Crestere masiva a impozitelor pe masini, din 2019, la Timisoara. Si nu numai

De Roxana Deaconescu
72Comentarii
Crestere masiva a impozitelor pe masini, din 2019, la Timisoara. Si nu numai
© Tion: Crestere masiva a impozitelor pe masini, din 2019, la Timisoara. Si nu numai
Pentru a atrage mai mulți bani la bugetul local, reprezentanții Primăriei Timișoara vor să mărească impozitele pe clădiri nerezidențiale și pe mașini, acestea din urmă cu 50%, începând din 2019. Totodată, se introduce și taxa pe turism. În Timișoara sunt în jur de 165.000 de autoturisme.

Consilierii locali vor adopta în următoarea ședință de consiliu proiectul privind taxele și impozitele locale pentru anul 2019. Unii timișoreni vor plăti impozite mai mari, propunerea venind chiar de la primarul Nicolae Robu.

Primăria Timișoara a încercat și în decembrie 2017 să crească impozitele pentru clădirile nerezidențiale, „prin aplicarea cotei de 1,3% asupra valorii impozabile a clădirii”. Se stabileau „cotele adiționale la impozitul/taxa pe clădiri datorat/datorată de persoanele juridice, de 50% față de nivelul cotelor de impozitare aplicabile în anul 2018”. Era vorba, mai exact, despre societățile comerciale și persoanele fizice care au afaceri în clădiri, însă proiectul nu a mai fost votat în consiliul local. Apare însă din nou în proiectul care stabilește nivelul taxelor și impozitelor locale pe anul viitor.

„Impozitul/taxa pe clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea sau deținute de persoanele juridice (…) se majorează (…) cu o cota adițională de 50% din cota de impozit stabilită”, se arată în noul proiect de hotărâre ce va ajunge în atenția consilierilor locali.

Conducerea primăriei vrea să crească, totodată, și impozitul pe mașini. Potrivit propunerii, „impozitul pe mijloacele de transport datorat de persoanele fizice sau de persoanele juridice se majorează cu o cotă adițională de 50% față de nivelul impozitului stabilit”. De exemplu, un timișorean care are o mașină cu motor de 1,4 plătește momentan 65 de lei, iar de anul viitor ar urma să plătească aproape 97 de lei.

În Timișoara există în jur de 165.000 de mijloace de transport pentru care se plătește impozit.

Potrivit specialiștilor de la Direcția Fiscală, vor crește și impozitele pe teren, urmând ca acestea să se dubleze în zona A. Ei spun însă că rămâne sub limita maximă posibilă.

Tot de anul viitor urmează să se introducă și taxa hotelieră, taxa pe turism despre care s-a mai discutat și în alți ani în Timișoara. Aceasta va fi de 2% din tariful de cazare fără TVA.

Reprezentanții primăriei susțin că, după calculele lor, de anul viitor se vor încasa cu 75 de milioane de lei în plus la bugetul local, în urma creșterii impozitelor pe 2019.

Propunerea a venit chiar de la primarul Nicolae Robu, care spunea, încă din decembrie 2012, că impozitele locale nu vor crește sub mandatul său.

„În Timișoara nu se va majora niciun impozit local, prin decizii ale primăriei, câtă vreme voi fi eu primar. Eu sunt un liberal autentic și, implicit, un adept al fiscalității reduse, al ideii că banii trebuie să rămână, în cât mai mare măsură cu putință, la cei ce îi produc”, declara edilul.

Legea spune că atât consiliile locale, cât și cele județene pot stabili cote adiționale la impozitele și taxele locale prevăzute, în funcție de mai multe criterii: economice, sociale, geografice, precum și în funcție de necesitățile bugetare locale. Cotele adiționale stabilite nu pot fi mai mari de 50% față de nivelurile maxime stabilite.

Proiectul de hotărâre poate fi consultat AICI!72Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor