Structuri inedite care se scufunda incet

De T. Ex.
Reactualizat la:
Structuri inedite care se scufunda incet
Secretul unei structuri puternice este o fundație stabilă, însă nu de puține ori această regulă a fost ignorată. Câteva dintre cele mai inedite structuri din lume se scufundă pe zi ce trece, fiind înghițite de pământul de sub ele. Dacă acest lucru era destul de greu de prevăzut în trecut, în prezent schimbările climatice și supraexploatarea resurselor naturale sunt responsabile pentru clădiri și chiar întregi orașe care se scufundă încet, centimetru cu centimetru.

millennium-tower
Millennium Tower (S.U.A.)

Millennium Tower este o clădire cu spații de lux care și-a deschis porțile în anul 2009. De atunci, clădirea a primit porecla de „Turnul înclinat din San Francisco”. Structura s-a scufundat aproximativ jumătate de metru și a început să se încline spre nord-vest. Proiectanții clădirii insistă asupra faptului că aceasta este în continuare locuibilă și atribuie scufundarea și înclinarea ei lucrărilor desfășurate la o stație de tren din apropiere. De fapt nu se cunosc adevăratele cauze ale fenomenului, acest lucru ducând la numeroase dispute și mai ales procese. Proprietarii apartamentelor de sute de mii de dolari i-au dat în judecată pe proiectanți, iar aceștia la rândul lor au procese deschise cu primăria orașului San Francisco. Recent, Agenția Spațială Europeană a făcut publice date detaliate preluate de sateliți care relevă faptul că Millennium Tower continuă să se scufunde într-un ritm constant și chiar mai rapid decât se credea anterior.

clopotnita-care-se-scufunda

Clopotnița care se scufundă (Filipine)

Catedrala Sfântul William din Laoag City, Filipine, se „mândrește” cu o clopotniță care se scufundă. La 85 de metri de clădirea catedralei se află clopotnița, cu o înălțime de 45 de metri. Aceasta a fost construită în 1612 pe un teren nisipos. Acest aspect duce la scufundarea constantă a clădirii. În prezent clopotnița se scufundă câte 2 centimetri în fiecare an. Atunci când a fost construită se spunea că se putea intra călare în interior, însă în prezent, o persoană de înălțime medie trebuie să se aplece pentru a pătrunde pe poarta clădirii. Cu toate acestea, clopotnița este încă funcțională și îi cheamă în fiecare duminică pe credincioși la slujbă.

palacio-de-bellas-artes

Palacio de Bellas Artes (Mexic)

Palacio de Bellas Artes (Palatul Artelor Frumoase) din Mexico City s-a scufundat atât de mult încât parterul clădirii este în prezent subsolul acesteia. Orașul în sine a fost construit pe o insulă din mijlocul unui lac, în anul 1325. Marea problemă a așezării era lipsa unei surse viabile de apă potabilă. Din cauza defrișărilor masive, izvoarele care alimentau orașul cu apă prin apeducte în secolul al 19-lea au secat. În 1857 a fost construită prima fântână cu apă potabilă, iar până în 1900 fuseseră construite atâtea fântâni pentru alimentarea orașului, încât stratul freatic din zonă a fost secat. Astfel, terenul nisipos rămas a dus la scufundarea mai multor zone din oraș. Din 1891 și până în prezent, anumite părți din oraș s-au scufundat 7 metri. Un exemplu al acestui proces este si Palatul Artelor care continuă să se scufunde într-un ritm destul de alert anual.

taj-mahal

Taj Mahal (India)

Faimosul Taj Mahal a fost construit în urmă cu 350 de ani de către împăratul Shah Jahan, ca o dovadă a iubirii sale pentru soția sa. Structura vizitată de milioane de turiști a început să se scufunde. Una din minaretele clădirii s-a înclinat cu 3,5 centimetri în ultimii 30 de ani. Fundația structurii construite pe cursul Râului Yamuna are nevoie de umezeală constantă pentru a-și menține stabilitatea. Schimbările climatice au dus la fenomenul de secare completă a râului în lunile de vară, ceea ce afectează și fundația care susține Taj Mahal.

turnul-din-pisa

Turnul din Pisa (Italia)

Fundația Turnului din Pisa are 3 metri adâncime și este așezată pe un amestec de lut, care nu a fost suficient de stabil pentru a susține turnul în poziție verticală. Construcția turnului a început în 1173, iar în 1178 turnul a început să se încline, odată cu adăugarea celui de-al doilea nivel. Turnul este și ușor curbat ca urmare a eforturilor depuse de diverși arhitecți pentru a împiedica prăbușirea acestuia. În 2008, specialiștii au sesizat faptul că Turnul din Pisa nu își mai schimbă gradul de înclinare. Acest lucru se întâmpla pentru prima dată în istoria monumentului, iar aceeași specialiști au declarat că turnul își va menține stabilitatea pentru în 200 de ani.

Articole pe aceeași temă:

Destinatii romantice pe meleaguri romanesti

Emiratele Arabe Unite, minunea turistica din desert

Cascada Rinului, peisaj de poveste la poalele Alpilor

Hoteluri exclusive, pentru o persoana

Cele mai inedite atractii plutitoare

Insula Rodos – Vacanta pe urmele Colosului

Atractii deosebite pentru fotografii de vacanta inedite

Cinci localitati la inaltime0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !