tion.ro Web analytics

Primăria Timișoara încearcă iar să preia toată Pădurea Verde. În 5 ani trebuie să facă pădure-parc

De Roxana Deaconescu

Primăria Timișoara încearcă iar să preia toată Pădurea Verde. În 5 ani trebuie să facă pădure-parc

Reactualizat la:
După ani de încercări, Primăria Timișoara ar putea intra în posesia întregii suprafețe pe care se întinde Pădurea Verde. Este vorba despre 683 de hectare, din care municipalitatea are doar 50. Restul sunt la Romsilva, dar se așteaptă un aviz de la Ministerul Justiției pentru preluarea pădurii. Planurile sunt să fie amenajat un parc uriaș și să fie extinsă cu câteva hectare și Grădina Zoologică.
Scris de Roxana Deaconescu - După ani de încercări, Primăria Timișoara ar putea intra în posesia întregii suprafețe pe care se întinde Pădurea Verde. Este vorba despre 683 de hectare, din care municipalitatea are doar 50. Restul sunt la Romsilva, dar se așteaptă un aviz de la Ministerul Justiției pentru preluarea pădurii. Planurile sunt să fie amenajat un parc uriaș și să fie extinsă cu câteva hectare și Grădina Zoologică.

Se discută încă de opt ani, adică din 2012, despre transferul Pădurii Verzi la Primăria Timișoara, municipalitatea fiind dispusă să facă chiar și un schimb, să cedeze către Romsilva suprafața forestieră pe care o are la marginea județului Timiș, în zona Jdioara-Criciova.

Primăria Timișoara deține doar puțin peste 50 de hectare din suprafața Pădurii Verzi. Diferența până la 683 de hectare este proprietatea Romsilva – Regia Națională a Pădurilor. Municipalitatea poate primi restul suprafeței în baza unei legi date încă din 2018.

Potrivit Legii 220/2018, „se pot transmite, cu titlu gratuit, unele suprafețe de fond forestier din grupa I funcțională – vegetația forestieră cu funcții speciale de protecție, subgrupa 1.4.b. – păduri constituite în zone verzi în jurul localităților incluse în intravilan și subgrupa 1.4.a. – păduri special amenajate în scop recreativ (păduri-parc) (…) din domeniul public al statului și din administrarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva în domeniul public al unor unități administrativ-teritoriale, în scopul realizării amenajărilor necesare pentru realizarea pădurilor-parc”.

Aceeași lege spune că Primăria Timișoara este obligată ca, în termen de cinci ani de când va primi pădurea, să amenajeze alei și piste de biciclete, zone de promenadă cu trasee pietonale, să monteze bănci și să instaleze iluminatul public.

Ministrul Costel Alexe, prezent joi la Timișoara, a dat asigurări că procedurile pentru transfer sunt aproape gata. Ar mai fi nevoie de un aviz de la Ministerul Justiției.

„Discuția se rezumă la avizul pe care ar trebui să-l luăm de la Ministerul Justiției. În prima serie va fi cu siguranță și Pădurea Verde de la Timișoara (…) Trebuie ca, în discuțiile cu Ministerul Justiției, să spunem exact cât din această pădure va reuși administrația locală să amenajeze ca parc (…) Strategia Comisiei Europene este de a muta atenția de la pădurile României de pe partea de activitate economică și să dăm un rol mai mare conservării biodiversității și recreării. Am solicitat celor de la Romsilva să identifice în toate județele păduri care nu au funcționalitatea de pădure-parc și să putem face amenajări”, a explicat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Alexe crede că transferul s-ar putea face în curând, Pădurea Verde urmând să ajungă la primărie chiar înainte de sfârșitul acestui an.

„Sper ca la început de august să finalizăm cu cei de la Ministerul Justiției toată această procedură. Sper să rezolvăm repede această problemă, pentru că suntem în schimburi repetate de clarificări cu Ministerul Justiției”, a mai spus Costel Alexe, care nu a putut oferi totuși un termen clar.

Despre planurile Primăriei Timișoara pentru Pădurea Verde nu se știu prea multe. Reprezentanții municipalității vorbesc despre amenajări acolo, dar nu se știe nici măcar ce suprafață ar urma să devină pădure-parc. Ce este clar este însă că Grădina Zoologică ar urma să se întindă pe o parte din Pădurea Verde, pentru extinderea habitatelor pentru animale pe șapte hectare, pentru că terenul de lângă Zoo aparține deocamdată Romsilva. Conform legii, primăria trebuie să amenajeze pădurea-parc în termen de cinci ani, din care primii doi ani pentru documentație și finalizarea procedurilor de execuție.

38 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Cosimo says:

  Nu baaaaaaaaaaaaaaaaaaa. Sunteti nebuni!? Sper sa nu ajunge primaria timisoara in posesea Padurii ca asta sigur o sa taie cel putin jumate din copaci!

  Doamne fereste-ne de necazuri!

  • Kroko says:

   In anii 90 era in mijlocul padurii … o padure de brazi ,copacii erau grosi de 1 m,intre timp au disparut.
   Daca Padurea Verde o sa ajunga la primaria Timisoara o sa se intample la fel cum s-a intamplat cu balta de pe str Lacului,adica o sa fie concesionata si ingradita de fosti sereisti. Nu va lasati pacaliti de primarul Robu de etnie romanes.

   • Cosimo says:

    Sunt sigur de asta Kroko. In afara taierilor masive, idiotu o sa bage betoane si sigur amenajeaza ceva centre pentru tinerii liberali

 2. Dan A. says:

  Ce vise! In ritmul in care se ocupa Primaria de parcurile existente va fi nevoie de 600 de ani sa amenajeze Padurea Verde, pana atunci vom vorbi cu totii chineza, ambele dialecte, fluent.
  Animalele de la Gradina Zoologica nu au acum ce manca, nu aloca Robu bani destui, sivor sa se extinda cu cateva hectare???
  Mai 2 luni pana la alegeri, pe aia cu metroul cu statie cub Clinicile Noi nu o mai auzim?

 3. eu says:

  nu inteleg – tiganii din timisoara chiar nu mai au unde sa contruiasca palate . WTF ?

 4. cornel says:

  Unde ma pot inscrie ca vreau si eu un apartament in noul cartier Green Forest?

 5. timisorean says:

  Deci, Padurea Verde va trece in administratia Timisoarei pentru a deveni „parc”… sigur se va face masacru de taieri acolo pentru „amenajari” plus (cu siguranta) si proiecte imobiliare catre cine stie cine… pacat, in special pacat pentru oamenii din cartierele de acolo, care pe langa ca sunt intoxicati de o fabrica anume, o sa aiba parte de mai putin aer curat ca nu va mai fi nici padurea sa produca acel aer.

  • Petru says:

   Ți-e frică să scrii Continental? Nesimtitul din fruntea primăriei doar pe ăștia îi favorizează. Grădina zoologică arata catastrofal și ei vor să o extindă?

 6. Roro says:

  Aloooooo! Aveți grijă că Robu pune toată padurea pe foc la Colterm.

 7. Ghita says:

  Super ! ROBU va avea ce taia in urmatorii 4 ani .

 8. Sniper says:

  Pai clar daca DRUJBARIA(primaria) preia padurea verde s-a dus naibii.Vor taia la copaci intr-o veselie pentru progresul orasului domne…Praful se va alege.Zilele trecute in zona Stadion au taiat cu drag si spor vreo 6 plopi superbi aflati ..atentie..inafara bazei sportive de langa stadion.Acum arata ca dracu.Plus ca acei plopi erau bineveniti si ca aspect si ca filtru de oxigen avand in vedere ca la 50 de metri se afla fabrica de detergenti.Dar nu intereseaza pe nimeni…nici pe domnii de la TION carora le-am trimis poze cu operatiunea defrisarii.Poate daca scriam ca au COVID copacii ar fi luat in seama decimarea copacilor.Rusine.Si clar nu-mi vor publica comentariul.

  • sicman says:

   hai sa nu ne cramponam totusi de o padurice de cateva ha. La mila unor comunisti a fost si lacul aral, care e mult mai mare, mai important si uite ca a disparut de pe fata pamantului, urmeaza marea caspica. asta e o nimica toata :)). eram sarcastic

 9. zet says:

  Hai Poli !

 10. Adevărul says:

  Nu e suficient că au furat tot cei verde în Timișoara .,parcuri betonate.. . Vrea sa distrugă și plămâni..Continenalului. Hai să-l schimbăm până nu distruge tot .

 11. Borcsi Gabriela says:

  tun imobiliar 😉

 12. Adevărul says:

  Nu e suficient că au furat tot cei verde în Timișoara .,parcuri betonate.. . Vrea sa distrugă și plămâni..Continenalului. Hai să-l schimbăm până nu distruge tot . În loc de copaci a încercat cu palmieri, nu ia iesit, A împînzit orașul cu statui din metal.

 13. XG says:

  Pai daca te uiti pe harta constati ca mare parte din padurea verde e in zona Giarmata-Dumbravita. ..

 14. anonim says:

  In 5 ani Padurea Verde,trebuie sa se faca praf.Garantat 100% .Primaria ar trebui sa se preocupe de relocarea Continental,sursa dovedita poluanta pentru locuitorii zonei si mare parte a orasului.

 15. Sile says:

  Robu ar trebui sa fie mutat in mizeria pe care a facut-o, Piata Libertatii. O grozavie .

 16. Eu says:

  Așa ceva nu,sa se facă consultare publică,nu clar,pădurea Verde trebuie sa rămână așa cum este.

 17. Mikey says:

  Ar fi un dezastru daca ar ajunge pe mana primariei. Ar rade-o imediat.

 18. Dede says:

  Cat mai multe păduri ar trebui să dobândească acest statut. De exemplu la Pischia cum intri dinspre Timișoara pe stânga, accesul in pădure este interzis. Pădurea ar trebui sa fie deschisa publicului larg , cu respectarea naturii, nu doar câtirva practicanți de vânătoare.

 19. Neoanonim says:

  Ar fi o greseala, Primaria Timisoara si mai ales Dl Robu & CO, nu am incredere in ei, pot distruge o mare parte din copaci pentru piste si trotuate super largi, lacuri de agrement cu barcute etc ca asa au vazut ei in Spania sau mai stiu eu unde si ca asa ar fi bine si la noi. Ca noi fraierii inculti, nu stim ce e bine si frumos, occidental. Dl Robu & CO, verde la defrisare.

 20. Aspacardin says:

  D-E-Z-A-S-T-R-U fratilor. Eu unul ma leg de copaci cand intri primaria cu drujbele. Si credeti-ma primaria va INTRA cu drujbele sa ”amenajeze”.

  Mi se face dor de Ceausescu….

 21. johan says:

  Nu sunt in stare sa bage iluminat în parcul botanic care este central

  • Sirius says:

   Ala e parc Botanic doar cu numele. Au plantat doar 5 betisoare in ultimii 10 ani dintre care 3 s-au uscat. Rusine PMT!

 22. zet says:

  Votati robu! Asta cel putin face ceva………
  Hai Poli .

 23. Sbr says:

  Si uite asa ajunge Timisoara sa indeplineasca normele europe de mp de spatiu verde/locuitor.

 24. artalecs says:

  Se amenajeaza foarte usor. O asfaltam ca sa ne putem plimba si cu masina la umbra copacilor.

 25. Cristian says:

  Multumim dar nu! e FOARTE OK asa cum este acum!

 26. Laszlo says:

  Pădurea verde e un sacrilegiu. Sunt plămânii orașului. Eram sigur că mai devreme sau mai târziu va începe sa se lege și de Pădurea Verde. De parcă alte preocupări nu mai are. Acest oraș a devenit la cheremul unor grupuri de interese,aceeași indivizi care au scos piatra din Piața Unirii, ca să o pună înapoi. Unde se mai distrug păduri ca să se facă parcuri? Acolo e deja format un ecosistem. Dacă o sa se taie o să fie un genocid. Primăria nu e în stare sa termine parcurile astea care sunt lângăoga și Hotel Continental, și visează la un parc în pădurea verde. Trei parcuri sunt închise și date peste cap din luna ianuarie și primarul lu’ pește visează numa’ proiecte grandioase și deplasate. Să-i facă cineva un control psihiatric,că are în cap doar combinații și smenuri cu banu public.

  • Mihi says:

   Asa este. Pădurile de la periferie trebuie să rămână păduri. Parcurile se fac în interiorul orașelor nu la periferie, distrugând păduri seculare. Oriunde am fost în Europa nu am văzut parcuri la marginea orașelor,si mai ales în locul fostelor păduri. Asta e crima. Iar primarul acetui oraș a devenit unealta unor grupuri de interese. Ar trebui înlăturat urgent.

 27. alex says:

  Poate ieși ceva frumos daca este amenajat cu cap și cu stil pt toate vârstele ar fi un proiect bun gen dino park ??? Dar mai frumos că la Brașov !!! Sau gen safari toate find figurine doar seara când merg la ciordit sa fie și lei adevărați și câteva hiene ziua pt nesimțiți care nu știu că strada nu este cos de gunoi ???

 28. Fane says:

  Asta înseamă să fi corupt și mafiot. Apoi tot tu te dai naționalistu’ lu’ peste, prin aplanarea de steaguri în tot orașul.

  Dragi timișoreni, am fost vânduți și trădați de Robu împreună cu cei de la București, care fac ceva pe timișoreni. Pe ei ii interesează sudiștii și cam atât
  Se știu ei care sunt…

 29. Dany says:

  Înțeleg câteva hectare, pe care să faci un parc, dar cum să distrugi aproape 700 de ha, să faci un mega parc? Adică să distrugi o întreagă pădure ca să ce? Să faci un parc, și la marginea orașului? Ar trebui ieșit în stradă. Nu se poate distruge o pădure care e un bun comun, pt ca o gașcă de smecherasi să-și umfle conturile peste noapte. O petiție pt oprirea distrugerii pădurii ar fi binevenita,că deja politica lui Robu și a găștii lui devine extrem de toxică pt populație.

 30. Drujba lui Robu says:

  Taiată, Toata !

 31. Sănătate

  Amenzi pentru nerespectarea măsurilor de prevenire a răspândirii SARS-Cov2, în Timiș
  Controale în zonele aglomerate, societăți comerciale și mijloace de transport în comun. Polițiștii, jandarmii și pompierii au verificat aproape 60 de societăți comerciale numai în ultimele 24 de ore pentru a vedea dacă sunt respectate măsurile de răspândire a coronavirusului. Au fost date amenzi celor care nu au purtat mască.

  Eveniment

  22 de polițiști de la IPJ Timiș, infectați cu coronavirus
  Număr tot mai mare al polițiștilor infectați cu coronavirus, în județul Timiș. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate încă șase teste pozitive, numărul total al celor infectați ajungând sâmbătă la 22. 3

  Sănătate

  Peste 200 de pacienți cu Covid-19 sunt internați în spitalele din Timiș. Focarele din județ
  În Timiș sunt peste 200 de pacienți cu Covid-19 internați în spitale, dintre care 20 sunt la terapie intensivă. În județ sunt nouă focare active, aflate în supraveghere.

  Sănătate

  Timiș: 76 de cazuri noi de Covid-19 și trei decese, în ultimele 24 de ore. România, înaintea pragului de 70.000 de persoane infectate, de la începutul pandemiei
  În Timiș au apărut 76 noi cazuri de Covid-19, în doar 24 de ore. Trei oameni cu coronavirus au murit în Timiș, de vineri până sâmbătă. La nivel național s-au înregistrat 50 de decese în ultimele 24 de ore, iar România se află înaintea pragului de 70.000 de persoane infectate de la începutul pandemiei. 4

  Eveniment

  Fată de 13 ani căutată de poliție după ce a plecat de acasă, în județul Timiș
  Anchetă a polițiștilor timișeni de la Serviciul de Investigații Criminale. Oamenii legii au intrat în alertă după ce au fost anunțați că o fată de 13 ani a plecat de acasă.

  Ştirile judeţului Timiş

  Lucrări la centura Timișoara Sud, în zona Utvin. Descoperiri arheologice de pe ultimul sit
  În această săptămână, lucrările la centura Timișoara Sud au fost concentrate, conform Direcției Regionale de drumuri și Poduri (DRDP), în zona Utvin. La ultimul sit arheologic de pe centură, cercetătorii au scos la iveală un schelet și alte descoperiri.

  Sănătate

  Covid-19, întâmplări din izolare. Problemele cu care se confruntă doi actori din Timișoara
  Pandemia de coronavirus „face pași repezi”. Din ce în ce mai mulți oameni, rude, prieteni, sunt suspecți sau chiar „pozitivi” la testele Covid-19. Oamenii nu știu ce să facă, tocmai pentru că nu există un ghid oficial „de acțiune”, iar atunci intervin nelămuriri și „bâlbâieli” chiar din partea celor care ar trebui să-ți ofere căi concrete de acțiune. Doi actori din Timișoara se confruntă cu virusul, în diferite feluri, iar răspunsurile la întrebările pe care le au spun că nu le-au găsit acolo unde trebuie. 8

  Ştirile judeţului Timiş

  Planul lui Moș pentru deponeul de la Ghizela al cărui miros se simte în nouă localități din Timiș
  Candidatul USR/PLUS la președinția Consiliului Județean Timiș, Cristian Moș, a ajuns la Belinț, în această săptămână, unde cea mai mare problemă a oamenilor este mirosul degajat de deponeul ecologic de la Ghizela. Deranjat și el de mirosul insuportabil, Moș susține că are un plan pentru a rezolva această problemă. 8

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.