tion.ro Web analytics

Sistemul hidrografic din zona Banatului va fi mai bine monitorizat, în urma unei investitii de 3,3 milioane de lei

Sistemul hidrografic din zona Banatului va fi mai bine monitorizat, în urma unei investitii de 3,3 milioane de lei

<p>Foto: arhiva</p>
Reactualizat la:
Apele din râurile din zona Banatului vor fi mai bine monitorizate, aceasta după o investiţie de peste trei milioane efectuată pentru instalarea unei serii de staţii automatizate care vor monitoriza cursurile apelor curgătoare din zonă. În acelaşi proiect au fost realizate şi două centre pentru intervenţie rapidă în caz de inundaţii.
Scris de Marcel Hoster - Apele din râurile din zona Banatului vor fi mai bine monitorizate, aceasta după o investiţie de peste trei milioane efectuată pentru instalarea unei serii de staţii automatizate care vor monitoriza cursurile apelor curgătoare din zonă. În acelaşi proiect au fost realizate şi două centre pentru intervenţie rapidă în caz de inundaţii.

Administraţia Naţională Apele Române a reuşit să ducă la bun sfârşit unul dintre cele mai importante proiecte realizate pe cursurile apelor din România, finanţarea, în valoare de 66 milioane de lei, fiind asigurată din bani europeni. Pentru Administraţia Bazinală a Apelor Banat, proiectul Watman, faza 1, a însemnat realizarea unor investiţii de 3,3 milioane. Prin intermediul acestuia au fost instalate mai multe staţii automate de monitorizare a apelor. Acestea colectează automat datele şi le trimit la sediul central al Direcţiei Apelor Banat. Aici informaţiile sunt analizate de specialişti şi pe baza acestora se pot realiza prognoze, se pot anticipa situaţiile în care poate apărea o calamitate, am aflat de la Ervin Luci, directorul ABA Banat. Acesta ne garantează că datele sunt supervizate 24 de ore din 24.

Concluziile trase în urma analizării informaţiilor transmise de aceste staţii sunt extrem de utile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, care pe baza prognozelor obţinute poate interveni în timp util, dar mai ales poate alerta comunităţile locale pentru a se pregăti în cazul apariţiei unor inundaţii, de exemplu. Timpul de reacţie la calamitate este mult scurtat, populaţia este avertizată în timp util, se pot efectua evacuări, dacă este cazul, iar angajaţii ISU pot ajunge rapid la zona afectată. Spre exemplu, în timpul inundaţiilor care au afectat Gătaia, angajaţii ISU au fost prezenţi la locul incidentului în 20 de minute, este vorba de pompierii din Deta, forţele fiind ulterior şi în timp util completate cu personal de la alte unităţi.

Tot în cadrul Watman au fost realizate şi două centre pentru intervenţie rapidă în caz de inundaţii, la Timişoara şi la Reşiţa. Acestea sunt dotate cu baraje speciale, gonflabile, de protecţie împotriva inundaţiilor, baraje care, surprinzător, atunci când este nevoie, sunt folosite după ce sunt umplute chiar cu apă! De asemenea, aici sunt situate şi maşini speciale care permit umplerea sacilor cu nisip, utilaje care reduc semnificativ timpul necesar înfiinţării de baraje provizorii.

În total, Apele Române Banat deţin în jur de 80 de asemenea staţii automate de transmitere a datelor de pe râuri şi acumulări de apă. La Surduc există senzori speciali care analizează inclusiv poziţia vanelor la baraj şi presiunea apei asupra acestui baraj. De asemenea, există patru camere video care transmit live tot ce se intâmplă în zonă. O asemenea staţie automată mai există şi pe vârful Ţarcu, care poate analiza atât precipitaţiile solide, dar şi cele lichide. Aici se poate vedea câtă zăpadă cade sau care este încărcarea cu apă a acestei zăpezi.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Ştirile judeţului Timiş

  Echipaj de poliție implicat într-un accident de circulație, la Timișoara
  Accident de circulație, vineri seară, la intersecția bulevardului Liviu Rebreanu cu Calea Șagului. O autospecială de poliție s-a ciocnit de un autoturism. Echipajul se afla în misiune.

  Mapamond

  Faceți cunoștință cu rechinii care au învățat să umble
  Deși majoritatea speciilor de rechin existente evoluează foarte lent, pe parcursul a zeci sau sute de milioane de ani, câteva specii s-au adaptat mediului mult mai repede, învățând să umble, uneori chiar și pe uscat.

  România

  O pasăre dintr-o specie ocrotită de lege a fost ucisă, tranșată și dată la câini, în Brăila
  Gâsca cu gât roșu ”Emilia”, o pasăre dintr-o specie rară, ocrotită de lege, și-a găsit sfârșitul în Brăila, unde, un gospodar a ucis-o, tranșat-o și a dat-o câinilor. 3

  Mapamond

  Atac armat în Germania. Șase persoane au fost ucise
  Atac armat violent produs în după-masa zilei de vineri, în Germania. Un bărbat a împușcat mortal cel puțin șase persoane.

  Ştirile judeţului Timiş

  Ministerul Sănătății – măsuri suplimentare împotriva gripei. Suport cardiac și respirator pentru pacienți, la Timișoara
  Ministerul Sănătății a luat măsuri suplimentare pentru prevenirea, limitarea și tratarea îmbolnăvirilor prin gripă. Pentru persoanele cu insuficiență respiratorie severă, reprezentanții Ministerului Sănătății au apelat pentru suport și la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara, pe lângă alte unități sanitare din țară. Au fost suplimentate și dozele de vaccin antigripal.

  România

  Un primar din România vrea să desființeze Poliția Locală
  Primarul Vasluiului, Vasile Pavăl, cere desființarea Poliției Locale din municipiul al cărui edil este, pe motiv că polițiștii locali dau prea multe amenzi. Vasile Pavăl este al doilea primar din România care vine cu această propunere. 1

  Mapamond

  În China se construiește un spital pentru pacienții infectați cu coronavirus. Va fi gata în șase zile
  Autoritățile chineze au dat ordin ca într-un timp record, de numai șase zile, în Wuhan să fie construit un spital destinat pacienților infectați cu coronavirus.

  Ştirile judeţului Timiş

  Sala Olimpia, de 5 ani fără autorizație de securitate la incendiu. Primăria dă 20.000 de euro să facă rost de ea
  Au trecut cinci ani de când Sala Olimpia nu mai are autorizație de securitate la incendiu. A expirat chiar în anul în care a ars clubul Colectiv, într-un incendiu care a ucis 64 de oameni. Primăria caută în sfârșit o firmă care să pregătească documentația pentru avizul ISU, căreia e dispusă să-i dea aproape 20.000 de euro. 4

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.