recunoscută istoria zbuciumată a acestei zone, precum trebuie înțeles că viitorul statelor din Balcani este alături de Occident. Balcanii sunt o parte a Europei, categoric! Europa unită este un proiect de viitor, din care țările balcanice nu pot ieși, pentru că ele fac parte din el”, a declarat Maria Grapini.

Cel mai emoționant moment al mega-evenimentului european a fost prestația naistului Nicolae Voiculeț, care a interpretat câteva melodii românești, acompaniat de Ansamblul Zamfira, al românilor din Bruxelles. Voiculeț a fost oaspetele de onoare al Mariei Grapini, iar concertul extraordinar a fost organizat în colaborare cu Casa de Cultură Belgo-Română.

Seara culinară balcanică a pus punct evenimentului din Parlamentul European. Evenimentul a debutat cu vernisajul expoziției fotografului bulgar Ivo Hadjimishev cu fotografii din Grecia, Bulgaria, România, Turcia, Albania, Republica Macedonia, Serbia, Muntenegru, Bosnia și Herțegovina.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !