tion.ro Web analytics

Primăria Timișoara a semnat acordul de finanțare cu BERD pentru împrumutul de 20,3 milioane de euro

De Erika Iszlai

Primăria Timișoara a semnat acordul de finanțare cu BERD pentru împrumutul de 20,3 milioane de euro

Primăria Timișoara a semnat joi, 23 decembrie un acord de finanțare cu Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru un împrumut de 20,3 milioane de euro. Banii sunt necesari pentru a acoperi achiziția de tramvaie noi sau pentru reabilitarea liniei 2.
Scris de Erika Iszlai - Primăria Timișoara a semnat joi, 23 decembrie un acord de finanțare cu Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru un împrumut de 20,3 milioane de euro. Banii sunt necesari pentru a acoperi achiziția de tramvaie noi sau pentru reabilitarea liniei 2.

Împrumutul a fost realizat pentru a acoperi costurile de finanțare pentru proiectele de mobilitate și transport public ale orașului, respectiv cheltuielile neeligibile și partea de cofinanțare a primăriei pentru înnoirea flotei de tramvaie Bozankaya, reabilitarea liniei 2 – Stan Vidrighin, precum și pentru actualizarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) și un studiu de optimizare a liniilor existente.

„Aceste proiecte sunt un «trigger investment» pentru Timișoara, prin care orașul va deveni al 53-lea membru al «Programului de Orașe Verzi pentru Dezvoltare Durabilă» al BERD. Prin acest program, municipalitatea va dezvolta, alături de celelalte orașe membre, un «Plan de Acțiune pentru Orașul Verde» care să prioritizeze provocările principale în zona de mediu și să dezvolte soluții particulare orașului vizat.

Infrastructura de transport electric (tramvaie, troleibuze) din Timișoara îi conferă un avantaj pentru tranziția către mobilitate verde, iar aceste proiecte joacă un rol important în valorificarea și menținerea ei la standard”, spun reprezentanții PMT.

Potrivit aceleași surse, împrumutul are „o marjă de 1,15% pe an și o dobândă care rezultă din suma acestei marje cu rata interbancară (Euribor) care este în acest moment în teritoriu negativ. În contextul în care suma marjei cu rata interbancare este mai mică decât zero, se va considera că rata este egală cu zero”.

„Partea substanțială a valorii proiectelor de investiții este finanțată prin Programul Operațional Regional 2014-2020 al Uniunii Europene. Prin acest proiecte se estimează o eficientizare cu 22,2% din punct de vedere al emisiilor de gaze cu efect de seră – echivalentul reducerii a 683 de tone de CO2 pe an”, mai spun reprezentanții PMT.

Timișoara, mai aproape de a fi un oraș verde

„Ne bucurăm de încrederea pe care ne-o conferă BERD prin acest acord care va aduce Timișoara mai aproape de a fi un oraș verde din punct de vedere al mobilității. Este un semnal puternic că orașul dorește cu adevărat reformă pe acest sector.

BERD este un finanțator cu experiență, de renume internațional în sectorul de mobilitate și transport public, iar acest împrumut ne deschide poarta către piața europeană de consultanță pe mobilitate. Avem nevoie de cei mai competenți oameni pentru realizarea documentelor strategice ale orașului”, a transmis viceprimarul Ruben Lațcău.

Vă reamintim, Primăria Timișoara a obținut bani europeni pentru 21 de tramvaie noi, construite în Turcia, cărora trebuie să le asigure cofinanțarea. De asemenea, 89,5 de milioane de lei din totalul de 148,85 milioane pentru Calea Bogdăneștilor vin de la Uniunea Europeană.

editor Dan Oancia

Pe aceeași temă:

Primăria Timișoara ia un credit de 20 de milioane de euro, pentru cofinanțarea proiectelor cu fonduri europene

7 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Anti_vir says:

  Imprumut luat cand rata dobanzii este minima si va trebui achitat cand aceasta va creste, lucru inevitabil din moment ce inflatia este peste tot in crestere.

 2. tibi says:

  bagati tare cu creditele, ca doar is banii lu ma-ta si-ai lu’ ma-ta si-ai lu’ ma-ta!

 3. Timisorean says:

  Dar cu praful/noroiul si gunoiele cand facem ceva??
  Rezolvarea e simpla, dar nu ieftina:
  1. Realizarea unei perdele verzi in jurul orasului. Aceasta se poate face fie langa traseul centurii, fie pe langa canalele anif, fie chiar prin alte locuri.
  2. Betonarea/asfaltarea tuturor “spatiilor verzi” de cate 0,5-1 m intre trotuar si drum, care e diar noroi/praf si care niciunde in vest in orase nu exista!
  3. Creearea de noi parcuri prin expropierea de primarie a unor terenuri
  4. Spalarea si maturarea mai deasa a strazilor
  5. Realizarea de centre de colectare a deseurilor in fiecare cartier, pentru ORICE fel de deseu si cu program normal de magazin, nu de institutii de stat!
  6. Anuntarea garzii de mediu si a inspectiei in constructii la fiecare santier la care normele in domeniu nu sunt respectate: ies masinile cu noroi pe drum, nu exista plasa pe fatada, etc.
  Chiar chestii simple, clare, care de maine se pot implementa. Cele cu parcurile si perdeaua verde necesita 2-3 ani sa fie realizata.
  Asta cu tramvaie si firobuze e fix pix, cheltuiala de bani aiurea.

 4. ARKAN says:

  Eeee, multe, sunt căile tramvaielor, spre buzunarele, edililor, abia ați rezolvat să nu murim de frig, că de căldură cam puțin așa cum ar trebuii și hop alt împrumut, Timișoreni, oricum sunt oameni cu dare de mână, că doar rambursarea împrumutului din taxele mărite spre cetățeni, de acolo se plătesc.

 5. Rui says:

  Bani europeni sa duc in Turcia? Bravo Frizt. Mai mult, acel 1,15% pe an, seamna ca plătim mai mult cu 11,5% de cât Germania care are marja 0% .

 6. gigel says:

  Bani aruncati la gunoi, plus mai multa poluare in zona Bogdanestilor, ca se dubleaza soseaua deci mai mult trafic.
  Apropo, sunt curios in cat timp vor fi necesare reparatii la soseaua nou construita…

 7. Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Se oprește temporar apa pe două străzi din Buziaș

  Ştiri din Timiș

  Două premiere la sfârșitul lunii ianuarie, la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Kärcher, lider în tehnologia de cleaning, a inaugurat o nouă reprezentanță în ansamblul mixed-use Iulius Town

  Ştiri din Timiș

  Mihai Ritivoiu, numit prefect al județului Timiș

  România

  Revelion SF la Timișoara. Gongul bate la ora... H

  Ştiri din Timiș

  3 avantaje ale unui logo profesional pentru dezvoltarea afacerii tale

  Ştiri din Timiș

  3 servicii de copywrite care îți vor duce afacerea la următorul nivel

  Ştiri din Timiș

  Timișoara, în frig. Primăria dă peste 20.000 de euro pe servicii de consultanță în eficiență energetică

  Ştiri din Timiș

  În Timișoara, rata de infectare cu Covid a trecut de 21. Situația în Timiș

  România

  Coronavirus, 27 ianuarie: Peste 31.000 de infectări în România și 71 de decese. În Timiș sunt 2.381 de cazuri

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici