Cele mai interesante mausolee din lume

De T. Ex.
Cele mai interesante mausolee din lume
© Tion: Cele mai interesante mausolee din lume
Mausoleele sunt monumente funerare mărețe care au ca scop evidențierea vieții și a valorilor celui trecut în neființă. De cele mai multe ori acestea sunt decorate cu diverse ornamente și sculpturi, devenind adevărate opere de artă. Câteva astfel de structuri au fost totuși gândite la un nivel superior și impresionează prin arhitectură, poveste sau… conținut.

mahabat-maqbara

Mahabat Maqbara (India)

De-a lungul unui drum aglomerat din inima orașului Junagadh, se află una dintre cele mai puțin cunoscute, dar și una dintre cele mai interesante și frumoase construcții din India. Un amestec ciudat între arhitectura gotică și ornamentația islamică. Complexul Mahabat Maqbara est unul dintre secretele Indiei care merită descoperit și admirat în toată splendoarea sa. Acesta este practic mausoleul nobilului Wazir Bahaduddinbhai Hasainbhai. Construcția complexului a început în 1878 și s-a încheiat în 1892. Rezultatul este o construcție impresionantă prin simetria elementelor componente, gravurile elaborate, arcuri fine și ferestre în stil francez.

mausoleul-lui-lenin

Mausoleul lui Lenin (Rusia)

Mausoleul lui Lenin ocupă un loc de cinste, în Piața Roșie, din centru Moscovei. Aici se odihnește celebrul lider bolșevic Vladimir Ilici Lenin. Corpul său conservat se află expus aici încă de la moartea sa în 1924. Deși au fost încercări de a desființa această „expoziție”, nici măcar celebrul Boris Elțin nu a reușit să determine înhumarea lui Lenin. La două zile după moartea lui Lenin, arhitectul Aleksey Shchusev a fost angajat să construiască o structură potrivită pentru expunerea trupului fostului lider rus în Piața Roșie, lângă zidul Kremlinului. Inițial mausoleul avea o structură din lemn, iar după ce doctorul Alexei Ivanovich Abrikosov a găsit o metodă de conservare pe termen lung a cadavrului, Trupul lui Lenin a fost plasat într-o structură nouă din marmură. În fiecare an, pe 21 ianuarie, simpatizanții Partidului Comunist se adună să depună flori la mausoleul lui Lenin din Piața Roșie, marcând astfel aniversarea morții primului conducător al statului sovietic.

mausoleul-rufinei-cambaceres

Mausoleul Rufinei Cambaceres (Argentina)

O tânără argentiniancă, Rufina Cambaceres, a intrat în comă în 1902 și a fost declarată moartă la vârsta de doar 19 ani. La câteva zile după înmormântarea ei, câțiva muncitori au auzit țipete venind din mormântul ei. Când a fost deschis mormântul, fata era într-adevăr moartă, însă avea urme de zgârieturi pe fața. Au fost găsite urme de zgârieturi și pe interiorul sicriului, semne ale încercării disperate de a scăpa din mormânt. Mama fetei a construit pe locul mormântului un mausoleu impresionant, în stil art nouveau, cu orhidee sculptate. Deși povestea tragică a fetei nu a fost niciodată verificată, mulți oameni au rămas impresionați de această poveste și vin în fiecare an să lase flori la mausoleul „femeii care a murit de două ori”.

mausoleul-lui-enrique-torres-belon

Mausoleul lui Enrique Torres Belon (Peru)

Pe drumul prăfuit între Lacul Titicaca și capitala incașă Cusco, în Peru, se află localitatea Lampa. Aici se găsește probabil cel mai ciudat și înfricoșător mausoleu din lume. Mausoleul lui Enrique Torres Belon, un cunoscut politician peruan, decedat în 1969, este un moment funerar unic. Este practic un siloz căptușit cu schelete umane extrase din fostul cimitir al localității. Alături de rămășițele umane se află și o replică din aluminiu a celebrei Pieta a lui Michelangelo. Pe fundul mausoleului este o cruce din marmură neagră, care este luminată în așa fel încât să creeze o imagine morbidă a morții.

Articole pe aceeași temă:

Cele mai periculoase aeroporturi din lume

Statiuni montane romanesti pentru o vacanta de vis

Cele mai bune destinatii de iarna din Europa

Cele mai controversate ziduri din lume

Cele mai interesante structuri pe acoperis

Cladiri cu forma inedita

Cele mai interesante labirinturi din lume

Structuri inedite care se scufunda incet

Cele mai fascinante lifturi din lume

Cipru, destinatia surprinzatoare din Mediterana

Cele mai originale restaurante din lume