tion.ro Web analytics

VIDEO. Cum arată noul tramvai al Timișoarei în interior și de când circulă. STPT încă nu-i poate face mentenanța, trebuie 10 mil. euro

De Roxana Deaconescu
Reactualizat la:

VIDEO. Cum arată noul tramvai al Timișoarei în interior și de când circulă. STPT încă nu-i poate face mentenanța, trebuie 10 mil. euro

Reactualizat la:
Noul tramvai al Timișoarei intră în teste de săptămâna viitoare și ar trebui să circule din toamnă cu tot cu călători, pe linia 1. Societatea de transport public trebuie însă să-i asigure mentenanța, dar deocamdată îi lipsesc cam toate dotările. Ar fi nevoie de 10 milioane de euro în următorii doi ani și trebuie cumpărată inclusiv o macara în cazul în care garnitura va deraia, ca să fie repusă pe șine.
Scris de Roxana Deaconescu - Noul tramvai al Timișoarei intră în teste de săptămâna viitoare și ar trebui să circule din toamnă cu tot cu călători, pe linia 1. Societatea de transport public trebuie însă să-i asigure mentenanța, dar deocamdată îi lipsesc cam toate dotările. Ar fi nevoie de 10 milioane de euro în următorii doi ani și trebuie cumpărată inclusiv o macara în cazul în care garnitura va deraia, ca să fie repusă pe șine.

Avem un tramvai nou la Timișoara, ce facem cu el? Garnitura cu o lungime de aproape 30 de metri și cu cea mai lungă autonomie din lume pe baterii poate transporta 200 de călători și va intra de săptămâna viitoare în teste. Reprezentanții Autorității Feroviare Române (AFER) sunt așteptați la Timișoara, pentru probele pe linia cale care vor dura în jur de o lună. Reprezentanții primăriei estimează că în luna august vor fi finalizate testele, iar apoi se poate face omologarea tramvaiului.

Primii timișoreni ar trebui să urce în noul tramvai din toamnă, conform planurilor. Deocamdată doar pe linia 1, susține viceprimarul Ruben Lațcău, care nu este foarte optimist în ceea ce privește infrastructura STPT.

„În septembrie-octombrie estimăm că va putea circula cu călători. Intră pe linia 1 și, în momentul în care avem agrementul AFER, constructorul declară că poate livra două tramvaie pe lună. Eu sunt un pic sceptic, dar o să vedem. În acest moment noi avem o linie și jumătate, cam două linii pe care putem să circulăm cu acest tramvai nou: linia 1 și linia 6. Suntem în proces de reconstrucție pe Cetății și Bodgăneștilor și undeva în toamnă o să intrăm pe Vidrighin. O să putem să mai avem încă trei linii: 4, 5 și cred că 2, care vor putea să fie folosite pentru acest tramvai”, ne-a declarat Lațcău.

Macazurile, marea problemă

Directorul STPT, Nicolae Bitea, spune că noul mijloc de transport pe șine poate circula pe liniile 1, 2, 6a și 6b și pe linia 9, deocamdată. Sunt excluse alte trasee, iar o problemă pe care o ridicau și turcii de la Bozankaya, cei care au produs tramvaiul, se referă la macazuri.

„Când aducem primul tramvai la Timișoara, avem nevoie de una sau două luni pentru teste. Aveți foarte multe macazuri și asta este o mare problemă. Ai nevoie de un tramvai cu patru motoare și patru cutii de viteză. Va fi o problemă la întreținere, vă spun asta”, spunea, la semnarea contractului, Murat Bozankaya, președintele companiei turcești contractată de primărie.

La Timișoara, majoritatea vatmanilor trebuie să coboare din mijlocul de transport în comun și să schimbe macazul cu ranga. Șeful STPT spune că nu a fost rezolvată între timp problema macazurilor, iar Timișoara are 71 în total, dintre care doar 17 sunt automate, iar restul de 54 sunt manuale.

„Macazurile rămân în continuare o problemă pe care trebuie să o rezolvăm, prin investiții în ceea ce privește schimbarea lor. Până în momentul în care se va finaliza această parte a contractului să sperăm că vom reuși să înlocuim macazurile și să fie toate automate în oraș”, ne-a declarat Bitea.

Cele 17 macazuri pentru care vatmanii nu ar trebui să coboare din mijlocul de transport în comun și să facă uz de rangă au fost automatizate în perioada 2002-2008, potrivit reprezentanților societății de transport public.

Greu și cu mentenanța

Ne lăudăm cu o premieră mondială – tramvaiul cu cea mai mare autonomie din lume –, dar nu vom fi în stare, cel puțin deocamdată, să-i asigurăm întreținerea. Dacă noul tramvai al Timișoarei va deraia, STPT nu va avea cu ce să-l repună pe șine. Iar macaraua lipsă nu e singura problemă.

„Dincolo de infrastructură, avem nevoie și de dotări destul de consistente. STPT-ului îi lipsesc masiv dotări de echipamente. Înseamnă elevatoare pentru a ridica tramvaiul, înseamnă macarale speciale, în cazul în care există o deraiere să putem să-l mutăm, înseamnă multifuncționale pentru curățat linia, înseamnă macara pentru a ajunge pe platforma tramvaiului, pentru că, spre deosebire de tramvaiele vechi, motoarele sunt sus. Și atunci avem nevoie de alte tipuri de echipamente pentru a asigura mentenanța. De asemenea, se va livra un strung performant, care se va folosi pentru rectificarea roților. Acest strung trebuie instalat într-o hală nouă, care să fie controlată din punct de vedere al curățeniei. Avem un DALI și un PT pe care vrem să-l contractăm, am început să muncim la documentație”, a declarat viceprimarul Ruben Lațcău.

Dotări de 10 milioane de euro

Ar fi nevoie de 50 de milioane de lei pentru aceste dotări, echivalentul a 10 milioane de euro, cam cât ar costa patru tramvaie noi produse în Turcia. Iar unele echipamente trebuie cumpărate de urgență, pentru că mijlocul de transport pe șine nu poate circula fără ele.

„Deci noi am achiziționat tramvaiul și suntem foarte fericiți că-l avem, într-adevăr vechea administrație a depus aceste eforturi, dar încă lipsesc elemente cheie pentru ca sistemul să fie sustenabil pe termen lung. Era cunoscută această lipsă (de echipamente – n.r.). Undeva la 50 de milioane de lei dotări, în următorii doi ani, să putem asigura mentenanța în timp a acestor tramvaie. Pentru că altfel riscăm ca, într-un an-doi, să avem defecte și să nu putem interveni din cauză că nu avem echipamentele potrivite. Sunt unele echipamente care sunt urgente. Elevatoarele trebuie să le cumpărăm în două luni, trei. Macaraua specială de mutat, care nu e o macara mare, sunt niște cilindri hidraulici care se montează pe linie, trebuie cumpărată tot cam în două luni. Noi în momentul în care începem să circulăm cu tramvaiul pe șine, în septembrie – octombrie, trebuie să avem o parte din aceste echipamente”, a mai explicat Lațcău.

STPT scoate pe traseu, zilnic, 43 de tramvaie. Flota societății numără, potrivit directorului Bitea, 30 de tramvaie Armonia, pentru care încă mai există garanție șase ani, 26 de tramvaie de tip vechi și șase remorci pentru ele.

„Cele vechi vor fi înlocuite cu noile tramvaie. În funcție de ceea ce ni se va solicita de la SMTT din punct de vedere al numărului de mijloace prezente în traseu la nivelul secției tramvaie, atunci vom vedea dacă vom mai folosi aceste tramvaie de tip vechi. În acest moment, în Timișoara circulă 43 de tramvaie în fiecare zi, la programul normal de transport. Bineînțeles că nu avem toate tramvaiele Armonia în traseu, pentru că au diverse defecțiuni, din cauza unor evenimente, accidente, sunt în jur de 25-26 pe traseu”, a conchis Nicolae Bitea.

Noul tramvai al Timișoarei a ajuns vineri seară în oraș și a fost descărcat pe șine în zona Catedralei Mitropolitane. Garnitura este prima dintr-o serie de 21 de tramvaie cumpărate de Primăria Timișoara de la turci, cu 11,58 de milioane de lei bucata, echivalentul a 2,3 milioane de euro. Fiecare mijloc de transport pe șine are 29,95 metri lungime, 2,40 metri lățime și o capacitate pentru 200 de călători, conform documentației PMT. Autonomia unui tramvai trebuie să fie, conform caietului de sarcini de la licitație, de 63 de kilometri, asigurată printr-o sursă de furnizare a energiei electrice, montată pe tramvai. Potrivit reprezentanților primăriei și ai firmei Bozankaya, este cea mai mare autonomie din lume.

Contractul cu turcii de la Bozankaya a fost semnat în 26 iulie 2019, de fosta administrație a orașului. Era pentru cel puțin 16 tramvaie noi, iar valoarea contractului avea 185,3 milioane de lei. O garnitură costă 11,5 milioane de lei cu tot cu TVA. Fostul primar Nicolae Robu a anunțat apoi că se dorește cumpărarea a cel puțin 21 de tramvaie, cu bani europeni. Au fost semnate și contractele pe fonduri europene, astfel că Timișoara va avea, în primă fază, 21 de garnituri noi. 80% din suma necesară vine de la UE.

editor Dan Oancia

video: youtube/ frameD Future PRODUCTIONS

Pe aceeași temă:

VIDEO. Timișoara are tramvaiul cu cea mai lungă autonomie din lume. Va circula din toamnă, mai vin alte 20

68 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Raul says:

  Astia sunt bolnavi cu capul?Cumpara un tramvai a carui mentenanta costa 10 milioane de euro?Pentru un tramvai si mai vor sa aduca inca 10…?

  • Ker says:

   Nu,prostule! Sunt 21 de tramvaie cumpărate cu fonduri europene,bani nerambursabili.marş!

   • Ovidiu says:

    Fondurile europene sunt banii nostri, atentie marita cum ii cheltuim si fara mars..da

   • N-am says:

    Nerambursabili daca is puse in valoare bunurile. Mars, la Lae Boscherarul Tractorist in dos!

   • sofer says:

    Bai KER , termina cu prostiile ! Ati cumparat niste chestii turcesti cu 8 miliaoane si platiti mentenanta de 10 . Mai bine luati dracului F35 , ca tot asa este cu mentenata . Sunteti prosti si cu gura mare . Mars tu in cusca si nu mai latra !

    • luca says:

     Mainipulatores Usristii, crapati de ciuda ca Fritz si cand nu se spala pe dinti da vina tot pe Robu si pe greaua mostenire?

  • Dede says:

   Vor sa mai aduca 21 și cred că prețul de 10 mil pentru mentenanța este pentru tot lotul.

   • Ovidiu says:

    Da, dar sunt multi bani, trebuiau inclusi in pretul tramvaielor, nu separat

   • Bogdan says:

    10 milioane de euro costa mentenanta care presupune: dotarea STPT-ului cu aparatura prin intermediul careia sa se poata realiza mentenanta. Apoi trebuie luata(tot in banii astia) si o macara care sa repuna pe sine tramvaiul in cazul unei deraieri. E ca la masina: degeaba iei ultimul tip de masina daca il duci intr-un service unde nu are aparatura care sa ii citeasca erorile si sa ii repare defectele aparute in cazul unui accident sau din exploatarea lui….sunt echipamente foarte scumpe! Ideea e ca trebuia gandita toata chestia de la inceput si STPT-ul sa se doteze cu cele necesare inainte de a ajunge tramvaiele la TM

    • Ovidiu says:

     Totul trebuia inclus in pretul de 2500000 euro per tramvai, mentenanta….tot cred ca trebuia sa ne multumim cu o Skoda, nu cu un S-klasse, ne-am intins mai mult decat ne permite patura, primarele nostru a fost beat cand a acceptat acest contract, macar Bucurestiul trebuia sa-l traga de maneca

     • crisan says:

      Cand iti cumperi masina se include in pret mentenanta masinii??? Si benzina? Pe ce planeta crezi ca traim, dezinformatorule?

     • N-am says:

      Da, boule, se include mentenanta si garantia ca bonus pentru persoane fizice.
      Iar pentru entitati jurifice ce cumpara vehicule comerciale, fii sigur ca se ia in calcul sau se include in contract.
      Dar na, Laeistii tractoristi cu tractiare UTA, ce sa stie?

   • Unul oarecare says:

    Nu va mai certati nu costa mentenanta 10mil costa dotarile necesare si chiar daca cumparau tramvaie din alta parte normal ca trebuiau sa cumpere dotari.Numai ca Latcu a cam sarit calul este alt ceva un strung care trebuie montat in hala”Sterila”pentru rectificat bandajul de la roti?Ca la CFR operatia asta se face decand exista CFR ulSi tramvaiele astea au parte electronica in compunere si de nici un ICE nu ii poti face mentenata in hala in care ai facut la locomotive cu aburi

  • tvg82 says:

   este vorba de 10 mil euro ,bani necesari pentru cumpararea unor ustensile,cu care se va face mentenanta tuturor celor 21 de tramvaie care vor aparea.

 2. Dan A. says:

  Frumos caiet de sarcini ati facut, bravo Nicolae Robu, bravo Nicolae Bitea, bravo Culita Chis!
  Ca podurile din Iosefin fara balustrade si piste de biciclete, ca vaporasele fara aprobari, ca masinutele electrice neomologate, trotuarele fara aviz, etc. etc. etc….

  • Levente says:

   Tot Fritz o să fie vinovat în ochii celor menționați de tine. Din păcate sunt mulți care nu realizează că multe proiecte au fost la mântuială, lucruri care o să ne coste scump în continuare.

   • ali says:

    Lasa ca face Fritz proiecte ca-n Germa… De fapt cred ca nu face nimic ca sa nu cumva sa greseasca … Fritz=Zero! Doar trambitzele ca voi l-au propulsat prin minciuna si manipulare.

 3. Mike says:

  Alea sunt banchete de 2 persoane?!

 4. Un biciclist says:

  Ar trebui sa fie ceva normal, ci nu superstire…. in România țara de c…t plină de c…ați..: normal sa fie o superstire

  • zet says:

   De ce ” in România țara de c…t plină de c…ați..:”?Tu nu esti roman? Parintii si bunicii tai nu sunt romani?In care tara din lume un locuitor a acesteia se exprima ca si tine ? Mai bine dute la scoala,invata sa iti respecti strabunii si tara in care te-ai nascut si crescut.Suflecati minecile si dute sa muncestisi tara va prospera.

   • VomaPeSistem says:

    Ce parere de imbecil

   • Misto says:

    Uite unde a rasarit patriotul! O tot dai inainte cu respectul fata de strabuni, cu blah, blah…. poate pica unul in cur auzindu-te.
    Si la scoala sa te duci tu, patriotule, ca ai o gramada de greseli elemetare de scriere in scumpa ta, mult laudata, limba romana!

    Poti sa il pupi pe Lae acolo unde ii iese c…tul ca sa dovedesti ca estio patriot.
    Contractul asta cu tramvaie a fost unul cu dedicatie, unde Lae s-a gandit bine ca dupa aia mai vin 10 milioane de dat la cine e baiat bun cu el. Si Lae din “patriotism” – mai bine zis patrihotism – a incheiat acest contract pagubos pentru oras. Sigur ca acuma s-a dus pe apa Begaului garantia, ca turcii o sa zica ca nu le-am facut menenanta corespunzatoare daca se vor strica, Sa nu-mi spui ca Lae nu s-a gandit la asta! Stia el bine ce face si ce urmeaza.
    Si strung special, si macara speciala, si aparatura sofistiocata , si alte si alte chestii care erau mai ieftine daca luai tramvaie ce au si alti europeni in orasele lor. Dar Lae precis ca stia ce va urma si cui o sa-i dea aceste contracte banoase.
    Asa ca sufleca-ti tu manecile si treci la munca sa platesti taxele necesare, ca sa aibe Robu ce impartii. Hai, nu te mai codi! Fi patriot ca din astia ca tine, de muncesc si il lauda are nevoie Robu si sleahta lui de liberali!

 5. zet says:

  “La Timișoara, majoritatea vatmanilor trebuie să coboare din mijlocul de transport în comun și să schimbe macazul cu ranga.”
  Nu creeeed!Prin anii 80 nu mai exista aceasta problema in Timisoara cu o singura exceptie cred .La P-ta 700 cind facea stinga tramvaiul spre Electrotehnica.Si desigur pe linia simpla spre Ronat.Si pe linia 7.
  Fritz scoate cei 50 milioane pentru mentenanta.Sau pune pe Dl.ING.Director General Culita si echipa lui sa ii gaseasca. Aaaaa, nu s-au gindit la mentenanta.Cum dracu la cit sunt de merituosi!!!!Se pare ca sedintele de pe bancile din parcul din spatele Catedralei au lasat urme adinci in capetele unora.
  Nu cumva sa credeti ca am ceva cu merituosul ing.Culita.Nu.Cred ca in curind se va pierde in masa de alti specialisti merituosi promovati sau cistigatori de alegeri sau concursuri in Primaria Timisoara.Si sa nu uitam pe intiiul merituos ales de timisoreni.Vointa poporului trebuie respectata indiferent de “realizarile”acestora si de gaurile lasate in buzunarele alegatorilor.

 6. Clau says:

  Tot Dominic este de vina ?

  • calin says:

   Dominic n-are nici o vina. Vinovati suntem noi, pentru ca l-am votat pe incompetentul care n-a facut nimic toata viata. I-am dat posibilitatea sa se remarce cu o amenda de 21 de milioane de euro. Abia astept s-o platim din banii nostri. La mai multe! Bravo Fritz!

 7. amng says:

  are autonomie destula sa ajunga pana la arad sa il carpeasca atunci cand o sa inceapa sa zboare suruburile pe linia-cale din timisoara…
  la ce naiba ne trebuie cea mai mare autonomie din lume pe baterie?
  or fi fost toti aialalti prosti si ne-am trezit noi destepti ca de obicei…sau idea a fost sa nu poata veni la licitatie Astra ca sa isi poata lua vopsitul parandaratul de la turcaleti?

  • Dan says:

   Astra nu realiza tramvaie de calibrul acestuia. Mi se pare normal sa soliciti baterie de capacitate mare in era electrica din care facem parte. Cu tramvaiul astavdaca se ia curentulbde la fyrtina nubai probleme. Cu tramvaiul de arad daca se ia curentul oniei pe jos prin ploaie si injurand la cei din primarie ca “astia nu au stiut sa cearavdom’le autonomie la tramvai”. 🙂

 8. Ivan says:

  Toamna carui an ? L-ati adus sa-l tineti in soare ?

 9. victor says:

  asta imi place la romani, ne luam masina de fite dar o tinem tot in fata blocului, service la nea Nelu la garaj si circulam pe drumuri naspa. Cam asa e cu tramvaiul, e nou e foarte bun, nu avem linii reabilitate macazurile o sa-i poate provoca daune, iar de menetenanta nu ne-am gandit ca e nevoie.

  • Ovidiu says:

   Da, noi stam in blocuri comuniste dar avem S-Klasse in fata blocului, e aceeasi schema cu tramvaiele, tramvaie S-Klasse in fata blocurilor comuniste, mai intai scolile, spitalele.. si apoi S-klasse, aste e manevra de Bucuresti

  • cititoarea says:

   da, e absolut dezarmant …

 10. ionel says:

  In sfarsit o imagine din interior, si zici ca e facut stil “camera buna, din față”… adica nu pentru a fi folosit. Banchetele alea pt 2, numai bune sa te lipesti volens nolens de pasagerii cu care ai neplacerea sa le imparti… Sa mai comentam si aiurelile cu 10 milioane?! Ca reiese imediat ca nu poate circula decat dupa ce se schimba toate liniile etc etc. Aberant

 11. Castor says:

  Nu inteleg de ce au cumparat tramvaie care nu au pe unde sa circule .Parca e concurs de prosti la primaria Timisoara de ceva vreme .Asa cum era Ciuhandu,hot si nesatul, da macar nu era asa prost ca panaramele astea ce sunt in primarie de vreo 12 ani.

 12. Inel says:

  Interiorul,incepand de la scaune seamana leit cu cel de la Arad,la fel si exteriorul.Doar ca are 4 burdufe ,banuiesc pt curbe mai stranse.Mai ar fi si autonomia.

 13. sss says:

  Sper ca keto s.a semnat deja.

 14. Stefan says:

  Orasul inginerilor se aprovizioneaza din Turcia! Notati in agenda.1970-2021

  • Ovidiu says:

   Made in Turkey, nicio problema, dar nu la pretul asta, acu 20 de ani turcii impleteau covoare si acu cumparam tramvaie de 2500000 euro

 15. cititoarea says:

  Sunteti jalnici: primari, fosti primari, jurnalisti…sa ai un tramvai nou e o normalitate (e ca si cum mi-as schimba gresia de pe hol!)…in niciun caz un motiv sa informam zilnic ca a plecat din Turcia, ca a ajuns la Giurgiu, ca a fost pus pe sine dar nu poate fi intretinut…chiar ii piere omului cheful sa mai locuiasca in orasul asta plin de gasti mafiote si mediocritate!!!

 16. Ian says:

  A facut robu praf orasul pentru 30 de ani.

  • Alin says:

   Deci, domnu’ usrist, sa intelegem ca Fritz abia peste 31 de ani va performa? Ce vrajeala aveti in voi …

 17. Timisorean says:

  As fi vrut sa zic ca numai in romania e posibil asa ceva, dar si alte orase au tramvaie noi si autobuze noi si nu au problema cu mentenanta. Deci numai in timisoara e posibil asa ceva!!!
  Sa iti spuna producatorul ca o sa ai probleme si tu sa insisti sa il cumperi si nici sa nu faci nimic sa rezolvi macazele si nici sa iti asiguri utilajele de mentenanta….. depaseste limita prostiei omenesti!
  Din nou un exemplu din categoria prostiei administratiei robuliene, din categoria palmierilor, a vaporaselor, a semafoarelor “inteligente”, a trotuarelor: hai sa facem ceva, sa aruncam foarte multi bani pe ceva, nu conteaza pe ce, nu conteaza daca va fi functional, doar hai sa cheltuim banii!
  Nu inteleg de ce e atat de lung acest tramvai, in conditiile in care dupa masa si seara tramvaiele circula cu 5 calatori. Mai bine erau mai multe la numar si mai mici. Cand e aglomeratie scoti mai multe pe traseu si ajung mai des si cand nu mai e aglomeratie reduci numarul.
  Este clar ca este o alta teapa marca robu si echipa. De fapt nu teapa ci prostie extrema.

 18. Oare primaria functiona ca in epoca de piatra? says:

  Prea iubiti si respectati personalitati dim Primaria Timisoara:Donimic,Latcu.Gulita et compani.Chiar credeti ca toti din Timisoara sant cizmari,pantofari,croitori,frizeri!!!!Dar ca pentru un strung iti trebuie o incapere”STERILA”nu o prea inteleg,maine ,poimaine in urma probelor o sa veniti cu ideia ca tramvaiul asta nu poate circula in mediu cu praf???Si pentru mentenantu lui trebuiesc ceva dotari o cred dar asta ar fi trebuit la or ce tramvai nou fie de la Astra sau de or unde dar ati cam sarit calul cu 10 milioane de euro si ca tramvaiul asta nu are motoarele jos ci sus alta aberatie.Dar dupa “BUNELE INTENTI”ale noi garnituri de la primarie santeti in stare sa distrugeti tramvaiul si sa “ARATATI”ca vechea conducere a facut numai tampeni si voi santeti aia”BUNI”Ca doar asa ati facut cu toate proiectele incepute de cei vechi:Pasajul Solventul,Podul peste Bega,Parcarea de langa politie,etc

  • ddd says:

   Nu prea te deranjeaza ca esti analfabet functional, daca doar asta ai inteles din articol!

   • Oare primaria functiona ca in epoca de piatra? says:

    Dar mataluta ce ai inteles de cand ai votat USR Donimic 8 luni zero realizari pentru Timisoara,Numai si numai rezilieri de contracte,angajari peste angajari,cumparari de mocheta,birouri,calculatoare in REST???

    • Misto says:

     Da Robulica al tau ce mari realizari a avut in primele 8 luni de mandat? Realizari ale lui nu panglici taiate la proiecte incepute de precedesorul?

     Ca Dominic ce sa inaugureze daca Lae nu a lasat nimic in urma lui? Adica a lasat “potopul”! Atata. Si rezilieri, bine face Dominic ca reziliaza contracte facute cu dedicatie, contracte de jumulire a Timisoarei! Te deranjeaza ca nu mai sunt bani de aruncat?
     Sa schimbe toti baronii locali incepand cu Coltermul, Horticultura, Piete, Transport in comun, Parcuri…. ca toti numai la intins mana erau!
     Horticultura de ce nu are florile in ghivece? Ca erau flori si plante ce tin 2 ani?
     A lasat Lae prapad aici! In afara de poze cu nadragii suflecati pe santierele patriei, unde inaugura drum faca acces la alte strazi, unde inaugura poduri fara piste de biciclete, ce a mai inaugurat, proiecte incepute de el?
     Pe ca a pus mana Lae s-a ales praful si pulberea. Lucrari de mantuiala, facate de mantuiala, cu bani kakalau!

 19. Radu says:

  Am doua intrebari:
  Travmaiele vor fi acoperite sau sus va ploua si se va strange apa pe ele?
  Locurile de 2 persoane is la misto?

  • Zzzzz says:

   Da, direct pe baterii, daca aia e ce vad sigilat pe tavan. Iti sta mintea in loc vazand asa aberatii

   • Ovidiu says:

    Au mai luat si altii autobuze turcesti, iarna frig vara prea cald in ele si s-au facut praf in cativa ani, intai trebuie modernizate scolile(multi copii invata in containere), spitalele, drumul de centura, mai mult spatiu verde, mai multi copaci, astea sunt prioritatile orasului, tramvaiul e prea costisitor-multa lume in lume a renuntat la el, autobuzele sunt mult mai flexibile, mai usor de operat, daca sunt folosite asa cum trebuie nu sunt foarte poluante chiar dieselurile moderne

 20. cismigiul says:

  si problema hotilor cunoscuti dispare ? chiar iese profit din transportul in comun cu tramvaiele cand 90% nu au bilet ?

 21. gelu says:

  La ce fasole ne trebuia tramvai pe baterii….cat de dobitoci sunt ai PNL, USSRIPlusSoros….Aveti linie de contact pe toata lungimea liniei de tramvai la ce bun sa cum[arati tramvai la 2.5 milioane bucata….doar pt ca merege pe baterii cu toate ca in Timisoara si in Romanica Liniile de tranvai Au linie de contact cu alimentare cu energie electrica…numa’ asa ca sa avem de dat iat vo 1 milion in 3 ani cand se vor duce bateriile?
  INCOMPETENTII astia PNL, USSRIPlusSoros ne duc claaaaar la DEZAAASTRUUUU,….Fritz/Pirtz -fosta secretara a presendintelui decorativ german- nu poate intelege shestiu altele decat planificarea unuei sedinte sau intalniri, Latzcaii IT-sti tre sa inteleaga TermoEnergetica si Termotehnica ca sa poata gestiona un colos precum COLTERM…Cum au ajuns astia la Putere cand ai reprezitna vo 18% din Alegatori….in fapt sunt extrem de nereprezentativi!!! iar poporul prin votul respectiv le-a dat un sut electoral in cur…practic a fost vot de HARAKIRI pt clasa politica.

 22. Graur says:

  Plin de prosti care isi dau cu parerea. Aveti voi, oare, habar de ce inseamna o astfel de achizitie? Multi cred ca e ca la chiosc, dar garantat v-ati bloca si daca ati avea de facut doar xeroxurile la documentatia necesara. Dar bine, slugile au dreptul la replica in democrație. Includ la capitolul “slugi” si actuala administratie de care doar gargara este. DO-erii isi vad in continuare de treaba, chiar si cu voi in carca.

  • tibi says:

   chiar daca vine vorba de supt pwla, tu esti primul, ba chiar semnezi si actele, ca te pricepi. cam asta e modul tau de gandire, ratatule.

 23. Mr ROBU says:

  Abia acum incep sa se vada o parte pt ca cine stie cate or mai fi din smecheriile contractelor cu dedicatie prin care ROBU a risipit banii; tramvai pe baterii care evident ca vor trebui schimbate -dar de ce sa faci pe baterii pt ca tramvaiu nu poate merge decat pe sine unde are curent in permanenta ! evident ca la nimeni in lume nu are nevoie de asa ceva, hala speciala incalzita unde o sa stea atatea tramvaie => costuri uriase altefel cica de vina romanii nu firma ca nu am respectat clauzele; mentenata speciala ce nu s-a mai facut pana acum, macara speciala -toate acestea pt ca ROBU NU a gandit cand a semnat contractul sau a gandti pt el si apropiatii lui !!

  • Misto says:

   Lucrurile au fost bine gandite, dar nu in avantajul nostru, ci in avantajul “unora”.
   Sigur ca autonomia pe bateriile alea este exagerata. Dar tocmai asta s-a vrut, ca sa se poata veni cu alte contracte pentru mentenanta bateriilor, pentru schimbarea lor, pentru intretinerea lor! Sigur ca m,ulte baterii inseamna si multi bani de mentenanta. Probabil este prevazuta si o anuala revizie totala a bateriilor, a capacitatii lor, si precis ca era deja vizata o “firtma” care sa ne ajute sa facem asa ceva. Dar nu pe gratis.
   Este frumoasa ideea cu “baterii care nu polueaza”, dar aici nu poluarea/nepoluarea era scopul, ci cat mai multa intretinere si cat mai mult sa fie piese ce se vor schimba, la care sa faci “Service”, si nu cu bani putini.

   Toate sunt facute cu gandul la ce si cat si cum se poate mulge banii dupa darea in folosinta!

   Caz de studiu: Vaporetto in Timisoara.
   Pentru transport in comun, dar functioneaza numai jumtate de an, Daca!
   Dar pentru care:
   – s-a infiintat Capitania Portului, Cu posturi caldute pentru neamuri.
   -s-a angajat pentru fiecare vaporetto personal de navigatie, si inca cu studii superioare, cu carnete de capitan, pilot, etc.,
   -s-a facut pontoane speciale;
   – s-a infiintat Politia fluviala,
   – s-a inchiriat Hala de depozitare ptr. iarna, cu macara, chirie ptr. 12 luni anual, ateliere repartii, etc, etc.
   Si la incasari? Nu ajung incasarile nici macar petrtu biletele de calatorie. Utilitate pentru transport in comun Zero, incasari, aproape zero, Sport nautic desfiintat.
   Dar ne laudam ca avem ceva ce nu au altii.

   • Ovidiu says:

    N-avem bani de vaporetto cum nu avem de tramvaie la 2500000euro bucata, cu banii astia iei vreo 20 de autobuze Mercedes, mult mai flexibile decat tramvaiele, mult mai usor de intretinut

  • YO says:

   Uita ce zice Tactu! Postact infect:
   “Aseară, după aproape 50 de ani, primul tramvai nou-nouț a sosit la Timișoara. Un tramvai conceput și construit special pentru orașul nostru.
   A fost un mic spectacol de 3 ore, la miezul nopții, la Catedrală. Împreună cu câteva zeci de entuziaști am urmărit și eu, nu fără emoții, cum a fost pus pe șine. La ora 3:13 tramvaiul a ajuns cu bine în depoul Dâmbovița.
   Pentru a ajunge aici a fost nevoie de o muncă de echipă care a durat ani și vreau să le mulțumesc tuturor colegilor din Primărie care s-au implicat în acest proiect.”

   Adica ca sa intalegi a legitimat prostia lu Robi, adica Robu = Fritz => Prostie pe banda rulanta care o sa ne mai coste inca 4 ani.

  • Graur says:

   A risipit ma-ta un ovul pe tine. Pseudointelectual care are zero palmares la fapte, care esti

 24. Cristi says:

  Tramvaiul Autentic de la Arad nu a fost bun. Ala pe care Timisoara la avut pentru omologare.
  Cineva a fost la turci si a dat un ceas cu rubine si a primit 10 (zece) de aur.

 25. vasiletutu says:

  Bitea nu stie numara aproape deloc

  Macazuri automate :
  – Dambovita Capat 2 : – 3 bucati
  – Ana Ipatescu : ( Piata Flora ) – 1 bucata
  – Drubeta – 3 bucati
  – AEM – 2 bucati
  – Piata Banat – 3 bucati
  – Piata Traian – 3 bucati
  – Gara de Est – 2 bucati
  – Piata 700 – 3 bucati
  – Piata Maria – 3 bucati
  – Piata Balcescu – 3 bucati
  – Cetatii cu Ronat – 1 bucata
  – Dragalina – 3 bucati

  Deci aproximativ pe putin 30 de macazuri automate

  Ce zice Bitea e adevarat — dac ai adus agronomi cine sa ti le mai repare ???

 26. Anti_vir says:

  Incepem sa decontam megalomania si incompetanta politicienilor. UE da 80% din suma dar mentenanta va genera niste costuri suplimentare enorme. Si pentru ce trebuia un tramvai de 30 de metri cand doua tramvaie mai scurte ar fi mai indicat? Cea mai mare problema a transportului in comun e ca nu sunt suficient de dese cursele si risti sa pierzi legaturile. Una e sa ai din 10 in 10 minute si alta din 20 in 20 cand in cel mai rau caz 40 de minute dureaza doar asteptarea. Autonomia respectiva care nu este necesara va ajunge sa coste pentru ca bateriile nu sunt chiar ieftine si se deterioreaza in timp indiferent daca sunt folosite sau nu, fac tramvaiul mai greu la orice accelerare sau franare ceea ce inseamna uzura iar in caz de avarie tramvaiul trebuie doar sa ajuga la urmatoarea statie nu sa faca curse in continuare. Acest lucru oricum s-ar fi rezolvat cu generatoare pentru intreaga retea. La asta se mai adauga investiile si pregatirile personalului, probabil fiind necesar unul mai numeros. Dar asa e la noi, politicianul vrea, noi decontam.

  • Ovidiu says:

   Eu nu mai am rabdare sa astept tramvaiul in statie, iau bicicleta si ajung in oras oriunde in 30 de minute, recomand cu caldura bicicleta tuturor, inclusiv oamenilor in varsta, am slabit 20 de kg si ma simt foarte bine decand folosesc bicicleta, tramvaiele sunt pur si simplu depasite

 27. georgescu says:

  Relativ la …Dacă noul tramvai al Timișoarei va deraia, STPT nu va avea cu ce să-l repună pe șine. Iar macaraua lipsă nu e singura problemă.
  Propunere: in spiritul Timisoarei Culturale, acolo unde a deraiat un tramvai se considera plantata o “statuie a tramvaiului rebel”, care sa ramana acolo – sa zicem – 100 de ani!

 28. Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Muzică pentru toate gusturile la Zilele comunei Lovrin

  Sănătate

  Coronavirus, ultimele șapte zile în Timiș: peste 212 de infectări, dublu față de acum o săptămână

  Eveniment

  FOTO. Polițiști locali în vizită la copii de la o grădiniță din Calea Girocului din Timișoara

  Sănătate

  Urmează zile caniculare în județ. Recomandările DSP Timiș

  Eveniment

  Zeci de șoferi rămași pietoni după ce au fost opriți în trafic, în weekend, în Timiș

  Utile

  Controale Aquatim în județ pentru depistarea branșamentelor ilegale

  Ştiri din Timiș

  Anunţ finalizare proiect „Consolidarea, modernizarea şi extinderea şcolii cu clasele I-IV din localitatea Obad, oraşul Ciacova, judeţul Timiş"

  Eveniment

  Se caută polițiști locali pentru Serviciul Pază Obiective. Trei posturi disponibile

  Eveniment

  Dosare penale pentru posesie de droguri, la DubCamp. Nu au fost înregistrate incidente grave

  Ştiri din Timiș

  Se caută deținători de cai pentru schimbul de gardă de la Timișoara

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici