tion.ro Web analytics

Un secol de la înființarea Universității Politehnica din Timișoara. „Nu zidurile fac o școală, ci spiritul care domnește într-însa”

De Bogdan Marta

Un secol de la înființarea Universității Politehnica din Timișoara. „Nu zidurile fac o școală, ci spiritul care domnește într-însa”

Reactualizat la:
„Nu zidurile fac o școală, ci spiritul care domnește într-însa”, au fost cuvintele rostite de Ferdinand I, cel care a semnat decretul de înființare a Școlii Politehnice din Timișoara și care, mai apoi, au devenit motto-ul acestei instituții, care, marți, a serbat un secol de activitate și inovare.
Scris de Bogdan Marta - „Nu zidurile fac o școală, ci spiritul care domnește într-însa”, au fost cuvintele rostite de Ferdinand I, cel care a semnat decretul de înființare a Școlii Politehnice din Timișoara și care, mai apoi, au devenit motto-ul acestei instituții, care, marți, a serbat un secol de activitate și inovare.

La evenimentul organizat cu această ocazie au participat personalități locale și străine, printre care directorul Colegiului Bănățean, Sorin Ionescu, prefectul Liliana Oneț, primarul Nicolae Robu, consilieri locali și reprezentanți ai mediului de afaceri timișorean.

Stăpânindu-și cu greu emoțiile, primarul Nicolae Robu, fost rector al Universității Politehnica din Timișoara, a declarat în discursul său că Timișoara își datorează dezvoltarea și faptul că este pe locul doi pe țară la atragerea de investiții străine și acestei instituții, iar el, personal, îi datorează totul.

Mie, ca persoană, pot spune că această școală mi-a dat totul. N-aș fi fost ceea ce sunt astăzi fără această școală. Dacă n-aș fi fost prorector și rector nici nu aș fi azi primar al Timișoarei, pentru că lumea nu a ales un necunoscut, ci un om care ani și ani s-a remarcat în aceste funcții academice”, a spus Robu.

El a adăugat că, pentru a marca această ocazie, în holul Primăriei Timișoara va fi dezvelită o plachetă de bronz.

La rândul lui, rectorul Viorel Șerban a enumerat numeroasele personalități ale Timișoarei care sunt legate de Universitatea Politehnică. El a precizat că și dezvoltarea orașului este strâns legată de această instituție, amintind doar faptul că toți primarii municipiului de după Revoluție au fost absolvenți și, unii, chiar cadre didactice ale Politehnicii.

Școala Politehnică din Timișoara este, fără tăgadă, un exemplu de succes. Faptul că Timișoara este a doua zonă economică după București se datorează, fără îndoială, și Politehnicii. (…) Generații întregi de sportivi, mulți dintre ei campioni olimpici și mondiali și-a început cariera aici. Culorile alb-violet ale orașului se datorează Politehnicii. (…) Se cuvine ca acum, la 100 de ani de la înființarea politehnicii să ne uităm la înaintașii noștri, la ceea ce au înfăptuit ei și să ducem mai departe renumele acestei universități”, a declarat Șerban.

Tot cu această ocazie, 10 dintre cei mai buni studenți ai Universității Politehnica, câte unul de la fiecare facultate, au fost premiați fiecare cu câte 1000 de euro pentru rezultatele bune la învățătură.

14 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. tibi says:

  platitudini, urangutanule

 2. Mediocritatea universitară says:

  Iar se elogiaza comuniștii reciproc în festivisme grețoase ptr cadre prăfuite, depășite profesional.
  Precum Robu, marele rector și profesor doctor în calculatoare, care nici el nici vreun alt coleg universitar N-AU FOST CAPABILI sa implementeze o amarata de aplicație electronică la primărie, ca să le facă viața mai ușoară oamenilor din urbe.
  Dar voi vă ridicați în slăvi ?! Vai de studenții voștri…

 3. Corina says:

  Primarul dezvolta orasul dupa prioritati, dar scolile copiilor nostri nu ajung niciodata la rand. Ii reamintim, ca un popor atat de ianpoiat ca al nostru nu are alta sansa de a se ridica decat prin scoala. Investitia in copii ar trebui sa fie prioritatea oricarei societati ce se uita in viitor, si nu largirea drumurilor pentru a intra mai multe masini in oras. Primarul care zice ca e si profesor, priveste scolile doar prin prisma patrimoniului acestora, spre care privesc cu jind tot felul de trepadusi. Unii spre cantine, altii spre salile de sport altii spre internate sau spre cladirile scolilor inchise de acest pseudo profesor si de perechea lui de la inspectoratul scolar. Pe langa cele inchise deja, mai sunt cele lasate in paragina de o administratie incapabila sa inteleaga rolul scolii intr-o societate in deriva, cheltuind banii din buget pe subventii, studii de fezabilitate pentru fantani muzicale, salarii nesimtite sau tot felul de contracte de curatenie ce se incaleca unul pe altul, de vom ajunge sa avem tot mai multi operatori ce incaseaza sume imense pentru un oras tot mai murdar. Vin alegeri, si cine nu casca ochii, va baga mana in buzunar tot mai adanc si tot mai fara folos.

 4. Frăția_fripturistă says:

  Ciufulici, Robu si Ică, trei rectori care s-au sustinut reciproc pentru binele tuturor trei ! Ultimii doi si-au promovat odraslele ! De cand e primar Spaima Pomilor și Ciorilor, de uimire GPS-ul cu orarul TransportTimisoara a luat-o razna sa nu-l taie cu drujba. Bine ca sunt fericiti. Lipsea sa se decoreze reciproc.

 5. Fripturel says:

  Gura bate Guru ! Adică: Dacă n-aș fi fost prorector și rector nici nu aș fi azi primar al Timișoarei, pentru că lumea nu a ales un necunoscut, ci un om care ani și ani s-a remarcat în aceste funcții academice”, a spus Robu.

  • Ilie says:

   Nicolae Robu, acest Agamitza Dandanache al Timisoarei: Asa e, puicusorule, c-am întors-o cu politică. Aud? Țe era de făcut? Aminteri dacă nu-mi dedea în gând asta, nu m-aledzeam… si nu merdzea deloc, neicusorule; fă-ți idee!

 6. uboR says:

  Cand nu mai are fani se retrage in “vizuina lui” (UPT).
  Mai spala putin pe creier si acolo …

 7. Horia says:

  Daca domneste spiritul lui Robu, scoala se va inchide 🙁

 8. SabinA says:

  Politehnica Timisoara se afla in starea de degradare catastrofala – la minimum minimorum si asta se datoreaza doctoranzilor fara inventii dar cu ifose cat cuprinde si cu hobby in Politica si Soptit.

  • Nagy Zoltan says:

   @SabinA Inventatori sunt 1,2.3.. cativa in intreaga lume. Doctoranzi sunt mai multi. Doar nu crezi ca cineva care e doctorand automat si inventeaza ceva. Poti sa cercetezi o viata de om un anume fenomen/teorema/ce o fi si sa nu obtii un avans palpabil. Majoritatea inventiilor se bazeaza pe munca de generatii ai celor de dinainte. Vine cineva, cerceteaza, obtine o viziune asupra fenomenului dar nu reuseste sa il puna in practica sau se impotmoleste. Vine urmatorul si dupa ce citeste ce a scris cel inaintea lui, are o idee buna si gaseste ceva nou

   • Coco C. says:

    In domeniul tehnic, de regula un doctorat ar trebui sa inceapa sau sa se incheie cu un brevet. Brevetul, este solutia care garanteaza ca nu exista fgundament pentru plagiat si doar forma legata de modul de citare… a unor regulamente

    • Nagy Zoltan says:

     @Coco C. Extrem de multe doctorate cerceteaza ceva nebrevatbil pentru ca reprezinta un subcaz al unei probleme. Exemplu din burta dar ce explica fenomenul: Cineva cerceteaza cum se poate comprima un fisier. Sunt deja 1,2,3.. multe metode. Nu reuseste sa imbunatateasca. Insa ii vine o idee: Daca fisierul (din natura lui) fiecare a 5a pozitie valoarea 1. Atunci el descopera ceva care strict pentru aceasta modificare mica al problemei este demonstrabil si masurabil mai rapid cu 5%. Asa ceva reprezinta un doctorat.

 9. iondoe says:

  Aceasta institutie a devenit un surogat față de ceea ce a fost acum 30 de ani , în proporție de 90 la suta , vorbesc de absențe , promovarea examenelor , etc , restul ce spun unii gen acest robu este numai barbologie , valabil si la alte asemenea instituții, uitați va ceea ce a devenit complexul studențesc , ce legătură mai are cu cartea , cu știința, totul s a degradat iremediabil , cine poate crede ca daca esti student , in ghilimele , la zi , mai poti sa fi si angajat cu norma intreaga , sa nu ai absente la cursuri , la seminarii , la laboratoare , etc am dat numai un exemplu .

 10. expat says:

  Pe vremea cind era bunica fata era o diferenta intre o Universitate si Politehnica. Deci nepotii bunicii care au vrut sa fie ingineri s-au dus la Politehnica si nu la Universitate.
  Denumirea actuala a unei institutii vechi de 100 de ani cam spune multe despre cei care o conduc actualmente.

 11. Sănătate

  Ordonanța militară nr. 8 - piețele rămân deschise, se interzice exportul de cereale. Despescu: „Dacă veniți în România pentru Paște, îl veți petrece în carantină sau izolare, nu cu familiile dumneavoastră”
  România se află în stare de urgență, iar Ministerul Afacerilor Interne a luat noi măsuri pentru e preveni pandemia de coronavirus, prin Ordonanța militară cu numărul 8. Conform acesteia, piețele agroalimentare rămân deschise, este permisă circulația persoanelor care au anumite profesii, iar exportul de cereale din România este interzis.

  Sănătate

  Poartă pentru decontaminare la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara realizată de voluntari
  O poartă de decontaminare a fost amplasată la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara. A fost realizată de voluntari, pe banii lor, și donată spitalului pentru ca doctorii aflați în prima linie în lupta cu COVID-19 să fie în siguranță.

  Sănătate

  DSP Timiș – reorganizare la Maternitatea Odobescu și teste de coronavirus pentru gravidele care ajung la spital
  DSP (Direcția de Sănătate Publică) Timiș a efectuat ancheta epidemiologică la Maternitatea Odobescu din Timișoara, locul unde 25 de paciente și cadre medicale, respectiv 10 bebeluși (șapte cu rezultate negative la cel de-al doilea test) au fost depistați cu COVID-19, în ultimele două săptămâni. S-au luat măsuri de reorganizare, iar gravidele care vor ajunge la spital vor fi testate de coronavirus.

  Sănătate

  Două persoane din Timiș infectate cu coronavirus au murit
  În Timiș au fost înregistrate, joi, 9 aprilie, încă două decese din pricina coronavirusului. Este vorba despre o femeie de 67 de ani și un bărbat de 71 de ani. Ambii aveau și alte boli asociate. 1

  Ştirile judeţului Timiş

  Asfalt nou, în următoarele zile, pe drumul Timișoara-Utvin. CJ Timiș: „Facem drum ca-n palmă”
  Reprezentanții Consiliului Județean Timiș transmit că în următoarele zile toarnă covor asfaltic pe drumul Timișoara-Utvin. Într-o primă fază s-au făcut corecții, urmând să se toarne asfaltul în următoarele zile.

  Sănătate

  Șase ventilatoare pentru terapie intensivă, recondiționate de specialiști de la Universitatea Politehnica Timișoara, vor fi folosite în lupta cu COVID-19
  Lupta împotriva pandemiei de coronavirus se dă pe toate fronturile. Specialiștii din cadrul Universității Politehnica Timișoara pregătesc aparatură pentru secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă din spitale. Au fost recondiționate, până acum, șase ventilatoare pentru terapie intensivă respiratorie, cu care pot fi amenajate trei noi saloane. Urmează să fie finalizat și un stetoscop electronic.

  Sănătate

  Brantner a dezinfectat curtea eroilor din prima linie în lupta cu Covid-19
  Angajații societății de salubrizare Brantner au aplaudat, joi, cadrele medicale de la Serviciul de Ambulanță Timiș. Au vrut să le mulțumească pentru tot ceea ce fac în lupta cu coronavirusul, după ce le-au dezinfectat curtea.

  Sănătate

  Culoar verde pentru vehiculele care transportă medicamente și echipamente de protecție în vămile Moravița și Nădlac 2, pe timpul pandemiei de coronavirus
  În vămile Moravița și Nădlac 2 au fost montate panouri care indică culoare prioritare pentru vehiculele care transportă medicamente, echipamente de protecție și animale vii prin cele două puncte de trecere a frontierei.

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.