tion.ro Web analytics

Primăria Timișoara a negociat cu E.On reeșalonarea datoriilor Colterm. Va plăti 10 milioane de euro în 2,5 ani

De Roxana Deaconescu
Reactualizat la:

Primăria Timișoara a negociat cu E.On reeșalonarea datoriilor Colterm. Va plăti 10 milioane de euro în 2,5 ani

Reactualizat la:
Conducerea Primăriei Timișoara a reușit să negocieze cu șefii E.On reeșalonarea „unor datorii ale Colterm de 51,5 milioane de lei, garantate de municipalitate și neplătite de trei ani”. Le va plăti tot primăria, până la sfârșitul lui 2023, în rate lunare de aproape 2 milioane de lei.
Scris de Roxana Deaconescu - Conducerea Primăriei Timișoara a reușit să negocieze cu șefii E.On reeșalonarea „unor datorii ale Colterm de 51,5 milioane de lei, garantate de municipalitate și neplătite de trei ani”. Le va plăti tot primăria, până la sfârșitul lui 2023, în rate lunare de aproape 2 milioane de lei.

Timp de 30 de luni, Primăria Timișoara va plăti câte 1,7 milioane de lei în fiecare lună pentru E.On. Facturile neplătite de societatea de termoficare încă din anul 2013 sunt în valoare totală de 51,5 milioane de lei, iar municipalitatea risca să fie executată oricând silit. Somații există încă din 2018, dar conducerea PMT spune că fosta administrație „a preferat să le rostogolească, acumulând penalități de alte milioane de lei”.

„Fosta administrație a garantat în mod inconștient facturile Colterm, ocolind reglementările privind datoria publică locală. Am mai vorbit și în trecut despre problemele grave moștenite cu această companie. În prezent, Colterm poate intra oricând în insolvență, chiar faliment, la cererea creditorilor. Și odată cu Colterm riscă să intre și primăria în insolvență. Din păcate, fosta administrație a îndatorat instituția către Colterm, iar primăria este garant și poate fi executată.

Expunerea Primăriei către Colterm este de circa 160 milioane de lei. Cu această reeșalonare a datoriilor reușim sa diminuăm presiunea pusă pe bugetul local de aceste decizii inconștiente, să recâștigăm încrederea creditorilor și să punem bazele unei dezvoltări sănătoase pe viitor a acestei companii. Îi asigur pe timișoreni că lucrăm continuu pentru a asigura serviciile de apă caldă și termoficare, chiar dacă administrația anterioară a predat compania într-o situație dezastruoasă”, a explicat Dominic Fritz.

Vine și Banca Mondială

Reprezentanții PMT amintesc și de acordul cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în valoare de 180.000 de euro, care ar trebui să aducă salvarea Colterm.

„Primăria Timișoara a semnat un acord cu Banca Mondială care are ca obiectiv sprijinirea Municipiul Timișoara în îmbunătățirea capacității de planificare pentru dezvoltarea durabilă a sistemului de termoficare și eficiența energetică a clădirilor din oraș. Totodată, Primăria Timișoara desfășoară în acest an unul dintre cele mai ambițioase proiecte de reabilitare a rețelei de termoficare din municipiu. Este vorba despre un contract de 30 de milioane de euro din fonduri europene pentru schimbarea a 30 de kilometri de conducte de pe rețelele primare și secundare. În urma implementării acestui proiect se vor reduce semnificativ pierderile în rețea, care acum sunt acoperite din bugetul local”, mai anunță Direcția Comunicare-Relaționare PMT.

Oficialii instituției de pe C.D. Loga se mai laudă și cu reducerea pierderilor de la 305 tone de apă/ore la 84 de tone adaos de apă/oră, ceea ce înseamnă, spun ei, mai puțini bani aruncați pe pierderi tehnologice în fiecare an. De asemenea, la Colterm a fost anunțată și o restructurare de 70 de posturi.

Primăria Timișoara mai plătește și subvenții anuale de aproximativ 100 de milioane de lei către Colterm. Acestea ar putea fi reduse în perioada următoare, ceea ce înseamnă că timișorenii vor plăti facturi mai mari pentru încălzire.

editor Dan Oancia

Pe aceeași temă:

Se scumpește căldura la Timișoara? Primăria se pregătește să scadă subvenția pentru Colterm

14 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Bogdan says:

  Astia cu centrale de apartament trebuie sa platim subventii celor racordati la colterm si sa acoperim gaurile negre ale colterm? rubene, ia zi-mi tu acuma pe lumina, sa nu te trezim noaptea la 3: cum e cu mizeria asta colterm? fritzi inteleg ca nu e cu nimic mai bun decat robu – furtul legal continua si sub bagheta lui fritzi si a usereului.

  • Aghiuta says:

   Pe ala si daca il trezesti la 6 dimineata nu stie decat ca i-a dat primarul unda libera sa ii puna intrebari stupide lui coiță …

  • unu says:

   Toate raspunsurile le gasesti in text. Si faptul ca se vor reduce subventile si ce mizerie de la Colterm. Trebuie doar sa citesti mai mult decat titlul.

  • sss says:

   totusi mai bine il trezesti pe Robu si il intrebi cum a dat liber la furat timp de 8 ani. Sa nu ne prefacem ca nu stim cine a adus coltermul in situatia actuala.

  • Daniel says:

   Desteptule, si eu am centrala si constientizez faptul ca nu poti de pe un an pe altul scapa de subventiile oferite de ani buni la bunavointa lui Robu si altor primari inaintea lui. Tu esti tipic Timisoreanul care asteapta de maine sa fie totul ca in “Germania” dupa 8 ani de Robu. Gandeste inainte sa scrii…

  • Anda Toth says:

   Lasa Bogdane ca vezi ca aici e un teren de box doar intre usere si restul. Dupa ei doar penelistii ii critica si pentru ei aici e camp de lupta cu oponentii lor din alte partide care ei cred ca iau bani sa posteze… Nicio diferenta pin bine intre usr si psd. Macar aia de la psd furau clasic, nu atat de pervers si hipsteresc.

  • ionel says:

   Daca scumpesc peste un nivel va fi la revedere, ori incep datoriile de la blocuri, ori sigileaza oamenii tevile si fara debransare – tot acolo ajung, le mai plateste naiba. Cat despre cei cu centrale, suparati ca ei subventioneaza etc, luati-o ca pe un antrenament, pentru ca atunci cand se va ramane doar pe centrale, ca la orice monopol, sa vezi distractie ce taxe o sa ne puna in carca, si o sa le creasca dupa chef, cum fac acuma cu apa, curent, gunoi, gaz – dar mai nesimtit! Pe langa taxe, si scumpirile clasice la gaz. O sa aiba timp de scumpiri doar pt noi astia cu centrale, dupa ce incheie cu Coltermul. A, si la subventionarile pomenite, daa aveti impresia ca e o linie directa intre ce platesc posesorii de centrale si subventia la Colterm, va inselati grav. Se pune totul intr-un “coş”, de unde se extrag mai intai salarii functionari publici (numar in crestere, performanta vai de ea, si cand o sa aiba, aia mai repede lucreaza pt companii private decat in interesul cetenilor), pe urma prospecte, flyiere, informari, paza, digitalizare… pe urma festivaluri, strazi inchise, aniversari, mutunachi… pe urma reclama la ce face si drege primaria… etc… e si subventia aia de va plangeti voi, insa mai la coada, asa. Comentatorului cu casa incalzita pe lemne, ce sa ii zic? Sa se calmeze, ca nu face bine la sanatate enervarea la varsta lui. La sat cine se incalzeste cu lemne tot mai dificil o duce, se scumpesc a turbare, de parca ar exista optiuni mai ieftine pe care sa le alegi… bonus, stai la sat nu ai acces la un magazin mai acatarii etc. Nu mai fierbeti ca “ii subventionati” dvs pe altii, oricum nu amaratii va stau in carca, ci aia mari si nesimtiti… pe aia ii “subventionati” primii, ca ar trebui sa va faca viata mai usoara, nu mai grea, si dvs si altora – insa fac opusul, insa dau vina pe altii, repede repejor.

 2. stefan says:

  Nu va plati NIMIC. Este o prostie sa crezi ca societatea ar fi interesata sa plateasca. Nu ne prostiti si pe noi ca nu merge

 3. Bula says:

  Oare de ce nu sunt consultați timișorenii / contribuabilii privind aceste cheltuieli din buget, către Colterm ? Ce-ați zice de un referendum ? Mi se pare noaptea minții cum se arunca zeci de milioane din banii noștri către o societate oricum inutila și fără viitor ! Și dacă tot mergem la referendum, poate votam și in primar demn pt Timișoara … !

  • eo55 says:

   Esti dovada ca nu suntem la nivelul la care sa intelegem ca nu cazanele individuale sunt solutia pentru incalzirea unui oras. Din pacate sunt si putini dezvoltatori care inteleg asta.

   La ce este bun atunci referendumul? Daca intrebi populatia daca doreste impozite 0 ghici ce se va intampla.

 4. Timisorean says:

  Nu PRIMARIA plateste, ci CETATENII! Adica cei cu centrale platesc si pentru apa si caldura consumata de altii, inca abonati la colterm. Alta regie cu datorii e stpt, unde si acolo cei care nu pun piciorul in mijloacele de transport in comun platesc ca altii sa se plimbe mai ieftin cu ele!
  Apoi totusi 10 mil de euro e mult, dar nu enorm. Bugetul primariei e an de an peste 300 de mil de euro. Deci a 30-a parte. E ca si cum unul cu salariul mediu pe economie de 3000 de lei pe luna nu are sa plateasca curentul de 100 lei! Cum adica nu poate?? A 30-a parte e putin!
  Si cum adica 30 mil de euro sa schimbi 30 km de conducte?? Adica 1 mil de euro/km??? O sapatura, conducta si astupat inapoi 1 mil de euro/km??? Dar cate firme pnliste si usriste trebuie sa suga la contractul asta de e mega umflat???

 5. Un pensionar says:

  Dar domnule primarpe mine cine ma subventioneaza.Sant pensionar am locuit o viata la casa cu incalzire pe lemne.Dar din pensia asta URIASA numai noi stim cum strangem bani sa cumparam un camion de lemne pe iarna.Nu am nimica cu cei care stau la bloc dar de unde si pina unde din bani mei platiti la primarie pe impozite sa subventionez COLTERMUL cei de la bloc ma subventioneaza pe mine???

  • unu says:

   Daca esti pensionar cu venit mic poti aplica pentru o reducere a impozitului pe casa datorat primariei. Inainte reducerea era totala, dar in ultimul an a lui Robu au introdus o limitare de 400 lei parca. Daca locuiesti la casa posibil sa nu acopere tot impozitul, la bloc da.

 6. Mihaiu says:

  Toate bune si frumoase, dar cu reesalonarea datoriei nu s-a facut nimic cu Coltermul.
  Ala exista mai departe si va face mai departe edatorii, va face mai departe pierderi si dupa 2024 ne trezim ca iar sunt datorii la Colterm pe care le vor reesalona iar si uite asa, Coltzermul ramane si pierderile la fel.

  Solutia ar fi ca Coltermul sa fie reevaluat si retehnolizat. De fapt sistemul asta cu centrala termica pe carbune, este invechit si nerentabil. Este o chestie de timp pana vom mai avea voie sa mai incalzim orasul cu asa centrale termice, gen Coltermul de azi.
  Ar trebui sa se faca undeva langa Timisoara, o centrala noua, care sa nu fie pe carbune, sa fie pe alte materiale, eventual si pe arderea deseurilor, si care in cativa ani sa inlocuiasca Coltermul,. Coltermul si-a trait anii de glorie in Iepoca de Aur. Nu mai poti sa tii in viata toate mastodonturile lui Ceasca. O retehnolizare provizorie ar fi necesara si o eliminare pe cat mai posibila a pierderilor,. Ca sunt imense!
  De renuntat la incalzirea orasului de pe o zi pe alta nu se poate.

  Celor ce vad viitorul in centralele proprii de apartament, le zic ca tevile de gaz nu sunt dimensionate ca s duca gazul la toti deodata. Tevile sunt dimensionate numai pentru gazul la bucatarie. Si de ce sa platesc eu inlocuirea tevilor ca nu au gaz destul aia cu centrala termica?
  Si retaeaua de curent este si ea subdimensionata ca sa-si faca toti centrala pe curent. Cand o sa arda un bloc ca s-a topit cablul de curent cine plateste? Ca multe centrale de apartament sunt facute asa la ureche, fara autorizatie, dupa principiul ca “las ca merge!”. Sa inlocuiasca cablurile? Si de ce sa platesc si eu, daca nu am centrala de apartament?

 7. Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Mii de bacterii dăunătoare pot exista pe suprafața telefoanelor mobile, printre care streptococ și chiar genuri de Candida

  Ştiri din Timiș

  Refacerea fântânii de la Punctele Cardinale nu este o prioritate pentru administrația Fritz

  Eveniment

  A fost prins șoferul implicat în accidentul de la Periam. Este vorba despre o tânără care a fugit de poliție pe jos, pe câmp

  Sănătate

  Infecția cu clostridium la nivelul intestinului subțire, cea mai frecventă din spitale. Cauze și manifestări

  Ştiri din Timiș

  FOTO. BiciMoto – de la vis la realitate

  Eveniment

  Accident cu opt victime la ieșire din Periam spre județul Arad. Răniții sunt străini și nu au documente asupra lor

  Azi în Timișoara

  Ce facem astăzi în Timișoara?

  Utile

  Aquatim anunță întreruperea apei și presiune scăzută pentru unii abonați

  Ştiri din Timiș

  Se împart pachete cu produse alimentare pentru persoane defavorizate, în Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Se strâng alimente pentru zece familii cu venituri minime din Calacea și Vinga

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici