Din cauza disputelor politice din trecut, Banatul a pierdut șansa să se înscrie în cursa obținerea titlului de Regiune Gastronomică în anul 2026.
Luni, consilierii județeni au aprobat parteneriatul între Consiliul Județean Timiș, Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Timiș, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României”, Asociația Horetim, Asociația Produs în Banat, Asociația My Banat, Asociația Degustaria și IGCAT (International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism) din Barcelona.
„Participarea la titlul de Regiune Gastronomică Europeană reprezintă o oportunitate extraordinară de a pune în valoare patrimoniul cultural, gastronomic și turistic al unei regiuni. Acest titlu, acordat de IGCAT (Institutul Internațional de Gastronomie, Cultură, Arte și Turism), nu este doar o recunoaștere a calității și diversității gastronomice, ci și un catalizator pentru dezvoltare economică, socială și culturală.
Titlul nu este doar o distincție temporară, ci o investiție în viitorul regiunii. Participarea creează o platformă solidă pentru dezvoltarea durabilă a gastronomiei, turismului și culturii locale, având un impact pozitiv care depășește cu mult anul acordării titlului.
Regiunea Banat, cu bogata sa tradiție culinară, diversitatea culturală și peisajele spectaculoase, are toate ingredientele necesare pentru a deveni un exemplu de succes ca Regiune Gastronomică Europeană 2028, consolidându-și locul pe harta turismului internațional”, se arată în raportul ce însoțește proiectul de hotărâre votat luni în plenul CJT.
Instituția va fi lider al proiectului.
„O parte din activitățile premergătoare s-au realizat deja încă de la începutul anului 2024. Suntem la faza în care să semnăm acordul de parteneriat pentru a putea urma toate etapele premergătoare pentru obţinerea acestui titlu”, a declarat Ruxandra Adam, consilier superior la Compartimentul pentru Dezvoltarea Turismului și Evenimente din cadrul CJ.
Bidbookul a fost întocmit de către antropologul culinar Caius Merșa. După aprobarea acordului de parteneriat, care s-a făcut luni, urmează depunerea dosarului de candidatură.
Pe aceeași temă:
Banatul, regiune gastronomică europeană. Un antropolog culinar va întocmi dosarul
Trimite articolul
Xin banat mancarea e de toata jena
FIX ASTA MAI LIPSEA,IN REST AVEAM DE TOATE