tion.ro Web analytics

Pregătiri pentru Ziua Morților. Comercianții de flori, candele și coroane au nevoie de certificat verde

De Erika Iszlai
Reactualizat la:

Pregătiri pentru Ziua Morților. Comercianții de flori, candele și coroane au nevoie de certificat verde

foto: arhivă
Reactualizat la:
Cei care vor să comercializeze diverse produse specifice zilei de Ziua Morților la porțile cimitirelor au nevoie de avize, iar cererile se pot depune la primărie, în perioada 28-29 octombrie. Este necesar și certificatul verde pentru persoana fizică sau pentru reprezentantul societății care ocupă domeniul public.
Scris de Erika Iszlai - Cei care vor să comercializeze diverse produse specifice zilei de Ziua Morților la porțile cimitirelor au nevoie de avize, iar cererile se pot depune la primărie, în perioada 28-29 octombrie. Este necesar și certificatul verde pentru persoana fizică sau pentru reprezentantul societății care ocupă domeniul public.

În vederea obţinerii Avizului pentru desfăşurarea activităţii de comerţ stradal pentru comercializarea produselor specifice Ziua Morților, comercianţii vor depune o solicitare scrisă la sediul Primăriei Municipiului Timișoara, camera 12, ghișeele 8 și 9, în perioada 28-29 octombrie. Anunțul a fost făcut miercuri, 27 octombrie, de către reprezentanții PMT.

Actele necesare:

 • cerere tip obținută de la ghișeul 8 sau 9, camera 12. Cererile se vor înregistra în perioada 28 octombrie (toată ziua) și în data de 29 octombrie, până la ora 11.
 • copie buletin de identitate, carte de identitate sau copie act firmă (copie Certificat Unic de Înregistrare);
 • certificatul verde – pentru persoana fizică sau pentru reprezentantul societății care ocupă domeniul public – și care atestă dovada vaccinării împotriva virusului SARS-Cov-2, precum și confirmarea ulterioară infectării cu virusul SARS-CoV-2 (în perioada cuprinsă între a 15-a și a 180-a zi de la infectare), conform prevederilor art. 11 pct. 2 din HG 1.130/22.10.2021 pentru modificarea anexelor nr. 2 şi 3 la Hotărârea Guvernului nr. 1.090/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 10 octombrie 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

„Costurile pentru ocuparea domeniului public sunt: taxa de autorizare de 69 lei, a imprimatului de 6 lei și cea de ocupare a domeniului public de 0,1 lei/mp/zi, care trebuie achitate în momentul înregistrării cererilor, fără posibilitatea de restituire a acestor taxe”, anunță PMT.

Se dau autorizații doar în perioada 30 octombrie – 1 noiembrie, pentru locațiile:

 • Cimitir Calea Șagului – în față pe trotuar, maxim zece solicitanți cu respectarea distanțării de 2 mp;
 • Cimitir Calea Buziașului – în față pe trotuar, maxim zece solicitanți cu respectarea distanțării de 2 mp;
 • Cimitir Rusu Șirianu – în față pe trotuar, maxim opt solicitanți cu respectare distanțare 2 mp;
 • Cimitir Stuparilor – în față pe trotuar, maxim opt solicitanți cu respectare distantare 2 mp;
 • Cimitir Calea Lipovei – în față pe trotuar, maxim zece solicitanți cu respectare distanțare 2 mp;
 • Cimitir str. Ovidiu Balea – în față pe trotuar, maxim zece solicitanți cu respectare distanțare 2 mp;
 • Cimitir Fabric/ str. Mătăsarilor – în față pe trotuar maxim opt solicitanți cu respectare distantare 2 mp;
 • Cimitir Ghiroda/str. Cometei – în față pe trotuar maxim cinci solicitanți cu respectare distanțare 2 mp.

„Se acordă o singură locație pentru fiecare solicitant care poate fi persoană fizică sau juridică pe o suprafață de 2 mp cu flori, coronițe, aranjamente florale, candele cu respectarea normelor de protecție sanitară”, mai spun cei de la PMT.

Comercianții au obligația de a deține la locul de vânzare, avizul pentru comerț stradal de la primărie, dovada achitării taxei de ocupare a domeniului public, în original, precum și documentul de identitate al vânzătorului care să coincidă cu identitatea persoanei menționate în aviz și certificatul verde pentru persoana fizică sau pentru reprezentantul societății care ocupă domeniul public. Încălcarea prevederilor legisației în vigoare atrage sancționarea contravențională a persoanei sau reprezentantului firmei, de către agenții constatatori și retragerea avizului.

Vânzătorii trebuie să mențină curățenia locului unde își vând florile și lumânările, altfel rămân fără aviz. Cedarea dreptului de folosință a amplasamentului duce la retragerea avizului și sancționarea contravențională a faptei. Activitatea comercială desfășurată nu trebuie să perturbe circulația pietonală.

În fiecare an, pe 1 noiembrie, credincioșii celebrează „Luminația” sau „Ziua Morților”, sărbătoarea tuturor celor trecuţi la cele veşnice. Se spune că în această noapte sufletele morților vizitează lumea celor vii. Chiar dacă este o sărbătoare catolică, Ziua Morţilor (Ziua tuturor sfinţilor) este marcată şi de credincioşii din Banat ori din alte părţi ale ţării.

editor Dan Oancia

10 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. tibi says:

  statul vrea sa nu mai primeasca TVA? facem si asa.

 2. Rumburak says:

  Timișoara e fruncea. Pe 1 noiembrie o sa număr comercianții, ca certificatul nu am dreptul sa îl cer.

 3. ce scrie in Monitorul Oficial says:

  NU trebuie niciun certificat verde. Este un abuz, Ii dati in judecata si ii ia dracu: neconstitutional, abuziv si cretin. In Monitorul Oficial scrie clar: se propune deci nu are nicio putere. De ce credeti ca Judecatoria si Parchetul nu s-au supus la rahatul asta?
  NU va vaccinati sau daca va vaccinati peste 3-5 ani o sa vina unii cu flori si coroane la voi.

 4. george says:

  O mare porcarie. Acum nici mortii nu-i mai lasa in pace. Va veni vremea cand vom vrea sa le luam locul si nu vom putea.

 5. Marius S Leontiuc says:

  Sarbatoare pagana. Mortii daca ar putea vorbi v-ar da o lectie de viata. Terminati cu florile si cu prostiile astea . La munca, la seriozitate si gata cu paganismele astea. Pina cand vreti sa mergeti in halul asta, trantorilor, slugile Europei, cobaii occidentului. Vai de tara asta.

  • Nagy_Zoltan says:

   @Marius S. Leontiuc Realizezi ca daca iei la puricat si Craciunul sunt defapt Saturnaliile(sarbatorirea zeului Saturn) sarbatorite de Imperiul Roman, “redenumit” ulterior. Isus istoric vorbind s-a nascut undeva in iunie anul 4 inaintea erei noastre (ironic).

   • Domnu le Nagy Zoltan, purtătorul ilegal de creier de mai sus care se semnează cu numele meu, pune fel și fel de comentarii în numele meu proliferând idei ale unor secte moderne sau uneori pe alte pagini dorește să pară idei radical-ortodoxe atribuite mie.

    Sărbătoarea celebrării zilei morților, adică o zi în care ne amintim de cei dragi, nu cred că este păgânism sau ceva rău. Ești păgân atunci când nu duci o floare la mormântul persoanei dragi. În Biserica Evanghelică celebrăm Duminica Martirilor și Tuturor Sfinților, tocmai pentru că ne aducem aminte fără a comemora cu slavă, dar ne aducem aminte de cei care au plecat mai repede, lucruri pe care anumite exemplare toporiste nu le vor înțelege vreodată.

    Ceea ce nu știe purtătorul ilegal de creier, incultul infractor de mai sus, este că Poliția adună la fiecare comentariu al său încă
    o probă de ip, e deja identificat pentru infracțiunea de fals informatic. Potrivit dosarului 1836/22/2008 C.A. Cluj nu există nici o altă persoană cu numele Leontiuc Marius Sebastian sau simplu Leontiuc Marius în România, de aceea fapta purtătorului ilegal de creier de mai sus care folosește nelegal numele meu (care este și marcă înregistrată) este de fals informatic și uzurpare de marcă.

 6. Gogu says:

  thales digital id

 7. Cele mai noi știri

  Mapamond

  Rusia transmite că a interceptat trei avioane militare ale Franței deasupra Mării Negre

  România

  VIDEO. Guvernul a aprobat măsurile de relaxare de sărbătorile de iarnă

  Eveniment

  Fost polițist de frontieră, extrădat din Germania. A fost condamnat pentru luare de mită și trafic de influență

  Eveniment

  Pistol cu aer comprimat și droguri, găsite în locuințele a doi bărbați din Timiș

  Ştiri din Timiș

  Primăria Timișoara și Consiliul Județean Timiș vor 11,5 milioane de lei de la guvern

  Ştiri din Timiș

  Costi Bleja, președintele Alianței Pentru Patrie Timiș: Românii au dreptul să fie liberi

  Ştiri din Timiș

  Centura Timișoara Vest. A fost ales traseul, prin Săcălaz și Utvin, cu patru noduri rutiere

  Ştiri din Timiș

  Noul serviciu public de parcare al Primăriei Timișoara, înființat cu circ. Și câteva semne de întrebare

  Sănătate

  Coronavirus, 8 decembrie: 84 de cazuri noi în Timiș, un deces. Incidența se apropie de 2 la Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Șase elevi din Timiș, pozitivi Covid la testele rapide. Crește procentul profesorilor vaccinați

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici