Teoretic, investiția a fost finalizată în vara anului trecut, de când se poate și circula pe pasarelă. Primăria îi ceruse constructorului să remedieze anumite probleme, însă încă ar exista semnale privind deficiențe la unele elemente de reazem ale structurii. Aceste neconformități vor face obiectul unei expertize tehnice independente.
„În baza expertizei tehnice, se vor stabili cu exactitate natura și cauza deficiențelor, dacă este vorba despre o eroare de proiectare sau de execuție, precum și soluțiile tehnice necesare pentru remedierea acestora. Până la clarificarea tuturor aspectelor și remedierea completă a deficiențelor, Primăria Timișoara nu va recepționa lucrarea”, precizează reprezentanții primăriei.
Pasarela Gelu-Crizantemelor are lățimea variabilă între 5,40 m și 8 m și include trasee pentru pietoni și bicicliști, precum și scuaruri în zona centrală. Spre deosebire de vechea structură – ridicată în 1949 și demolată –, noul pod este dotat și cu rampe de acces. A fost montat și un parapete de protecție din oțel zincat, iar traversarea este pusă în valoare de iluminatul arhitectural.
Termene prelungite și recepție tot amânată
Despre demolarea și construirea unei noi pasarele „Gelu-Crizantemelor” s-a vorbit de mai mulți ani. În noiembrie 2021 a fost lansată o primă licitație pentru execuția lucrărilor, însă aceasta a fost până la urmă anulată pentru „abateri grave […] și erori/omisiuni în cadrul documentației tehnice”, deși au fost două firme interesate.
Până la urmă, procedura a fost reluată, iar contractul – unul în valoare de 12,2 milioane de lei (aproximativ 2,5 milioane de euro), TVA inclus – a fost semnat în martie 2023, cu societatea PAB România, care are doi subcontractanți: Instal Group și Elecon Plus SRL. Termenul de finalizare prevăzut era de șase luni.
Amplasamentul a fost predat pe 7 aprilie 2023, la începutul lui iulie a început demolarea, iar la finalul aceleiași luni și construirea propriu-zisă a noii pasarele. Lucrările au întârziat și, până la urmă, au fost agreate trei prelungiri ale înțelegerii.
Primul termen, din contract, influențat de data de emitere a ordinului de începere, a fost 18 octombrie 2023. A urmat o primă prelungire, până la 30 noiembrie. Nici acest termen nu a putut fi respectat și a fost agreat un al treilea: 16 martie 2024. Pentru că era evident – după cum a atras atenția și consiliera locală Roxana Iliescu – că lucrările aflate la 75% nu puteau fi gata în câteva zile, pe 11 martie a fost anunțat unul nou: 27 aprilie.
Lucrările nu s-au terminat nici în aprilie, iar pe 7 mai 2024 reprezentanții primăriei anunțau că nu vor da un nou termen, dar că lucrările vor fi gata „la finalul săptămânii viitoare”. În vară, deși cu recepția încă suspendată, pasarela era deschisă.
În ianuarie 2025, o femeie alunecase și se rănise traversând pasarela. La cel moment, recepția era încă suspendată.
Trimite articolul
XTrebuie sa rezolve și problema cu pavelele de pe partea pietonala a podului care iarna sunt un adevărat patinoar.
pe perioada contructiei au dormit, acum cer expertiza, alti bani pb pentru firma cui trebuie…
ISC apartine de Prefectura, respectiv CJ, care e la psd.
-
dap, dirigintele de santier e relrezentantul beneficiarului…
mai cum se face ca la alti primari pentru orice lucrare executata aiurea imediat e primarul de vina, doar la DoNimic doar altii sunt vinovati?🤬 gata, stiu, “ai nostri” sunt… “ai nostri”!
cata ipocrizie… -
“greaua mostenire” 2025, tzucu-ce-ar uica pa frunce de Constantinescu mic sie iasti!
Legea spune ca orice lucrare de construire trebuie urmarita si verificata din partea beneficiarului de catre un diriginte de santier autorizat. Acesta este cel care este obligat sa verifice calitatea lucrarilor executate si sa acorde O.K.-ul pentru continuarea lucrarilor ce corespund proiectului de executie si normelor de calitate.
Dacă nu a fost recepționată, să se închidă și să nu se permită trecerea pe ea că să nu se accidenteze trecatorii sau mai rău, să moară careva când traversează Bega !!!
ce imbecil a pus stalpii aia in mijlocul podului? din putul carei gandiri de animal s-a ivit ideea asta???
Nu faceti receptia este una si alta ca nu intretineti digurile adiacente pline cu ciulini de 1m arata jalnic numai a edil gospodaresc nu arata ……Se vede de la o posta ca dinte cei 3 edili nici unul nu a avut vreodata o gospodarie de intretinut…..cand le faci observatii gasesc scuze sau teori ale biodiversitati vegetale……!!!!!