tion.ro Web analytics

Scandal la Gataia! Primarul ar fi pus bete in roate unui referendum pentru transformarea orasului inapoi in comuna

Reactualizat la:

Scandal la Gataia! Primarul ar fi pus bete in roate unui referendum pentru transformarea orasului inapoi in comuna

Reactualizat la:
În urmă cu mai mulți ani, mai mult din ambiție decât din rațiuni economice, mai multe comune din Timiș s-au transformat în orașe. În timp, însă, locuitorii acestor foste comune au realizat că viața la oraș nu e atât de frumoasă precum și-o imaginau, mai ales din cauza taxelor și impozitelor mai mari. Este și cazul localității Gătaia, care acum stă pe un butoi de pulbere tocmai din aceste rațiuni. Joi după-amiaza, la ședința de plen a consiliului local a ieșit un adevărat scandal, după ce 200 de persoane au cerut organizarea unui referendum pentru transformarea orașului înapoi în comună.
Scris de Bogdan Marta - În urmă cu mai mulți ani, mai mult din ambiție decât din rațiuni economice, mai multe comune din Timiș s-au transformat în orașe. În timp, însă, locuitorii acestor foste comune au realizat că viața la oraș nu e atât de frumoasă precum și-o imaginau, mai ales din cauza taxelor și impozitelor mai mari. Este și cazul localității Gătaia, care acum stă pe un butoi de pulbere tocmai din aceste rațiuni. Joi după-amiaza, la ședința de plen a consiliului local a ieșit un adevărat scandal, după ce 200 de persoane au cerut organizarea unui referendum pentru transformarea orașului înapoi în comună.

În 2004, Gătaia devenea din comună oraș, în urma unui referendum organizat în localitate. 12 ani mai târziu, locuitorii de aici s-au săturat de viața la oraș, în special din cauza taxelor și impozitelor locale, care sunt și de patru ori mai mari în cazul orașelor decât în cazul comunelor. Iosif Șargan, președintele PSD Gătaia, susține că, la inițiativa colegilor săi de partid, opt consilieri locali dintr-un total de 15 au semnat un proiect de hotărâre prin care cereau organizarea unui referendum pentru transformarea orașului înapoi în comună. Potrivit acestuia, demersul lor este susținut și de peste 1.000 de locuitori din Gătaia, care au semnat o petiție în acest sens. Supriza a venit, însă, la ultima ședință de plen a Consiliului Local Gătaia, când proiectul nu a ajuns nici măcar pe ordinea de zi.

„8 consilieri din 15 am încercat să organizăm un referendum să aducem Gătaia din oraș înapoi în comună. Ne-am interesat ce trebuie făcut, am mers din casă în casă să adunăm semnături, am adunat 1000 de semnături, cu toate datele din buletin. Și ni s-a spus că trebuie făcutun referat. Am făcut un referat din partea celor 8 consilieri. S-a depus în 4 martie și așteptam să îi convoace pe cei 15 consilieri. Nu s-a întâmplat acest lucru. Pe 28 ni s-a spus că trebuia să fie ședința, dar nu a fost”, a povestit Șargan.

Până la urmă, ședința Consiliului Local Gătaia a avut loc în ultima zi a lunii martie. Consilierii au primit și ordinea de zi a proiectelor ce trebuiau dezbătute, însă cel de organizare a referendumului nu se regăsea printre ele. Absența acestui proiect a ajuns și la urechile locuitorilor din oraș, spune Șargan, astfel că joi, înainte de ședința ce trebuia să înceapă la ora 16, în fața Primăriei Gătaia s-au adunat peste 200 de persoane care susțineau referendumul. Liderul PSD Gătaia susține că a urmat un adevărat scandal, deși la ședință a participat și vicepreședintele Consiliului Județean Timiș Călin Dobra.

„Toată Gătaia vrea să redevină comună, numai primarul și secretarul nu vor”, a mai spus Șargan.

În ciuda certurilor care au durat ore bune, proiectul tot nu a fost repus pe ordinea de zi. Șargan susține că din cauza taxelor locale mari, nu numai locuitorii din Gătaia pierd, pierde și economia locală, investitorii preferând să se stabilească în satele limitrofe, cum ar fi Măureni.

Întrebat de reporterii tion.ro de ce crede că primarul localității nu dorește să pună acest proiect pe ordinea de zi, Șargan a răspuns: „Ne-a spus că primăria nu are buget pentru așa ceva, că bugetul e făcut deja și nu mai poate fi schimbat. Dar există rectificări și în timpul anului. De ce la Ciacova s-a putut, iar la noi nu? El (primarul – n.r.) nu va mai avea salariu atât cât are acum și nici nu vor veni la bugetul local atâția bani de la oameni cum vin acum”.

Am încercat să luăm legătura și cu primarul din Gătaia, Raul Cozarov, însă acesta nu a răspuns la telefon până la publicarea acestei știri. În momentul în care va răspunde întrebărilor tion.ro vom publica și punctul său de vedere.

În Gătaia locuiesc în acest moment circa 5.000 de persoane cu drept de vot.

UPDATE: Replica primarului din Gătaia, Raul Cozarov

Primarul din Gătaia, Raul Cozarov, spune că nu este doar un susținător al acestui referendum, ba, mai mult, în urmă cu trei luni el a fost cel care a inițiat discuțiile pe această temă. Edilul orașului spune că inițiativa consilierilor locali nu a fost discutată în ședința de plen de joi din mai multe motive ce țin de legalitate.

“Câțiva consilieri locali au inițiat un referat care, pentru a intra pe ordinea de zi în ședința de ieri, trebuia să fie însoțit de un proiect de hotărâre. Evident, pe ordinea de zi intră doar proiecte de hotărâre, nu și referate. El a fost discutat la capitolul referate și toată lumea prezentă a înțeles că nu putea îndeplini condițiile de legalitate pentru a fi discutat ieri, în ședință. Sunt mai multe motive. În primul rând trebuia stabilită o dată a acestui referendum, nu poți iniția un referendum fără să știi o dată. În referatul inițiatorilor nu exista o dată. În al doilea rând, ca și sursă de finanțare, trebuia indicată această sursă, pentru că orice cheltuială din bugetul local are indicată o sursă de finanțare. Acest referendum costă o anumită sumă de bani ce nu a fost prevăzută în bugetul făcut și aprobat în luna ianuarie”, a spus Cozarov.

El a precizat că, în urmă cu trei luni, el a avut inițiativa de a începe discuțiile pentru organizarea unui referendum ce ar transforma orașul Gătaia în comună, iar cei de la PSD au preluat această tema pentru campania electorală care se apropie.

Primarul din Gătaia a mai precizat că este dispus chiar să îi și ajute pe consilieri să întocmească un proiect de hotărâre, însă ei ar fi trebuit să stea de vorbă și cu secretarul primăriei, care să le indice ce aspecte legale trebuie urmărite în redactarea proiectului.

În încheiere, Cozarov a mai ținut să precizeze că la ședința de joi nu a existat niciun scandal, însă a menționat faptul că la un moment dat discuțiile au fost mai înflăcărate, însă lumea ar fi înțeles că proiectul va fi discutat și aprobat când va îndeplini toate criteriile legale.

3 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Cazarovici says:

  Cozarov ii un Arogant, umbla acum prin biserici și spune ca le baga încălzire centrala numai sa îl voteze ca dacă nu ajunge Primar adio încălzire. Eu îl întreb in 8 ani de ce nu a făcut

 2. Anonim says:

  Mă lași cu mizeriile astea electorale ale lui Șargan? Atât este bun, la aruncat cu gunoi, dar despre faptul că înainte de Cozarov, a fost primar Șargan senior, despre care și acuma se vorbește ce combinații făcea, despre asta nu zice nimic, se leagă de Cozarov că se inundă Sculia o data la 10 ani, dar că s-a asfaltat drumul principal în Sculia sau că s-au făcut digurile în oraș și brațul mort al Bîrzavei, astfel încât anul acesta am scăpat de inundații, nu zice nimic măgarul. Rușine Șargan!!!

 3. Cristi Vieru says:

  Lăudat fie Domnul Șargan

 4. Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  A murit „Primarul Nopții”, unul dintre cele mai pitorești personaje ale Timișoarei

  Eveniment

  Micii luptători din Ghiroda și Moșnița Nouă se pregătesc de Campionatul Mondial XFC de la Roma

  Eveniment

  Ștafeta Veteranilor ia startul de la Timișoara pentru a marca Ziua Armatei României

  Mica publicitate

  Proprietar, închiriez în vilă etajul I, suprafață 100 mp, decomandat, mobilat, utilat, încălzire central proprie, garaj, 500 euro, zona Bogdănești, 0724512119

  Mica publicitate

  Închiriez casă, 2 camere, baie, bucătărie, utilată, curte separată, intrare comună, renovată complet + internet, 300 E + garanție în zona Lipovei- UMT 0744764955

  Mica publicitate

  Proprietar, închiriez casă cu 3 camere, bucătărie, baie, încălzire pe gaz, central proprie în str Iuliu Maniu 0745679108

  Mica publicitate

  Acum am de închiriat apartament 3 camere, mobilat, utilat, în Circumvalațiunii, urgent, 0721226990

  Mica publicitate

  Închiriez ap 3 camere decomandat zona Modern, climă, mobilat complet, etj 1, 0755816596

  Mica publicitate

  Acum am de închiriat apartament 2 camere, mobilat, utilat, în Pța 700 și în S. Bărnuțiu 0721226990

  Mica publicitate

  Acum am de închiriat apartament 2 camere, cu totul nou, modern, centrală, climă, Buziașului, urgent 0721226990

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici