tion.ro Web analytics

Se interzic paharele, paiele și farfuriile din plastic la evenimentele organizate sau avizate de Primăria Timișoara

De Roxana Deaconescu

Se interzic paharele, paiele și farfuriile din plastic la evenimentele organizate sau avizate de Primăria Timișoara

foto: Pixabay
Fără pahare, paie sau farfurii din plastic la evenimentele organizate de Primăria Timișoara sau de societățile din subordine, de la 1 decembrie. Nu vor mai fi permise nici la evenimentele avizate de municipalitate, conform unui proiect de hotărâre propus de consilierul local USRPLUS Aida Szilagyi. Trebuie să mai fie de acord și colegii ei din consiliul local.
Scris de Roxana Deaconescu - Fără pahare, paie sau farfurii din plastic la evenimentele organizate de Primăria Timișoara sau de societățile din subordine, de la 1 decembrie. Nu vor mai fi permise nici la evenimentele avizate de municipalitate, conform unui proiect de hotărâre propus de consilierul local USRPLUS Aida Szilagyi. Trebuie să mai fie de acord și colegii ei din consiliul local.

Conform Directivei SUP (Single Use Plastic) 2019/904, statele membre trebuie să se asigure că anumite produse din plastic de unică folosință nu mai sunt introduse pe piața UE, până la 3 iulie 2021. Directiva se referă la produse pentru care există alternative, cum ar fi tacâmurile, bețișoarele de bumbac, farfuriile, paiele, paletele pentru cafea, bastoanele pentru baloane și unele produse din polistiren expandat, adică recipiente pentru alimente și băuturi și toate produsele din plastic oxo-degradabil.

Directiva europeană nu a fost transpusă în legislația românească încă, astfel că un consilier local vrea să interzică folosirea obiectelor din plastic prin HCL. Potrivit proiectului de hotărâre, alături de Aida Szilagyi semnează și viceprimarul PNL Cosmin Tabără.

Totul a început în această vară, când alesul local USRPLUS distribuia un chestionar pentru reprezentanții instituțiilor din Timișoara. Proiectul de hotărâre a fost publicat pe site-ul primăriei.

Spune că „începând cu 1 decembrie 2021 nu se vor mai utiliza produse din plastic de unică folosinţă în cadrul evenimentelor de orice natură (târguri, festivaluri, concerte, competiţii sportive, evenimente culturale, activităţi sezoniere cu caracter recreativ în parcuri, manifestaţii de orice fel) pentru care este necesar avizul Primăriei Municipiului Timişoara sau a acţiunilor (workshopuri, seminarii, instruiri, întâlniri, şedinţe) pe care aceasta şi instituţiile subordonate, respectiv societăţile aflate în subordinea Consiliului Local al Municipiului Timişoara le organizează şi desfăşoară”.

Sunt permise doar produse din materiale reutilizabile şi/sau biodegradabile. Organizatorii de evenimente vor avea de completat acte în plus. Ei trebuie să depună în scris „o informare referitoare la produsele reutilizabile sau biodegradabile care vor fi utilizate (…) cu evidenţierea cantităţii şi a materialului din care au fost confecţionate acestea”. De înregistrarea datelor se vor ocupa compartimentele din cadrul Primăriei Timișoara care avizează evenimentele, urmând ca acestea să fie puse la dispoziția Direcției de Mediu, care le va centraliza și le va raporta Consiliului Local Timișoara, în luna ianuarie, pentru anul anterior.

Va fi implicată și Poliția Locală, care se va ocupa de respectarea reglementărilor. Potrivit aceluiași proiect de hotărâre, Primăria Timișoara, prin Comisia Locală de Ordine Publică, „își rezervă dreptul de a refuza avizarea evenimentelor organizate de către organizatori, despre care a primit informări de la Poliția Locală referitoare la nerespectarea prevederilor prezente hotărâri”.

„Considerăm că la nivel local, măsuri precum cele amintite pot fi luate, în condiţiile legii, prin intermediul unor politici eficiente aprobate prin acte administrative ale autorităţilor deliberative care să contribuie în mod activ la reducerea impactului negativ asupra mediului şi la asigurarea unei dezvoltări durabile (…) Apreciem implementarea, în limita competenţelor legal statuate, a unor măsuri de reducere a utilizării produselor de unică folosinţă din plastic, ca fiind oportună şi chiar necesară”, scrie în referatul ce însoțește proiectul de hotărâre, semnat de primarul Dominic Fritz și de șeful Direcției de Mediu din primărie (sau al fostei Direcții de Mediu – n.r.), Adrian Bere.

Nu este prima dată când consilierul local USRPLUS vorbește despre articolele de plastic. În noiembrie 2020, când era supusă spre aprobare norma de hrană pentru migranții care erau introduși în carantină, ea a propus ca aceștia să primească mâncarea în veselă de ceramică. A aflat atunci că legislația românească pentru persoanele carantinate nu permite alt tip de farfurii sau castroane în afara celor de unică folosință. Decizia de interzicere a articolelor din plastic la evenimentele organizate sau avizate de PMT le aparține în cele din urmă consilierilor locali.

editor Amalia Kui

Pe aceeași temă:

Un consilier local vrea să interzică produsele din plastic la evenimentele organizate sau avizate de Primăria Timișoara

4 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Stefan says:

  Daca s-ar respecta Directiva europeama unul n-ar mai ramane in Primarie si v-ati duce dreacu” cu ADNul vostru de PCG si PCR.

 2. Arad says:

  De ce nu de tot? chiar e nevoie the produsele alea de cacao?

 3. Marciuc says:

  Cata grija… Offf. Pierdere de timp in loc sa se ocupe de chestii mult mai importante (gen legea 15). Era foarte simplu sa se treaca in caietul de sarcini fara plastic si gata. Cata transparenta… Nu pot sa cred… Parca era si lege data pe tema asta.
  Viceprimar care se ocupa de lucruri slabe, marunte, in loc de chestiuni importante

 4. Le-a trebuit 10 ani acestor Funcționari nepasatori says:

  Roma. Ia a dovedit-o la maxim:Cu cit ești mai prost în toate domeniile, cu atit te înghesui mai tare la sjoburi la tat. Nu le pasa decit de inavutirea personala și a găștilor.
  Abundă anunțuri pe OLX de genul “particular debaraseze ieftin resturii din renovări construcții (moloz, etc) pe care le arunca pe cimp și NICIO INSTITUȚIE nu-i deranjează cu un telefon măcar. Nici pe ei nici pe proprietarii imobilor renovate.
  Cine are minte pleacă din tara asta care o ia tot mai jos…

 5. Cele mai noi știri

  Eveniment

  Cinci tiruri pline cu gunoi din Italia, descărcate la Lugoj. Polițiștii au întocmit dosar penal

  Ştiri din Timiș

  Impozite mai mari la Timișoara, din 2022. Cu votul lui Raul Ambruș, renegat de PNL și „adoptat” de USR

  Eveniment

  Un câine flămând și înghețat, blocat în nămol pe malul Timișului, a fost salvat de pompieri

  Ştiri din Timiș

  Scumpirea gigacaloriei, în aer. Dominic Fritz a retras proiectul de hotărâre care stabilea noul preț, s-a cerut dezbatere publică

  Sănătate

  CJ Timiș dă bani pentru o centrală proprie la Spitalul Județean, după oprirea gazului. Pături și aer condiționat, soluții de moment

  Ştiri din Timiș

  Primăria Timișoara laudă un autobuz electric turcesc, altul decât cel pe care îl cumpără Ministerul Dezvoltării

  Ştiri din Timiș

  Deputatul Alfred Simonis: Dominic Fritz şi viceprimarul Lațcău s-au jucat cu termoficarea Timişoarei până au stricat-o de tot

  Ştiri din Timiș

  Zona Moșnița - Buziaș, fără contract de deszăpezire. Cum se pregătesc autoritățile de iarnă în județ

  Ştiri din Timiș

  Soluția pe care E.ON o propune spitalelor din Timișoara rămase fără căldură și apă caldă

  Sănătate

  VIDEO. Valeriu Gheorghiță: Dacă se menține actualul ritm de vaccinare, până la finalul anului ajungem la peste 70%

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici