tion.ro Web analytics

Premierul Cîțu a rezolvat doar declarativ problema Colterm. Dominic Fritz caută soluții la București

De Roxana Deaconescu

Premierul Cîțu a rezolvat doar declarativ problema Colterm. Dominic Fritz caută soluții la București

foto: arhivă
Primarul Dominic Fritz a plecat, vineri, la București să găsească o soluție pentru ca timișorenii să nu mai înghețe în apartamente, în condițiile în care societatea de termoficare are furnizor de gaz doar până luni dimineață. A anunțat că este dispus să ia inclusiv un credit din Trezorerie, dar este nevoie de ajutor de la nivel central, pentru că nu există cadru legal. Premierul Florin Cîțu îl contrazice, dar îl contrazice degeaba.
Scris de Roxana Deaconescu - Primarul Dominic Fritz a plecat, vineri, la București să găsească o soluție pentru ca timișorenii să nu mai înghețe în apartamente, în condițiile în care societatea de termoficare are furnizor de gaz doar până luni dimineață. A anunțat că este dispus să ia inclusiv un credit din Trezorerie, dar este nevoie de ajutor de la nivel central, pentru că nu există cadru legal. Premierul Florin Cîțu îl contrazice, dar îl contrazice degeaba.

Autoritățile au reușit, joi, să găsească un nou furnizor de gaz pentru societatea de termoficare a Timișoarei, care a rămas încă de marți în imposibilitatea de a le furniza căldură și apă caldă celor 56.000 de abonați, școlilor și spitalelor din oraș. S-a ajuns la acest lucru din mai multe motive: E.ON nu a mai vrut să furnizeze gaz din cauza datoriilor mari, iar alți furnizori au fost reticenți la un contract cu Colterm, după că societatea, cu datorii istorice de ordinul sutelor de milioane de lei, a intrat în această săptămână în insolvență.

Se caută acum un furnizor care să livreze gaz către Colterm începând de săptămâna viitoare, dar este nevoie de bani, în contextul creșterii prețului la gaz. Contractul încheiat cu Tinmar Energy este valabil de joi până luni dimineață, la ora 7, și se ridică la aproape 2,3 milioane de lei.

„În 2015, Timișoara a luat un credit din Trezorerie de 50 de milioane de lei, în 2018 a luat un credit din Trezorerie de 100 de milioane de lei tot pentru termoficare, la prețuri mult mai mici decât sunt acum. Luăm în calcul acest lucru, am transmis un memoriu în acest sens guvernului. Momentan, cel puțin asta este interpretarea noastră a legii, legea nu ne permite să ne luăm un credit din Trezorerie pentru cheltuieli de funcționare. Pentru asta trebuie ori schimbată Legea finanțelor publice ori o ordonanță de urgență, care poate fi dată doar de un guvern plin”, explica, joi, primarul Dominic Fritz.

De altfel, primarii de la 25 de localități din România au trimis încă din 22 octombrie o solicitare către ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu, prin care cer, printre altele, crearea unui cadru legal astfel încât să se poată împrumuta prin Trezorerie.

„Crearea cadrului legal pentru ca UAT-urile care au sistem centralizat de furnizare a energiei termice către populație să se poată împrumuta din Trezoreria Statului, pentru finanțarea cheltuielilor curente pentru asigurarea funcționării acestui serviciu, respectiv pentru plata facturilor restante și acoperirea pierderilor induse de prestarea serviciului de termoficare”, este una dintre solicitările celor 25 de primării cu sisteme centralizate de termoficare, printre care și Timișoara, Iași, Brașov, Cluj, Arad sau Craiova ori Drobeta Turnu Severin.

Ordonanța lui Cîțu, doar pentru investiții

Edilul-șef a mers vineri la București, pentru a discuta cu pricipalii factori de decizie de la nivel central. S-a întâlnit și cu premierul Florin Cîțu, la Ministerul Finanțelor, de unde premierul demis a ieșit încrezător și a anunțat că s-a rezolvat problema Timișoarei.

„S-a găsit o soluție pentru Timișoara. Sper ca în următoarele două zile să aibă resursele necesare pentru a avea gaz și căldură în Timișoara. Resursele sunt acolo, la Ministerul Finanțelor. Am avut o discuție acolo, pentru a-i arăta cum poate să acceseze acești bani. Pentru Timișoara în acest moment există o soluție. Discuția a fost între ministrul Finanțelor și Dominic Fritz, sper că acceseze acest credit cât mai repede. I-am dat posibilitatea, poate nu știa, i s-a explicat acum, există o ordonanță pe care am dat-o acum câteva luni, este nevoie de o decizie acolo, la primărie, ordonanța spune foarte clar. Nu știu cât o să ceară, știu că mai sunt vreo 100 și ceva de milioane de lei în Trezorerie, poate să ia acești bani care sunt acolo și apoi găsim altă soluție. Este o situație de urgență, am găsit o soluție acum, vedem după aceea”, a anunțat, vineri, prim-ministrul Florin Cîțu.

Ordonanța 83 emisă însă în luna iulie spune într-adevăr că primăriile se pot împrumuta din Trezoreria statului, cu dobânzi de 1% până la 1,5%, în funcție de perioada de rambursare, dar numai pentru cheltuieli de investiții, așadar nu pentru facturi curente.

Conform OUG 83/2021, „unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale pot solicita, inclusiv pentru asociațiile de dezvoltare intercomunitară, de la Ministerul Finanțelor, în cursul anului 2021, contractarea de împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, în limita sumei de 630.000,00 mii lei, pentru:

 • a) asigurarea prefinanțării și/sau cofinanțării proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană și de la donatori europeni în cadrul programelor interguvernamentale, inclusiv pentru cheltuielile neeligibile asociate proiectelor (…);
 • b) asigurarea cofinanțării proiectelor finanțate din programele naționale, inclusiv pentru cheltuielile neeligibile asociate proiectelor;
 • c) asigurarea finanțării investițiilor publice locale”.

Primăria Timișoara încă nu a anunțat dacă după discuțiile de la București s-a ajuns la vreo concluzie, dar primarul Dominic Fritz spunea, cu o zi înainte, că societatea de termoficare poate trece peste iarnă cu patru surse.

„Dacă există orice fel de altă cale, suntem deschiși, chiar dacă ne îndatorăm, am avea patru surse pentru a trece financiar această iarnă: gigacaloria plătită de consumator, bugetul local actual, creditul din Trezorerie și subvenția care o să vină din partea bugetului de stat. Aceste patru surse ne vor permite să plătim aceste facturi uriașe”, mai spunea edilul-șef.

editor Dan Oancia

Pe aceeași temă:

UPDATE. Căldura ajunge greu în casele timișorenilor. Directorul Colterm explică de ce nu s-au încălzit caloriferele

25 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Mihaela Pupaza says:

  PNL-istilor in Timisoara sunteti istorie.

 2. Fane says:

  Asta se intampla sistematic de cand a castigat usr in timisoara…declaratii din partea pnl fara acoperire pentru dezinformarea cetatenilor…daca nici superman nu cu oaste legille…rusinica

 3. Andrei says:

  “Primarul Dominic Fritz a plecat, vineri, la București să găsească o soluție” – sa si ramana acolo.

 4. a says:

  PNL si-or pus in cap jumate de tara pentru toate astea, nu mai pupa ei nimic.

 5. eu says:

  In primavara Nica a facut galagie, promisiuni , ca vin bani de la Guvern pt Certificate verzi. Nu au venit, in schimb a venit amenda de 20 milioane. Apoi Nica si ai lui au zis – sunteti prosti si fraieri, ati intarzit cu cererea. Acum o saptamana ministrul Energiei a zis ca a vorbit la OMV sa ne dea gaz, chiar si Nica s-a laudat ca si el a ajutat. A doua zi OMV a zis ca ei nu stiu, nu se baga. Ministrul Energiei a zis – sunteti fraieri si iresponsabili. Acum Citu zice sa luam imprumut de la Trezorerie desi stie ca nu este permis de lege, oau e si Nica in poza. Luni la Trezorerie o sa rada astia de Fritz. Apoi Citu si Nica vor zice ca Fritz e prost ca nu a avut dosar cu sina si 3 copii legalizate cand a cerut bani. Asta in timp ce PNL plateste mii de euro pe zi publicitate ca sa arate ca USR si Fritz sunt incapabili si tin Timisoara in frig. Sa mai zic si de datoriile acumulate din 2014 ?

  • Timisorean says:

   Sa zicem ca e asa cum zici tu si isi bat joc de fritz, asta insemnand ca fritz e un fraier. Atunci ce mai cauta pe post??

 6. dekky says:

  a trecut FRITZ la PNL?

 7. Covid says:

  DoNimic este un incompetent. Sa facă proiecte pe fonduri europene pentru centrale de cartier. Soluții pentru viitor, viabile, nu sa tot pompam bani într-un Colterm falimentar. Dar pt asta îți trebuie minte, implicare, proiecte, profesionalism. Nicio șansa cu DoNimic.

  • Mumulenka says:

   Da, bolovane, ca idolu’ Robu opt ani exact aia a facut.
   Daca Dominic e Mafalda, inseamna ca poate prevedea si pretu’ la altcoin sapt viitoare si facem ceva bani din asta, nu?!
   Colterm nu poate fi peste noapte inlocuit asa.. 🙁

  • Aiurica says:

   Covid, asa e. Iti trebuie mine, pe care tu n-o ai.
   Sa facă proiecte pe fonduri europene pentru centrale de cartier, nu sa tot pompam bani într-un Colterm falimentar.
   Numai ca planul tau are o buba cat Casa Poporului: centralele astea de cartier, facute cu fonduri europene, vor fi gata intr-un an, doi, trei, poate mai multi. Timisorenii au nevoie de caldura AZI. Nu peste un an, doi, trei. Ci AZI.
   Asa ca mai usor cu “nu sa tot pompam bani într-un Colterm falimentar”. Asa falimentar cum e, Colterm exista, e aici. Ca si sistemul centralizat de termoficare. Care trebuie sa mearga AZI. Nu intr-un an, doi, trei.
   Dar e mai greu sa pricepi asta cand te cheama Covid.

  • Anti_vir says:

   Nu intelege el din astea. El stie ca centralele de apartament polueaza si sistemul centralizat nu ca acolo sunt filtre care capteaza substantele poluante. Nu stie el exact care ca nu stie sa scrie reactia chimica pentru arderea metanului la presiune atmosferica. Dar de dat din gura repetand ineptiile care circula prin cercurile lui din UE, alti habarnisti dar de rang mai inalt.

  • Sergiu says:

   Oarecum corect! Pentru a demonstra ca este nevoie de investițiile pe care le propui ca soluție, este bine venit ca prima data sa demonstrezi ca ele sunt necesare si cum altfel poți face asta decât “demonstrând” ca soluția “Colterm” este insolvabila si pe viitor.
   In alta ordine de idei, cred ca demonizarea unei persoane care dorește rezolvarea situațiilor existente local, plecând cu o alta cultura generala, diferita de cea autohtona, poate fi ceva util. Gândește-te doar la faptul ca scrii aceste comentarii de la un laptop sau desktop, dintr-o generație recenta, si nu trimiți mesajul prin Fax sau telex, mijloace de comunicare oarecum restrictive si specifice anilor in care au fost construit CET-urile in Romania.

 8. curat murdar says:

  …. 5 milioane saptamanal din bugetul local? Pai nu mai ramanem cu nimic pentru celelalate servicii
  La revedere curatenie, scoli, spitale, drumuri, iluminat stradal, siguranta si ordine publica…etc Ajungem ca pe afara…dar nu in Germania…

 9. fritzzcelmic says:

  dar in germania de ce nu cauta?

 10. Dominic Frig says:

  Dominic Frig

 11. Timisorean says:

  Cand un incompetent de la USR se cearta cu un incompetent de la PNL, care are dreptate? Hmmmm asta era o tema filozofica de rezolvat de toti iluminatii din istorie si din prezent. Dar nici un creier mare nu poate sa dea raspuns la intrebarea asta pentru ca nici o persoana cu creier nu poate concepe ca romanii voteaza incompetenti!

 12. Maris says:

  Sunteți niște zero 000 barați.

 13. Cosmin says:

  Cred ca problema ii pusa putin gresit. Nu Citu, PNL, PSD sau USR ( desi acesta va deconta), trebuie sa rezolve aceasta problema. Problema trebuie rezolvata de Primarul Fritz. Sigur ca in ecuatia rezolvarii pot fi solicitate ( daca se poate) si fonduri Guvernentale, insa rezolvarea trebuie sa o aiba dl Fritz. Nu sa vazut asta, adica o rezolvare s-a vazut o zbatere haotica pt a face rost de gaz pt cateva zile, ori aceasta nu este o rezolvare. Din ce se aude COLTERM nu are nici stoc de carbune asigurat. Da COLTERM nu are o rezolvare usoara insa asa cum nici un antecesor al dl Fritz nu a lasat iarna Timisoara fara agent termic, sper sa nu o faca dl Fritz.

 14. Ovidiu says:

  N-avem nevoie de ajutor de la Bucuresti, din cauza lor amde ramas in frig- ei stau in frig si vor si noi sa stam in frig ca sa vedem cum e, noi stim cum e asa ca Fritz sa caute ajutor la Budapesta Viena Munchen, la premianti nu la repetenti.

 15. Cele mai noi știri

  Eveniment

  UPDATE. Cod portocaliu de vreme rea, în Timiș. Sunt așteptate vijelii și căderi de grindină

  România

  Prințul Charles, vizită în România. Întâlnire cu președintele, premierul, Custodele Coroanei și refugiați ucraineni

  Capitala Culturala

  „They dance alone”, acțiune dedicată dorului, în Piața Libertății din Timișoara

  Capitala Culturala

  FOTO. Animal Crossing, o nouă premieră la Teatrul Basca

  România

  Femeie găsită moartă după ce a plecat în excursie împreună cu iubitul, în Bihor

  Ştiri din Timiș

  Timișoara și alte localități din județ, incluse pe ruta EuroVelo 13

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Trei tiruri cu ajutoare umanitare pleacă de la Aerodromul Cioca spre Ucraina

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Terapie prin horticultură cu elevii Centrului Educațional „P. P. Neveanu” din Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Spitalul Județean din Timișoara va avea un Centru de Recuperare Motorie în Lovrin. Ce presupune investiția CJT

  Ştiri din Timiș

  Parc tematic inovativ pe 70 de hectare la Parța. CJT se inspiră din Franța pentru realizarea lui

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici