tion.ro Web analytics

Verde pentru Biciclete face un cadou Primariei Timisoara. Orasul are 106 kilometri de piste, care pot fi imbunatatite

Verde pentru Biciclete face un cadou Primariei Timisoara. Orasul are 106 kilometri de piste, care pot fi imbunatatite

<p>foto: arhiva</p>
Reactualizat la:
Timișoara care pedalează beneficiază de cea mai extinsă rețea de piste de biciclete din țară. Cei de la Verde pentru Biciclete au lucrat șapte luni, toate pistele din oraș au fost filmate și catalogate, analizate și au primit note.
Scris de Marcel Hoster - Timișoara care pedalează beneficiază de cea mai extinsă rețea de piste de biciclete din țară. Cei de la Verde pentru Biciclete au lucrat șapte luni, toate pistele din oraș au fost filmate și catalogate, analizate și au primit note.

Bicicliștii timișoreni beneficiază de o rețea de 106 kilometri de piste destinate circulației pe două roți. O bună parte dintre acestea mai au nevoie de îmbunătățiri, dar nimeni nu acuză pe nimeni.

„Ne dorim un punct zero de unde să pornim, nu acuzăm pe nimeni, dorim doar să îmbunătățim ceea ce avem, să colaborăm și să facem ca rețeaua de piste să fie și mai bună. Sunt multe lucruri care se pot îmbunătăți, iar acum totul este analizat și notat”, spune Ana Munteanu, program manager al Verde pentru Biciclete.

Din dorința de a fi mai bine, în urmă cu câteva luni s-a născut ideea proiectului intitulat „Vrem piste”. Voluntarii organizației s-au urcat pe biciclete și au luat la „roată” toate pistele din Timișoara. Le-au filmat, au văzut ce probleme apar și unde, au pus toate filmările pe internet și au dat note fiecărei piste în parte. Acum nimeni de la primărie nu mai poate spune că nu știe despre ce e vorba!

„În urma acțiunii noastre am împărțit pistele în trei categorii: foarte bune, bune și proaste. O concluzie generală este că nu se respectă standardele internaționale. În total sunt 106 kilometri de piste, este cea mai extinsă rețea din țară, pentru cea mai mare comunitate de bicicliști din țară”, spune Ana Munteanu.

Toate pistele analizate au fost catalogate și s-a stabilit o grilă de notare a acestora. S-au avut în vedere mai multe elemente care afectează pistele: calitatea acestora, obstacolele și conectivitatea între piste. Fiecare criteriu a primit un anumit punctaj și astfel a fost stabilită nota finală.

„Am pus o cameră pe bicicletă și am filmat pistele, este o evaluare obiectivă, există dovada pe site-ul nostru (www.pedaleaza.ro), oricine poate vedea filmările. Concluziile sunt că pistele sunt prea înguste, 28 de procente au lățimea între 0,9 și 1,1 metri, multe au crăpături sau sunt vopsite cu vopsea lucioasă, ceea ce este periculos pentru că se poate aluneca. Sunt probleme cu mașinile parcate, dar, surprinzător, nu atât de mari cât ne-am fi așteptat. Dar, sunt probleme foarte mari cu mobilierul urban, este vorba de ghivece, coșuri de gunoi, stâlpi, semne de circulație. De asemenea, sunt numeroase denivelări și crăpături. În ceea ce privește aderența, cu acea vopsea, aceasta se rezolvă natural. Vechea vopsea lucioasă s-a mâncat în timp, iar la cele noi s-au folosit vopsele noi, de alt tip, adaptate cerințelor”, a mai spus Ana Munteanu.

În discuțiile purtate cu cei de la primărie pe tema pistelor, de fiecare dată oficialii instituției motivau că nu au destui oameni care să analizeze pe teren eventualele probleme care pot apărea. Acum, cei responsabili au la dispoziție toate imaginile cu toate problemele care pot apărea pe traseele cicliste ale orașului și rezolvarea acestora este strict legată de lipsa de reavoință.

„Sunt șapte luni de muncă, noi nu vrem să acuzăm pe cineva despre ce a fost, vrem doar să știm o strategie pentru îmbunătățirea pistelor existente și o planificare a investițiilor municipalității. Urmează să facem o aplicație care să fie disponibilă timișorenilor și care să le arate care este situația pistei pe traseul pe care bicicliștii își propun să circule, de la un punct la altul. Le punem la dispoziție harta și pot vedea ce calitate au pistele. Proiectul de cercetare a pistelor se va repeta anual”, a încheiat Ana Munteanu.

Deocamdată, analiza nu a fost prezentată primăriei, dar rezultatele sunt deja disponibile pe internet, pentru oricine. Cei de la Verde pentru Biciclete consideră că acest proiect este chiar un cadou pentru municipalitate.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Sănătate

  Ministrul Sănătății cere verificări urgente la Maternitatea Odobescu, locul unde 10 bebeluși au fost depistați cu COVID-19
  Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a solicitat Direcției de Sănătate Publică (DSP) Timiș să demareze de urgență o verificare la Spitalul Municipal (Maternitatea Odobescu) cu privire la cazurile de nou născuți depistați pozitiv la COVID 19. Toate persoanele vor fi retestate.

  Sănătate

  Bebeluși cu COVID-19 la Timișoara. Testele vor fi repetate
  S-au făcut teste de COVID-19 unor bebeluși internați la Maternitatea Odobescu din Timișoara (locul unde 25 de paciente și cadre medicale au coronavirus) iar o parte dintre aceștia au ieșit pozitiv.

  Ştirile judeţului Timiş

  Fritz: Politicienii vor să fie acum lăudați pentru că sar în ajutorul sistemului sanitar pe care ei l-au distrus?
  Candidatul USR la Primăria Timișoara, Dominic Samuel Fritz, a criticat, luni seara, ipocrizia politicienilor care donează echipamente pentru sistemul sanitar. „Mă uit la pozele unor politicieni deveniți samariteni și mi-e greață”.

  Ştirile judeţului Timiş

  S-a întâmplat minunea! Amenzile încasate pentru încălcarea Ordonanțelor Militare pot fi plătite pe ghișeul.ro
  La exact două săptămâni după ce oamenii legii au început să instituie filtre și să amendeze mii de români zilnic pentru încălcarea prevederilor Ordonanțelor Militare, autoritățile centrale au reușit să pună la dispoziție și un instrument pentru plata online a acestora, pe ghișeul.ro

  Sănătate

  Zeci de mii de mănuși chirurgicale confiscate de la un tânăr care le vindea pe internet, la Timișoara
  Amendă de 2000 de lei și marfă confiscată, pentru un tânăr comerciant, la Timișoara. El a fost sancționat de polițiști și a rămas fără marfă după ce a fost prins că vindea mănuși chirurgicale pe internet. Tânărul nu era autorizat să facă comerț.

  Sănătate

  Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara – pe cale să rămână fără teste de COVID-19 UPDATE
  Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara este locul unde se testează și se internează pacienții cu coronavirus. Dacă la acest spital crește numărul celor internați și este pe cale să ocupe toate paturile cu pacienți cu coronvirus în zilele care vor urma, scade în schimb drastic numărul testelor de COVID-19. UPDATE Reprezentanții Spitalului Victor Babeș au primit 3.000 de kituri de testare 1

  Sănătate

  Deces în Timiș al unui pacient infectat cu COVID-19
  A fost înregistrat un nou deces din cauza coronavirusului, în județul Timiș. Un bărbat în vârstă de 56 de ani, care suferea de diabet, a murit luni, 6 aprilie.

  Ştirile judeţului Timiş

  Licitația pentru lărgirea la patru benzi a drumului Timișoara - Moșnița Nouă a fost contestată
  Proiectul lărgirii la 4 benzi a porțiunii de 4,1 kilometri din DJ 592, are o valoare de peste 30 de milioane de lei, din bugetul Consiliului Județean Timiș, dar și prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Lucrările ar trebui să fie gata în 9 luni de la deschiderea șantierului. O firmă a contestat licitația, iar Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor va da soluția – fie vor fi reevaluate ofertele, fie va fi reconfirmat câștigătorul. Au depus oferte patru firme care vor să realizeze această lucrare. 1

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.