tion.ro Web analytics

Sistemul hidrografic din zona Banatului va fi mai bine monitorizat, în urma unei investitii de 3,3 milioane de lei

Sistemul hidrografic din zona Banatului va fi mai bine monitorizat, în urma unei investitii de 3,3 milioane de lei

<p>Foto: arhiva</p>
Reactualizat la:
Apele din râurile din zona Banatului vor fi mai bine monitorizate, aceasta după o investiţie de peste trei milioane efectuată pentru instalarea unei serii de staţii automatizate care vor monitoriza cursurile apelor curgătoare din zonă. În acelaşi proiect au fost realizate şi două centre pentru intervenţie rapidă în caz de inundaţii.
Scris de Marcel Hoster - Apele din râurile din zona Banatului vor fi mai bine monitorizate, aceasta după o investiţie de peste trei milioane efectuată pentru instalarea unei serii de staţii automatizate care vor monitoriza cursurile apelor curgătoare din zonă. În acelaşi proiect au fost realizate şi două centre pentru intervenţie rapidă în caz de inundaţii.

Administraţia Naţională Apele Române a reuşit să ducă la bun sfârşit unul dintre cele mai importante proiecte realizate pe cursurile apelor din România, finanţarea, în valoare de 66 milioane de lei, fiind asigurată din bani europeni. Pentru Administraţia Bazinală a Apelor Banat, proiectul Watman, faza 1, a însemnat realizarea unor investiţii de 3,3 milioane. Prin intermediul acestuia au fost instalate mai multe staţii automate de monitorizare a apelor. Acestea colectează automat datele şi le trimit la sediul central al Direcţiei Apelor Banat. Aici informaţiile sunt analizate de specialişti şi pe baza acestora se pot realiza prognoze, se pot anticipa situaţiile în care poate apărea o calamitate, am aflat de la Ervin Luci, directorul ABA Banat. Acesta ne garantează că datele sunt supervizate 24 de ore din 24.

Concluziile trase în urma analizării informaţiilor transmise de aceste staţii sunt extrem de utile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, care pe baza prognozelor obţinute poate interveni în timp util, dar mai ales poate alerta comunităţile locale pentru a se pregăti în cazul apariţiei unor inundaţii, de exemplu. Timpul de reacţie la calamitate este mult scurtat, populaţia este avertizată în timp util, se pot efectua evacuări, dacă este cazul, iar angajaţii ISU pot ajunge rapid la zona afectată. Spre exemplu, în timpul inundaţiilor care au afectat Gătaia, angajaţii ISU au fost prezenţi la locul incidentului în 20 de minute, este vorba de pompierii din Deta, forţele fiind ulterior şi în timp util completate cu personal de la alte unităţi.

Tot în cadrul Watman au fost realizate şi două centre pentru intervenţie rapidă în caz de inundaţii, la Timişoara şi la Reşiţa. Acestea sunt dotate cu baraje speciale, gonflabile, de protecţie împotriva inundaţiilor, baraje care, surprinzător, atunci când este nevoie, sunt folosite după ce sunt umplute chiar cu apă! De asemenea, aici sunt situate şi maşini speciale care permit umplerea sacilor cu nisip, utilaje care reduc semnificativ timpul necesar înfiinţării de baraje provizorii.

În total, Apele Române Banat deţin în jur de 80 de asemenea staţii automate de transmitere a datelor de pe râuri şi acumulări de apă. La Surduc există senzori speciali care analizează inclusiv poziţia vanelor la baraj şi presiunea apei asupra acestui baraj. De asemenea, există patru camere video care transmit live tot ce se intâmplă în zonă. O asemenea staţie automată mai există şi pe vârful Ţarcu, care poate analiza atât precipitaţiile solide, dar şi cele lichide. Aici se poate vedea câtă zăpadă cade sau care este încărcarea cu apă a acestei zăpezi.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Ştirile judeţului Timiş

  Sirieni și călăuzele lor prinși de polițiștii de frontieră timișeni, în zona Vămii Moravița
  Acțiune a polițiștilor de frontieră timișeni pentru combaterea migrației ilegale, în zona Sectorului Poliției de Frontieră Moravița. Oamenii legii au depistat 16 sirieni care numai ce trecuseră ilegal granița din Serbia în România. Migranții erau împărțiți în două grupuri, fiecare cu câte o călăuză.

  Ştirile judeţului Timiş

  Nici Bruce Lee nu ar fi putut fi polițist local în Timișoara. Consilierii au schimbat criteriul de înălțime la admitere
  Nici marii maeștri ai artelor marțiale de pe marele ecran, precum Bruce Lee, Jackie Chan sau Jet Li nu ar fi trecut condițiile draconice impuse la examenul de admitere în rândul polițiștilor locali din Timișoara. ANFP a cerut Poliției Locale să schimbe criteriul de înălțime cu unul mai permisiv, iar acum cei care vor să fie polițiști locali vor trebui să aibă detentă. 1

  România

  CCR: vânzarea cartelelor prepay numai în baza buletinului este neconstituțională
  Curtea Constituțională Română a decis, în unanimitate de voturi, că Ordonanța de Urgență privind vânzarea cartelelor telefonice de tip prepay numai în baza buletinului este neconstituțională.

  Ştirile judeţului Timiş

  Un secol de la înființarea Universității Politehnica din Timișoara. „Nu zidurile fac o școală, ci spiritul care domnește într-însa”
  „Nu zidurile fac o școală, ci spiritul care domnește într-însa”, au fost cuvintele rostite de Ferdinand I, cel care a semnat decretul de înființare a Școlii Politehnice din Timișoara și care, mai apoi, au devenit motto-ul acestei instituții, care, marți, a serbat un secol de activitate și inovare.

  Ştirile judeţului Timiş

  Harababura Vintage Fair 2020 invită timișorenii la trei zile de design românesc și modă vintage
  Puteți vedea piese vestimentare specifice anilor ’70, ’80 și ’90, colecții de muzică pe vinil și CD, dar și produse de design la Harababura Vintage Fair.

  TION Cele mai tari party-uri

  Back to the Roots: motto-ul ediției din acest an a festivalului Embargo Fest
  Kal (SRB), ROA, Pero Defformero (SRB), Hiroko Yamamura (SUA), Sokol Orchestra (PL), Țapinarii, Drvo Truo (SRB) sunt printre artiștii ce vor urca pe cele 5 scene Embargo Fest 2020.

  Ştirile judeţului Timiş

  Fonduri europene de milioane de lei pentru zece firme din Timiș. Au fost semnate contractele
  La Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest au fost semnate marți primele contracte din țară pentru finanțarea microîntreprinderilor, în cadrul apelului 2 de proiecte prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Valoarea totală a celor zece proiecte finanțate din bani europeni este de 11,88 milioane lei, bani pentru noi utilaje și echipamente moderne și crearea de noi locuri de muncă.

  Ştirile judeţului Timiş

  Camion răsturnat în intersecție, la Timișoara
  Circulație dată peste cap, marți, la intersecția străzilor Avroam Imbroane și Gheorghe Adam din Timișoara. Totul după ce un camion plin cu fier vechi s-a răsturnat. 2

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.