tion.ro Web analytics

Se scumpește căldura la Timișoara? Primăria se pregătește să scadă subvenția pentru Colterm

De Roxana Deaconescu

Se scumpește căldura la Timișoara? Primăria se pregătește să scadă subvenția pentru Colterm

Salvarea sau transformarea Colterm poate aduce facturi mai mari pentru timișorenii racordați la sistemul centralizat de termoficare. Nu neapărat prin creșterea tarifului la gigacalorie, ci prin scăderea subvenției de la bugetul local. Primarul Dominic Fritz spune că toți trebuie să contribuie la redresarea Colterm.
Scris de Roxana Deaconescu - Salvarea sau transformarea Colterm poate aduce facturi mai mari pentru timișorenii racordați la sistemul centralizat de termoficare. Nu neapărat prin creșterea tarifului la gigacalorie, ci prin scăderea subvenției de la bugetul local. Primarul Dominic Fritz spune că toți trebuie să contribuie la redresarea Colterm.

Specialiștii Băncii Mondiale vor lucra în curând la un plan pentru revitalizarea Colterm. Practic, primăria plătește aproape 900.000 de lei pentru ca Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare să ajute la găsirea celor mai bune metode pentru problemele financiare ale Colterm. Societatea are, în momentul de față, datorii de peste 400 de milioane de lei, din care în jur 106 milioane o sancțiune de la Administrația Fondului pentru Mediu pentru lipsa certificatelor anti-poluare pe anul 2020.

Reprezentanții PMT spuneau că timișorenii nu trebuie să-și facă probleme că ar putea rămâne fără apă caldă și căldură. Dar chiar din această iarnă ar putea fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunare pentru facturile emise de Colterm.

„Scopul nostru este să salvăm termoficarea în oraș și să investim într-un serviciu care este modern și care este verde. Pentru asta ne asumăm inclusiv niște costuri politice. Asta înseamnă și niște costuri reale, de investiții. De aceea nu pot să exclud că o să crească prețul. Încă o dată, momentan, jumătate din prețul total este, de fapt, acoperit prin subvenție. Noi toți o să trebuiască să contribuim la această redresare”, a declarat recent primarul Timișoarei.

Gigacaloria s-a scumpit ultima dată din 1 ianuarie 2020 la Timișoara.

„Se aprobă preţul local de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice livrate de către Compania Locală de Termoficare Colterm SA pentru consumatorii casnici (populaţie) la valoarea de 415,39 lei/MWh, inclusiv TVA, şi pentru consumatorii non-casnici (agenţi economici) la valoarea de 360,90 lei/MWh, exclusiv TVA”, scria în hotărârea de consiliu local adoptată în decembrie 2019, după reglementarea prețului de către ANRE.

Timișorenii n-au simțit scumpirea, pentru că în același timp a fost mărită și subvenția dată de la bugetul local, care „a sărit” de la 193,98 lei/Mwh la 207,27 lei/Mwh. Fostul primar al Timișoarei, Nicolae Robu, recunoștea atunci că subvenția este mare, dar considera că „efortul (…) este asumat pentru singurul motiv: ținerea în viață a Colterm”.

Pe viitor ar trebui să se scumpească și gigacaloria. Implementarea proiectului de retehnologizare a Colterm, cu fonduri europene, vine la pachet și cu scumpiri. În ghidul solicitantului este prevăzut un „plan anual de evoluție a tarifelor”, aprobat deja printr-o hotărâre de consiliu local. Planul tarifar presupune, de fapt, o „explozie” a prețului la gigacalorie, estimat să crească cu peste 20% din anul 2021. Planul anual de evoluție a tarifelor pentru energia termică furnizată în Timișoara gândit de Colterm se întinde din 2018 până în 2040.

Actualul primar al orașului, Dominic Fritz, a spus recent că fiecare timișorean, indiferent de vârstă și indiferent dacă este sau nu racordat la Colterm, a plătit, în 2020, aproape 340 de lei pentru subvențiile acordate societății de termoficare din bugetul local. Iar în 2021 primăria a alocat deja peste 90 de milioane de lei către Colterm.

editor Dan Oancia

Pe aceeași temă:

Colterm, la mâna ANAF de la 1 iulie. Un consilier local vine cu acuzații către Primăria Timișoara

Banca Mondială, o nouă încercare de salvare a Colterm. Colaborare de 180.000 de euro cu Primăria Timișoara

 

17 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. balogh says:

  “Costuri politice”! Este problema conducatorilor urbei. Pe mine ma atinge costul financiar, nu cel politic.

  • asfrs says:

   Ce bine îmi pare că au luat țeapă toți votanții lui Dominic, in special cei care locuiesc în Calea Sagului și care de 30 de ani votează de parcă ar fi urmașii lui Max Auschnit sau ai lui Nicolae Malaxa.
   Au trăit din pomeni.La iarna s-a terminat cu excursii in Shopping City, KFC sau pleskavita.
   Inca o dată, bravo Dominic, să se termine odată cu trăitul pe spatele altora. Ăștia plătesc impozite de doi bani pe cotețele lor de pe Musicescu și alte alei din zonă iar alții plătesc impozite mult mai mari, nu au nici o legătură cu Colterm. Pardon, am greșit. Îl subvenționează că sa se încălzească alții.
   Cine vrea căldură să plătească!

  • fotbal1 says:

   Foarte bine face, ce atatea subventii de la noi restul care avem centrale, nu primim nici o subventie ci chiar din contra subventionam pe cei care nu au centrale.
   Ar trebuii scoasa complet aceasta subventie…
   Cum eu platesc la centrala gazul si curentul fara nici o subventie, la fel si cei bransati la Colterm sa o faca.

 2. Oare cum ar fii says:

  Spui USR-PLUS spui primar DONIMIC FRITZ este acelasi sa nu spun un cuvant urit este un rahat.De unde si pina unde eu care am economisit din greu sa imi instalez o centrala proprie,eu care stau la casa si ma incalzesc cu lemne sa subventionez catastrofa asta de COLTERM cu 7 directori si nu stiu cati “TAIETORI DE FRUNZE LA CAINI”Pe mine cine ma subventioneaza AL DE SUS ????

 3. XYA says:

  In acelasi timp cu aceste tarife imense de la Timisoara, la Oradea avem
  non-casnici: 283.32, repectiv 432.27, functie de tipul racordului (retea transport, retea distributie)
  cost pentru casnici: 262.97 lei, din care facturabil 248.02 (racord transport)
  cost pentru casnici: 325.78 lei, din care facturabil 276.15 (racord distributie)

  Prin urmare, la Oradea subventia din 2019 era de pana la 49.63 lei/MWh, inclusiv TVA.

  Se observa diferentele si contradictiile: in Timisoara se produce la un cost mai mare, dar consumatorii casnici platesc mai putin, prin comparatie cu Oradea.

 4. antiVrajeala says:

  Cum sa ramana fara apa calda si caldua? intai raman fara bani, abia apoi fara apa calda si caldura. Asa da, mai Fritz, multumim frumos.
  Pe dominic primar punct ro scrie ca promisiune de guvernare locala “noua companie va produce și va vinde energie electrică în rețeaua națională, iar către consumatorii locali va furniza energie termică la un cost mai scăzut decât producția acesteia cu centrale individuale de apartament.”
  Ii drept ca nu scrie ca nu va fi mai scumpa decat este, scrie doar ca va fi mai ieftin decat cu centrala individuala.
  Bine Fritz!!! Daca ai studii de vrajeala in cv(stiinte politice), stii sa i faci din vorbe pe fraieresteni!

 5. ioio says:

  era si cazul. trebuie scoasa de tot si oferite subventii doar celor cu venituri foarte mici.

  • eo55 says:

   Gresit.

   Nu ajuta daca sistemul ajunge in colaps total. Trebuie refacut in mers. Daca tai subventiile te trezesti ca se debranseaza toti cei care isi permit intr-un fel sau altul. Va fi extrem de greu sa recuperezi acesti clienti și va tine probabil peste 10 ani.

   Din păcate nici la nivelul UE nu sunt destul de clare detaliile, deși direcția este dată deja. Va tot crește taxarea pe surse neregenerabile.

 6. Marean says:

  Care toți? Că noi contribuim de 30 de ani degeaba!

 7. kkk says:

  Spritz ,stim ca te doare la banana de cei racordati la Colterm,doresc sa iti reamintesc ca esti varza si ca trei ani trec repede.La urnatoarele alegeri vei trece direct din fotoliul de primar la groapa de gunoi a istoriei acestui oras.Puneti-as pe piept un buchet de flori din alea care nu mai vrei sa le plantezi in jardiniere.

 8. luminita says:

  e ok sa platim consumul, dar faza asta cu “sa contribuim toti la redresarea Colterm” pai sa contribuie cei care au condus Colterm, cei care au facut afaceri paguboase acolo, cei care au condus compani in pierdere dar ei ca persoane se imbogateau, etc – ei sa contribuie la redresarea Colterm.
  si inca ceva, toata tara plateste la subventia metroului din Bucuresti, asta ar trebui sa va sune mai rau decat faptul ca, contribuiti la “urbea” in care traiti 🙂 dare hey, e ok sa nu stim 🙂

 9. donimic says:

  De fapt, pretul energiei livrate de Colterm este foarte mare comparativ cu alte surse. Prin aceasta actiune primarul Fritz nu face altceva decat sa aplice politica strutului. Problema la Colterm este incompeteneta totala a conducerii, atat de acolo cat si a primariei. Oricum, aceasta micsorare de subventie va baga mana si mai adanc in alte bugete de investitii ale aceleaiasi priamarii, fiindca toate institutiile din propria subordine sunt tot abonate la Colterm, astfel ca in loc sa fie bani de dezvoltare scoli acestia se vor duce pe plata costuri nejustificat de mari de incalzire la Colterm.
  Fritz…esti vai de capul tai mai baiete si ai reusit sa imi distrugi mitul neamtului. Natia voastra pare ca a fost afectata complet la mansarda si deveniti irecuperabili. Pune si tu o banderola cu curcubeul pe mana si cu asta inseamna ca ai rezolvat problemele administrative serioase pe care le are acest oras. Esti o frauda si un om de nimic.

 10. Ovidiu says:

  Coltermul nu mai merita sustinut, consumatorii casnici, toti debransati, toti cu centrale de apartament in condensatie cu randament peste 90%, sa aiba cata caldura vor , cand vor, platesc cat consuma si atat, daca e nevoie se mareste presiunea la gaz prin conducte si se trag conducte suplimentare, oricum costa mai putin decat termoficarea, consumatorii public: scoli, spitale… fiecare cu centrala lui mica, compacta, pe gaz, combustibil lichid, peleti, pompe de caldura, panouri solare, . Sa terminat peste tot in lume cu sistemul centralizat de tip sovietic unde Colterm decide cata caldura cata apa calda primeste fiecare, cate bordeie atat ea obiceiuri. Sa putut la Cluj, se poate si la Timi-usoara, avem bani, avem oameni, primarele, Consiliul local trebuie sa decida renuntarea la Coltermul sovietic, la Cluj sa facut asta acu 20 de ani, sa mergem si noi mai departe tovarasi

 11. Gicu says:

  Ba , voi sunteti prosti ? Platiti dublu datoriei la nu stiu ce experti ? Sa face ce ? Datorii mai mari? Cred ca avem in tara oameni capabili sa rezolve problema pe mult mai puti bani! Fritz-blitz o sa ruineze orasul ! Degeaba vorbim daca nu facem ceva!

  • eo55 says:

   Nu este vorba nicăieri de dublul datoriei plătită la experți.
   Mai exact în jur de 180.000 de euro.
   Datoriile Colterm sunt în jur de 65 milioane de euro.

   Este vorba despre stabilirea unui proiect viabil, care probabil ulterior va fi finanțat tot cu ajutorul unor bănci și probabil și din fonduri ale UE.

 12. Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Două oferte pentru reabilitarea conacului Mocioni din Foeni

  Eveniment

  A furat bere ca să aibă ce bea. Bețiv hoț, prins de jandarmi la Buziaș

  Ştiri din Timiș

  Încă o discuție pe tema Timpark. Ruben Lațcău, despre demolarea garajelor, parcări supraetajate și sistematizare

  Ştiri din Timiș

  A murit „Primarul Nopții”, unul dintre cele mai pitorești personaje ale Timișoarei

  Eveniment

  Micii luptători din Ghiroda și Moșnița Nouă se pregătesc de Campionatul Mondial XFC de la Roma

  Eveniment

  Ștafeta Veteranilor ia startul de la Timișoara pentru a marca Ziua Armatei României

  Mica publicitate

  Proprietar, închiriez în vilă etajul I, suprafață 100 mp, decomandat, mobilat, utilat, încălzire central proprie, garaj, 500 euro, zona Bogdănești, 0724512119

  Mica publicitate

  Închiriez casă, 2 camere, baie, bucătărie, utilată, curte separată, intrare comună, renovată complet + internet, 300 E + garanție în zona Lipovei- UMT 0744764955

  Mica publicitate

  Proprietar, închiriez casă cu 3 camere, bucătărie, baie, încălzire pe gaz, central proprie în str Iuliu Maniu 0745679108

  Mica publicitate

  Acum am de închiriat apartament 3 camere, mobilat, utilat, în Circumvalațiunii, urgent, 0721226990

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici