Bilant bun pentru POR in Vest: solicitari de proiecte in valoare de 835 milioane de euro

De M. Hoster
Reactualizat la:
Bilant bun pentru POR in Vest: solicitari de proiecte in valoare de 835 milioane de euro
Agenţia de Dezvoltare Regională Vest stă mai mult decât bine la numărul de proiecte care au solicitat finanţare pe Programul Operaţional Regional. Valoarea totală a finanţărilor solicitate de autorităţile publice şi de firme pe acest tip de finanţare a ajuns la 835, 65 milioane de euro, ceea ce înseamnă dublul celor 416 milioane de euro care au fost alocaţi acestei zone.

Numeric, este vorba de 704 proiecte care au fost depuse pentru a beneficia de banii europeni, am aflat de la Sorin Maxim, director ADR Vest. Deja au fost contractate şi se află în diferite stadii de derulare 247 de proiecte, cu o valoare totală de 491,47 de milioane de euro, din care 352 milioane de euro sunt fonduri nerambursabile. Alte 257 de proiecte se află în diferite faze de evaluare, precontractare sau rezervă, valoarea totală a acestora fiind de 680 de milioane de euro.

Vestea bună este că nici un contract de proiect nu a fost reziliat, fiind aplicate doar anumite penalizări contractuale, în diferite stadii ale derulării înţelegerilor. „Nu am fost nevoiţi să facem nici un fel rezilieri de contracte. Nu este principiul cu care noi lucrăm. Desigur, există şi reglementări contractuale care prevăd aplicarea de penalităţi, de 5%, de 10%, sau aşa mai departe, pentru anumite părţi din contract. Nici acestea nu au fost multe, au fost câteva cazuri punctuale. Ştiţi de acele probleme care au apărut şi au fost semnalate de Uniunea Europeană, cu problemele la contractare. Nu au fost nici aici probleme prea mari, desigur, poate reglementările au fost mai drastice dar nimic mai mult, au fost efectuate corecturi şi s-a rezolvat”, ne-a declarat Sorin Maxim. Unul dintre cazurile care au fost analizate de Agenţia Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice a fost cel a reabilitării drumului de la Buziaş. Chiar dacă acesta a fost verificat nu s-au descoperit probleme.

În ceea ce priveşte derularea efectivă a programelor, mai multe (mici) probleme au fost descoperite în relaţia cu autorităţile publice, firmele care au accesat fonduri fiind „integraliste” la derularea finanţărilor. „Era şi normal dacă ne gândim că 90% din banii pe POR au fost acordaţi pe relaţia cu autorităţile”, a mai menţionat Maxim.

Reabilitarea Pieţei Unirii, de la jumătatea anului viitor

Unul dintre cele mai importante proiecte care va beneficia de bani europeni prin Programul Operaţional Regional în regiunea Vest este cel al reabilitării Pieţei Unirii din Timişoara. „Suntem în curs de definitivare a contractelor. Noi am întocmit deja actele, mai trebuie doar avizate şi de cei de la primărie. Va urma etapa licitaţiilor, eu estimez că undeva în iunie – iulie va demara acţiunea de reabilitare a întregii zone. Este o lucrare de mari dimensiuni, eu apreciez că va dura în jur de doi ani”, ne-a mai declarat Sorin Maxim.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor