tion.ro Web analytics

Scaune incalzite in tramvaie? Un vis frumos si iarna aceasta! Costurile cu reabilitarea ar putea creste

Timişorenii care circulă cu tramvaiul sunt deja îngroziţi la gândul că iarna îşi va intra în drepturi şi vor sta în frig, pe scaune reci bocnă, în aceste mijloace de transport în comun. Conducerea RATT dă asigurări că va fi căldură în tramvaie... în măsura posibilităţilor, pentru că încălzirea se face cu aeroterme vechi, care se defectează des. Directorul Regiei, Ioan Goia, crede că problema va fi rezolvată doar odată ce vom avea tramvaie reabilitate sau... noi. Autorităţile locale nu s-au gândit însă de la bun început la asta şi costurile cu reabilitarea vechilor vagoane ar putea creşte!
Scris de A.S. - Timişorenii care circulă cu tramvaiul sunt deja îngroziţi la gândul că iarna îşi va intra în drepturi şi vor sta în frig, pe scaune reci bocnă, în aceste mijloace de transport în comun. Conducerea RATT dă asigurări că va fi căldură în tramvaie... în măsura posibilităţilor, pentru că încălzirea se face cu aeroterme vechi, care se defectează des. Directorul Regiei, Ioan Goia, crede că problema va fi rezolvată doar odată ce vom avea tramvaie reabilitate sau... noi. Autorităţile locale nu s-au gândit însă de la bun început la asta şi costurile cu reabilitarea vechilor vagoane ar putea creşte!

Problema legată de căldură, sau mai bine zis de lipsa ei din tramvaie, ne-a fost sesizată zilele trecute de unul dintre cititorii noştri. Omul le semnalează situaţia… de câţiva ani încoace atât celor de la RATT, cât şi reprezentanţilor Primăriei Timişoara.

„De câţiva ani, iarna sunt probleme grave cu tramvaiele RATT pentru că în majoritatea nu funcţionează căldura. Dacă sunt bănci tapițate e acceptabil, dar la bănci de lemn sau plastic e imposibil de stat jos, dacă vagonul nu este încălzit. Începând cu iarna din 2011 am început să trimit sesizări atât la RATT, cât şi la primărie. Dacă primele răspunsuri au respins cu indiferenţă adevărul evident, la un moment dat cei de la RATT chiar au recunoscut că în cazul acestor tramvaie vechi pur şi simplu nu se poate rezolva problema căldurii”, ne-a scris cititorul nostru, în speranţa că autorităţile locale vor găsi o soluţie pentru a asigura condiţii civilizate de transport pe timp de iarnă.

Directorul general al RATT, Ioan Goia, dă asigurări că va fi căldură în tramvaie în această iarnă, dar… în măsura posibilităţilor, în funcţie de cum vor face faţă aerotermele din vagoane.

Avem căldură în tramvaie şi vom avea. La fel ca şi în anii trecuţi, vom asigura căldura prin aeroterme. Se pornesc de la temperatura de 5 grade, au fost pornite. S-au montat aeroterme suplimentare pentru vagoanele tip remorcă. Funcţionează pe bază de aeroterme, de electrotermie. Avem în jur de 50 de tramvaie care circulă şi sunt funcţionale instalaţiile de încălzire în toate. Nu avem scaune tapiţate în tramvaie, avem şi şi, depinde cum le-am achiziţionat din Germania, ca sunt la mâna a doua toate tramvaiele. Aerotermele astea fac faţă în condiţiile în care staţionările în staţii sunt mai reduse. Dacă aglomeraţia este mare şi coboară şi urcă greu oamenii din 500 în 500 de metri timpii cresc şi atunci foarte uşor se răceşte. Până porneşte căldura… eficienţa nu este bună. Maxim patru aeroterme putem monta şi acestea merg aproape non-stop de când se pornesc. Scaunele tot reci vor fi, omul are impresia când se pune pe scaunul rece că este frig, chiar dacă se ventilează aer cald…”, a explicat Goia.

Soluţia? Tramvaie reabilitate sau tramvaie noi

Problema este că apar frecvent defecţiuni la aerotermele şi atunci călătorii rămân în frig, mai ales în vagoanele remorcă.

Până la urmă, cei de la RATT nu ascund faptul că problema va fi rezolvată numai prin investiţii: prin reabilitarea vechilor tramvaie sau achiziţionarea unor astfel de mijloace de transport noi.

Este o problemă pe care cred că numai investiţiile o vor rezolva aşa cum ar trebui, adică modernizarea sau tramvaiele noi. Orice le-ai face la astealalte, nu sunt pregătite pentru aşa ceva. Deocamdată altă variantă nu avem decât electrotermia cu aceste aeroterme şi să nu lăsăm niciodată să fie defecte, să funcţioneze toate patru pe fiecare vagon. Dacă se defectează una, imediat se simte. Mergând continuu, aproape 20 şi ceva de ore, cam la o lună poate să apară cel puţin una pe vagon sau pe remorcă, cel puţin una se defectează, pentru că ele stau încinse şi merg permanent. Este o rezistenţă clasică, sunt variante vechi de aeroterme. Nu poţi să modifici instalaţia electrică să vii cu noutăţi, cu aeroterme noi, că nu permite puterea instalară, distrugi cablurile de alimentare… E destul de delicată problema”, recunoaşte Goia.

Deocamdată două dintre vechile tramvaie din parcul RATT au intrat în reabilitare.

Licitaţia organizată de primărie pentru modernizarea tramvaielor a fost câştigată de Electroputere VFU Paşcani şi Astra Vagoane Călători Arad. Autorităţile locale şi-au propus să reabiliteze 30 de tramvaie în decurs de 4 ani.

Dacă oficialii municipalităţii i-au asigurat pe timişoreni că se vor bucura de scaune încălzite în vagoanele refăcute, cei de la RATT spun că… se încearcă acest lucru şi că s-ar putea ajunge la costuri suplimentare.

Asta este marea problemă a noastră, pe care o discutăm acum la Arad, încercăm să încălzim fiecare scaun. E posibil, dar cresc puţin costurile, pentru că trebuie să mergem la fiecare scaun cu instalaţiile. Până la urmă ne-a acceptat proiectantul şi probabil vom rezolva treaba asta. Vor creşte costurile… Vor fi încălzite şi şezuturile, asta este problema. Toate instalaţiile respective, vom vedea pe mentenanţă ce se va întâmpla. Ele funcţionează în anumite zone nordice, în zonele mai sudice ale continentului nu”, a mai explicat Goia.

În urma licitaţiei, reprezentanţii Primăriei Timişoara au anunţat că se va plăti 480.000 de euro (fără TVA) pentru un tramvai reabilitat. Rămâne de văzut dacă va fi testat vreunul pe străzile oraşului iarna aceasta… Oricum, autorităţile locale au anunţat deja că nu vom avea niciun tramvai reabilitate până la finele anului, după cum estimaseră iniţial.

Articole pe aceeași temă:

Doua dintre tramvaiele RATT au intrat in reabilitare. Un milion de euro pentru a le… innoi

Timisorenii nu vor avea niciun tramvai reabilitat anul acesta!

Timisorenii se vor bucura de scaune incalzite in tramvaie… iarna viitoare

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  România

  Regulament nou pentru roaming în țările membre ale UE, din 1 iulie

  România

  Trenurile CFR ar putea circula (și) mai încet dacă temperatura în șine va depăși 50 de grade

  Ştiri din Timiș

  Admitere la Universitatea de Vest din Timișoara: 11 facultăți și peste 160 de programe de studii

  Ştiri sportive

  Un polițist de penitenciare antrenează mici boxeri, la Lovrin. După patru luni au câștigat și primele meciuri

  România

  Tabără anti-bullying pentru tineri

  Ştiri din Timiș

  O singură ofertă primită de Primăria Timișoara pentru proiectarea Traseului Revoluției din 1989

  România

  Până la 15 ani de închisoare pentru cei care abuzează sexual minori

  Ştiri din Timiș

  Arad Open Air - cel mai mare festival de muzică electronică din vestul țării își deschide porțile în curând

  Ştiri din Timiș

  Campanie de vară pentru colectarea gratuită a deșeurilor voluminoase în Zona 1 Rural Timiș

  Ştiri din Timiș

  Campanie de colectare gratuită a deșeurilor periculoase. Care sunt acestea și cum ne putem debarasa legal de ele

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici