tion.ro Web analytics

Statuia Eva a aparut in centrul istoric al Timisoarei. Urmeaza si altele

Reactualizat la:

Statuia Eva a aparut in centrul istoric al Timisoarei. Urmeaza si altele

<p>TION: Statuia Eva a aparut in centrul istoric al Timisoarei. Urmeaza si altele</p>
Reactualizat la:
Încă o statuie a fost amplasată în centrul Timișoarei. Vorbim despre „Eva”, opera lui Virgil Scripcariu, același artist care a făcut și „Supermam”, de pe strada Mercy. În Cetate au ajuns deja patru opere de artă din cele șapte promise de primărie.
Scris de Roxana Deaconescu - Încă o statuie a fost amplasată în centrul Timișoarei. Vorbim despre „Eva”, opera lui Virgil Scripcariu, același artist care a făcut și „Supermam”, de pe strada Mercy. În Cetate au ajuns deja patru opere de artă din cele șapte promise de primărie.

”Eva” a fost amplasată duminică, la intersecția străzilor Vasile Alecsandri cu Eugeniu de Savoya, după ce la sfârșitul lunii noiembrie primarul Nicolae Robu se lăuda cu „Supermam” a lui Virgil Scripcariu – pe Mercy, cu ”Marea Piramidă” – pe Enrico Carusso și cu „Coajă de om” – pe Eugeniu de Savoya, acestea din urmă fiind realizate Mircea Roman.

Se lucra de zor în ultima zi de săptămâna la montarea operei lui Virgil Scripcariu. Chiar și sculptorul le-a dat o mână de ajutor muncitorilor, pentru ca „Eva” să se încadreze cat mai bine în spațiul urban.

Edilul-șef susține că trebuie să facem diferența între statui și opere de artă, iar centrul Timișoarei se transformă într-un muzeu în aer liber.

„Aceste statui sunt opere de artă. În cadrul proiectului s-ar fi putut opta pentru statui din categoria mobilier stradal, statui sociale cum se mai numesc ele, care nu reprezintă opere cu valoare artistică, sau pentru statui opere de artă. Opțiunea proiectanților noștri a fost ca pe străzile din centrul istoric al Timișoarei să fie opere de artă recunoscute ca atare de către criticii și artiștii de artă plastică, opere care să aibă deja o validare de valoare și prin numele artiștilor și prin ceea ce ele însele ca și creații reprezintă. De aici au derivat discuții, controverse, așa cum s-a întâmplat și în alte părți din România, în București, de exemplu. Dar trebuie să luăm lucrurile în firescul lor și să mergem înainte. Aici vorbim despre un muzeu în aer liber. Prin urmare, trebuie să dăm Cezarului ce-i al Cezarului, să-i lăsăm pe specialiști să se pronunțe”, a explicat primarul Timișoarei.

Trecătorii vor putea admira în Cetate „Marea piramidă” și „Coajă de om”, de Mircea Roman; „Supermam” și „Eva” de Virgil Scripcariu; „Ansamblu de coloane”, autor Ion Nicodim; „De-a telefonul”, autor Bogdan Rață și „Totem”, de Mircea Roman.

Cele șapte statui nu au fost realizate exclusiv pentru Timișoara. Operele de artă au fost deja expuse prin toată țara. De exemplu, lucrarea „Supermam” a lui Virgil Scripcariu a putut fi admirată de bucureșteni încă din iarna anului trecut. De asemenea, „Marea piramidă” a lui Mircea Roman a fost expusă la un muzeu din Târgu-Jiu în iunie 2014. O altă lucrare a lui Mircea Roman, „Coajă de om”, a fost prezentată pentru proiectul Instalart, fiind propusă pentru amplasare într-un parc de sculptură în Târgu-Jiu. Macheta acestei sculpturi a fost prezentată încă din luna februarie a acestui an.

Statuile din centrul Timișoarei au costat primăria 523.000 de lei, fără TVA, adică aproximativ 146.000 de euro, cu tot cu TVA.

Alte articole pe aceeași temă:

Avem statui in centrul Timisoarei. Nicolae Robu: Mie mi-ar placea si Tarzan cu maimutica

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Enel: întreruperile de curent din Timișoara și județ din 29 noiembrie - 5 decembrie

  Ştiri din Timiș

  FOTO. REMIX ID: Tradițiile din Banat sunt recuperate și „remixate în cheie modernă”

  Ştiri din Timiș

  Primăria dă 23.000 de euro pe un Ghid tehnic de amenajare domeniu public și catalog de mobilier urban

  Ştiri din Timiș

  Cea mai mare rată de infectare din Timiș e la Pișchia. Incidența în Timișoara, la 3,03 la mie

  Sănătate

  Coronavirus, 28 noiembrie: 1.377 de cazuri în România, sub 100 în Timiș

  Sănătate

  Peste 2.000 de vaccinuri administrate în ultimele 24 de ore, în Timiș

  Ştiri din Timiș

  Tramvaiul Bozankaya, motiv de scandal la Primăria Timișoara. Viceprimarul Ruben Lațcău îl atacă pe Culiță Chiș

  Ştiri din Timiș

  Casieriile Aquatim, închise pe 30 noiembrie și 1 decembrie

  Ştiri din Timiș

  Un singur club sportiv din Timiș a primit bani pe apelul 2 de proiecte sportive

  Ştiri din Timiș

  Maraton de vaccinare de Ziua Națională a României, la Spitalul Militar din Timișoara

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici