tion.ro Web analytics

Planul de calitate a aerului, praf în ochii timișorenilor? Expert: În acest oraș nu se face curățenie

De Roxana Deaconescu

Planul de calitate a aerului, praf în ochii timișorenilor? Expert: În acest oraș nu se face curățenie

Gospodinele și centralele de apartament, drumarii și utilajele lor, dar și traficul sunt principalele surse de poluare din Timișoara în perioada 2014-2017, arată Planul de calitate a aerului întocmit de o firmă pentru primărie. Un plan haotic și bazat pe date vechi, așa cum au atras atenția, la dezbaterea publică de joi, doi ingineri chimiști.
Scris de Roxana Deaconescu - Gospodinele și centralele de apartament, drumarii și utilajele lor, dar și traficul sunt principalele surse de poluare din Timișoara în perioada 2014-2017, arată Planul de calitate a aerului întocmit de o firmă pentru primărie. Un plan haotic și bazat pe date vechi, așa cum au atras atenția, la dezbaterea publică de joi, doi ingineri chimiști.

Planul de calitate a aerului reprezintă un set de măsuri eficiente pe care o primărie ar trebui să le ia astfel încât să nu fie depășite valorile de poluare cu particulele în suspensie PM10. Trebuia făcut urgent, mai ales după ce ministrul Mediului Costel Alexe a cerut mai multor orașe din România să ia rapid măsuri împotriva poluării. Detalii, AICI!

Planul pentru 2020-2024 a fost întocmit de societatea Multidimension SRL din județul Ialomița. Lucrarea a fost atribuită în luna iulie a anului 2019, iar suma maximă pusă la bătaie de primărie era puțin peste 140.000 de lei cu tot cu TVA, deci cam 30.000 de euro.

AICI puteți analiza planul pregătit pentru Timișoara!

Dezbaterea publică a ținut mai bine de trei ore și a atras atenția mai multor timișoreni nemulțumiți. Inclusiv peisagiștii din cadrul AsoP au prezentat un plan de măsuri.

„Nu putem planifica măsuri de combatere a poluării aerului cu date vechi. În analiza spațiilor verzi nu avem numărul de arbuști care participă la reducerea poluării cu PM10 din oraș”, au atras atenția cei de la Asociația Peisagiștilor din România, Filiala Teritorială Vest, care au cerut chiar și refacerea planului.

Contracandidatul lui Nicolae Robu la alegerile locale din acest an, Dominic Samuel Fritz, a atras atenția că stațiile de măsurare a calității aerului nu funcționează, însă reprezentanții PMT au ținut să precizeze că au măsurat tot timpul poluarea din oraș, însă datele ar fi fost invalidate. Potrivit PMT, Agenția de Mediu ar trebui să rezolve problema.

[relatedArticles]

Din partea primăriei au răspuns la întrebări directorul Direcției de Mediu Adrian Bere cu o angajată de la Mediu și viceprimarul Dan Diaconu.

Expert: În acest oraș nu se face curățenie

Doi ingineri chimiști au venit joi la dezbaterea din sala de consiliu a municipalității, iar concluzia celor doi a fost că planul de calitate a aerului „lasă de dorit” și că este unul haotic.

Aida Szilagyi a spus că și-ar fi dorit să vadă la dezbatere și comisia tehnică formată din 27 de persoane din diferite instituții care ar fi lucrat sau ar fi oferit date pentru întocmirea planului.

„Nu este nimeni de la Agenția de Mediu să ne explice inventarul de emisii din trafic. Vorbesc în calitate de expert și îl consider un plan haotic. Am văzut că este întocmit conform unei metodologii, dar nu există o coerență a informațiilor, sunt multe texte copiate din alte documente (…) ca și cum ne-am fi dorit ca acest plan să aibă un număr cât mai vast de pagini ca să justifice prețul care a fost plătit”, a atras atenția chimista.

Aida Szilagyi a spus că cei care au întocmit planul au ajuns la uimitoarea concluzie că principala sursă de emisie cu praf PM10 o reprezintă centralele de apartament.

„Prin arderea gazului metan + oxigen rezultă dioxid de carbon, monoxid de carbon și cantități foarte mici de carbon, respectiv negru de fum numai atunci când arderile sunt incomplete. Această concluzie este absolut halucinantă, este o rușine pentru acest plan. Într-adevăr centralele sunt poluante, mai ales că coșurile de emisie ale gazelor se află la geamul vecinilor, dar să spui că acestea sunt sursa principală pentru PM10 este o rușine. Atunci când au fost evaluate emisiile de trafic s-a scris că s-au luat în considerare 30% din emisiile de la nivelul întregului județ. Nu știm cum au fost calculate, nu am văzut acel studiu. Numai 30% din ele au fost alocate orașului Timișoara”, a mai spus Szilagyi.

Inginerul chimist a ținut să precizeze că planul pleacă de la date referitoare la surse de emisii complet eronate, care nu pun accentul pe rezolvarea problemelor reale.

„Problema traficului, a numărului exagerat de mașini din Timișoara și a celor care tranzitează Timișoara, lipsa de control a șantierelor, modul în care sunt parcate mașinile, pentru că se parchează pe spațiul verde, nu avem un sistem controlat de parcare plătit în toate cartierele și pe toate străzile și nu avem un sistem de a descuraja deținerea a trei automobile de familie, nu mai putem să funcționăm în felul acesta. În acest oraș nu se face curățenie, îmi pare rău să o spun, este un lucru pe care îl putem observa cu toții… Haideți să implicăm autoritățile și instituțiile răspunzătoare și să primim niște răspunsuri și din partea lor”, a concluzionat Aida Szilagyi.

Viceprimarul Dan Diaconu nu a fost de aceeași părere cu inginerul chimist.

„Există câteva informații nereale în ceea ce spuneți. Niciunde în lume sursa principală de PM10 nu este traficul. Peste tot, producerea energiei, a încălzirii este principala sursă de PM10. Orice oraș luați în momentul de față, orice studiu al comisiei, al OMS, orice studiu ați lua traficul nu este pe locul I”, a replicat Diaconu.

Propunere: perdea forestieră în Freidorf

La dezbaterea de joi s-au cerut și mai multe piste pentru biciclete, dar și prize pentru mașinile electrice, iar cei din Partidul Verde au propus o perdea forestieră de protecție în zona Freidorf.

„Studiile recente estimează că, în fiecare an, în România, în medie, 20.000 de persoane mor din cauza unor boli care sunt generate sau agravate de aerul poluat. De pe harta țării dispare, practic, în fiecare an populația unei localități de mici dimensiuni, pentru că boli precum cancerul pulmonar sau infarctul miocardic lovesc tot mai des. (…) Studiile au arătat că în Timișoara direcția predominantă a vântului este dinspre nord-vest, astfel că în zona Aradului a început plantarea unei perdele forestiere încă de la începutul anilor 2000, dar aceasta nu este suficientă. Ca urmare, propunem încă o perdea forestieră de protecție, în zona Freidorf, iar măsura se înscrie în realizarea unei centuri continue de păduri sau perdele de protecție în jurul orașului”, au transmis cei de la Partidul Verde.

„Verzii” au propus să fie plantați stejari, salcâmi și frasini.

Toate observațiile propuse la dezbaterea publică de joi, anunțată de două ori de TION, vor fi discutate de comisia tehnică formată din 27 de reprezentanți de la diverse instituții. Abia după analizarea observațiilor planul poate intra în circuit de avizare, urmând să ajungă inclusiv la Ministerul Mediului.

Articole pe aceeași temă:

Aerul și copacii Timișoarei, în dezbatere publică! Peisagiștii acuză tăierea unui stejar de lângă Muzeul Banatului

26 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Bogdan says:

  Adevarul e ca in Timisoara chiar nu se face curatenie. O asemenea mizerie si praf nu am vazut de cand sunt eu.

  • Daniel says:

   Bogdan, atata timp cat esti intr-o continua lupta cu cei certati cu civilizatia si resepctul iti este foarte greu sa te mai indrepti si catre alte oportunitati de imbunatatire. Una peste alta ,,,curatentia din TM este similara cu cea din CJ, BV, alte orase.

   • Costel says:

    Nu vreau, neapărat, să te contrazic. Dar arată- ne și nouă o stradă măturată, fără frunze rămase pe lângă borduri (în afară de alea chelite de arborilor și din Soarelui sau centru).

    • TMEUTM says:

     O strada, doua, poate ne arata, din cele aproximativ 1000. Ar fi trebuit sa fie minim 90% impecabile si 10% decente.

 2. Mihai says:

  Administratia Robu este incompetenta si indolenta si „lasă de dorit” și lucreaza haotic.

  Datele folosite sant nevalidate, incomplete si eronate deci tot studiul NU ARE NICI O VALOARE si nu se folosi pentru planificarea masurilor necesare pentru imbunatatirea calitatii vietii timisorenilor.

  Este clar ca trebuie sa fie schimbati acesti indivizi care isi bat joc de noi si de banii nostrii.

  PNL=PDS = traseisti politici, corupti si micinosi

  • Costel says:

   Din păcate, studiul are valoare, că doar a fost plătit. Către o firmă din Ialomița.. Cât or fi stat “specialiștii” prin Timișoara ca să își ia datele pentru studiu?

 3. Praf says:

  Adevărul e ca trebuie expertii sa ne zică de poluarea și praful din oraș. Când ieși din casa și te bagi în merțan parca nu pute aerul de afara nu?
  Copiii smecherilor cu mașini vor vedea cat mai putini copaci și cat mai mult praf?
  Se vrea în UE dar nu știm sa ne comportam ca o tara de UE.
  Eh, nu contează, pentru ca “așa este peste tot” nu?
  Somn ușor națiune

 4. junkie says:

  Multumita Marelui Carmaci Robu zacem intr-o mizerie incredibila.
  Acest oras nu a fost vreodata in starea de mizerie in care se afla acum:noroi, praf, frunze uscate, gunoaie, PET uri peste tot, absolut peste tot.
  Firmele de curatenie iau bani DEGEABA, Brantenr matura odata la 3 luni, si atunci lasa in umra sacii cu gunoaie la colturi de strada zile intregi.
  Multumim conducerii intelepte a Robului!!

  • TMEUTM says:

   Perfect de acord. Am mai zis si eu ca se matura extrem de rar, poate deloc pe unele strazi. RETIM-ul era mereu pe strazi inainte. De ce oare i-a indepartat pe ei ? O firma facea mai mult decat toate 3 la un loc acum. Cu o marire justificata de tarife, puteau sa tina RETIM_-ul si sa fie mult mai bine. Un contract betonat de genul:faci curatenie cum zic, primesti si bonus, altfel nu. Romanii trebuie bonusati, sa vedeti cum lucreaza sefii, dar si muncitorii. Chiar cu aceste mariri, RETIM-ul era platit mult mai putin decat sunt platite toate 3 acum. Nu le pasa de buget, de Timisoara, si de toti oamenii de aici. Chiar sunt convins ca un licean cu un IQ mediu poate administra mult mai bine ca Robu.

 5. Societatea_civila says:

  Ca locuitor al acestui oras, aceste rapoarte si activitati de care se tot vorbeste nu ma incanta cu nimic. Locuiesc la bulevard, cobor din bloc si pana la masina umblu pe mazga si frunze cazute de la copacii din fata blocului pe care Primaria mi-a raspuns oficial ca nu are bani sa-i toaleteze. Inainte sa intru in masina obserb un strat de jeg pe masina spalata de cel mult 1-2 zile. Intru in masina… nu vezi frate calumea prin parbriz si prin geamurile laterale pe masina recent spalata. Ce alte masuratori si vrajeli ni se vand? Am nevoie de indicatori si de Protectia Mediului ca sa imi dau seama de calitatea aerului si a curateniei din oras? Mentionez ca nu am nici un santier in zona de unde sa rezulte ce vad si in ce calc pe trotuar si pe carosabil. Efectiv e acolo de luni de zile si se aduna in continuare.

  • TMEUTM says:

   In primul rand nu se face curatenie, apoi celelalte spuse de d-na/d-ra Aida. Eu ii multumesc ca a fost acolo si a spus lucrurilor pe nume. Iar d-nul viceprimar sa apere traficul si sa ne explice atunci ce particule produc masinile?PM2.5?Care sunt mult mai periculoase decat PM10? Sa dea cifre cu dovezi daca se pricepe mai bine ca un chimist.

 6. gheo says:

  azi dimineata erau unii cu drujba si implementau planu lu robu

 7. artalecs says:

  Si cum sa ai aer curat cand sunt mult mai multe masini decat copaci in oras?

 8. Vali.B says:

  Atâta timp cât strazile sa mătură și se spăla de 2 ori pe an….asa vom trai. Primarul Lae” nu vrea sa gândească…..nu vrea sa vada străzile neasfaltate din cartiere care după prima ploaie se transformă în adevărate “oaze” de nămol luat pe roti si adus în strada….
  In 8 ani nu l.am văzut niciodată im cartierul Steaua pe acest primar….oare vine in campania electorală???!!!
  Tic-tac…tic-tac…..e timpul să ne lase. PA

 9. gunther says:

  In Timisoara nu se face nimic in domeniul public, nu doar curatenie nu se face.

 10. Timisoara2020` says:

  Eu umblu prin oras si sincer nu am vazut o masina de la firma de curatenie sa spele sau sa mature orasul , nu s-a luat nicio masura pentru praful care impanzeste tot orasul de la atatea santiere si etc.

  Vrem schimbare in acest oras, timisoreni hotarati ce oras vre ti sa avem.

 11. andrei says:

  acesta este un subiect mult mai trist SI important decat rahatul ala de coronavirus.

 12. Gore says:

  Daca i-ar duce mintea, ar parcela si concesiona malurile Begai pentru terase private, ar lua si bani in loc sa dea, iar privatul stie sa ingrijeasca spatiul mai bine decat primaria. La fel daca nu sunt in stare sa toaleteze pomii de pe strazi, sa-i lase pe proprietarii caselor sa o faca si sa se ocupe doar de evacuarea crengilor taiate de acestia printr-o companie municipala care sa le transforme in compost si implicit in bani. Ar ramane in grija primariei doar parcurile si daca primaria nu poate avea grija nici de ele, pot fi la randul lor concesionate catre privati si vizitate contra unei taxe, ar fi curate si intretinute fara rahati de caini prin ele. Poluarea din oras nu va dispare atata timp cat institutiile statului, complet corupte, masluiesc rezultatele masuratorilor de la diversi agenti economici de stat sau privati, si inchid ochii asa cum cei de la Romsilva inchid ochii la defrisarile de paduri.

  • Antonia says:

   O tampenie mai mare nu am auzit, aveti nevoie de teren in zona zero a orasului pt terase.Pai mizerie mai mare ca al terase nu am vazut ! Fereasca sfantul sa se intample asta !!!

 13. Calin says:

  Nu trebuie expert ca sa vezi ca nu se face curatenie.
  E mai rau decat in multe orase din Romania, chiar mai rau decat in Bucuresti.

 14. LaeRumegus says:

  Planul lui Robu e taierea pomilor dint oras ! Opriti descreieratul !

 15. Neamțu de Banat says:

  Felicitări Aida S., , a avut cea mai pertinentă intervenție.
  USR a gresit candidatul ptr primărie. Aceasta doamna l-ar fii bătut pe Robu la scor detașat. Cu Fritz însă, care și-a umplut fcb de postări banale, USR și-a ales greșit soldatul de luptă ptr PMT. El era viceprimarul ideal, responsabil de Capitala Culturală.

 16. pion says:

  Prea mult praf in ochii timisorenilor si in orasul Timisoare .Din Piata Operei,pana la marginile orasului si mai departe,troneaza dezordinea lipsa de curatenie,,lucrari fuserite,de mantuiala si nefinalizate( zeci de trotuare neterminate),si multe altele..Orasul nu este gospodarit corespunzator

 17. Petru says:

  Bineînțeles că nu se face curățenie. Joi a fost programată la “spălat” str. Ion Roată. A trecut o cisternă care a stropit strada că și vara pentru a o răcori și ăsta a fost spălatul. Iar dacă vreun oficial nu crede să meargă la Vasile care au camere de supraveghere și să se convingă. Așa se cheltuiesc banii publici aiurea. Asta este primăria municipiului.

 18. Cosmin says:

  Ma mir ca nu va e rusine, principala sursa de poluare o reprezinta centralele de apartament ? Asta sa mai incasati ceva bani la buget pe spatele cetatenilor Pai voi nu sunteti in stare sa asigurati caldura si apa calda pemanent si la un pret rezonabil ,sa asigurati curatenia in oras si se pare ca iarna viitoare nu veti mai avea cum si cu cine sa o faceti ! Acum vi s-a pus pata pe centralele de apartament .Mizeria si poluarea pe care o lasa in aer societatile private sau masinile vechi , tirurile si toate masinile cu nisip si materiale care circula prin oras nu polueaza? nu , ba chiar produc oxigen ! Rusine sa va fie !

 19. Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Noi anunțuri de angajare din campania Tion

  Ştiri din Timiș

  Enel: întreruperile de curent din Timișoara și județ în perioada 6 - 10 decembrie

  Ştiri din Timiș

  Franța și Portugalia, în zona roșie pe lista țărilor cu risc epidemiologic crescut

  Ştiri din Timiș

  „Și tu poți fi Socio Claus”. Donează sânge și oferă tichetele copiilor cu dizabilități

  Ştiri din Timiș

  Peste 500 de limitatoare de viteză noi, în fiecare an, pe străzile Timișoarei. Costă peste 20.000 de euro

  Ştiri din Timiș

  Biciclete furate din scara unui bloc din Calea Circumvalațiunii, în Timișoara

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Noul Campus Lenau s-a scumpit și va fi gata prin 2022. Va costa peste 13 milioane de euro

  Ştiri din Timiș

  Rata de infectare cu Covid-19, tot în scădere în județ și la Timișoara

  Sănătate

  Coronavirus, 5 decembrie: 916 cazuri și 78 de decese în România. 123 de infectări în Timiș

  Eveniment

  Marocan rămas blocat pe o insulă a Mureșului, salvat de polițiștii de frontieră din Timiș

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici