tion.ro Web analytics

Peisagistii cer dezbatere publica pentru reamenajarea Pietei Libertatii

Reactualizat la:
Asociaţia Peisagiştilor reacţionează în urma declaraţiilor făcute de primarul Timişoarei, Nicolae Robu, care afirma, zilele trecute, că proiectul de reabilitare a centrului istoric nu a prevăzut amenajarea de spaţii verzi din start în Piaţa Libertăţii, dar că vor fi plantaţi 30-40 de arbori. În timp ce lucrările pe bani europeni avansează de la o zi la alta, peisagiştii cer o dezbatere publică pe tema soluţiei finale de reamenajare.
Scris de A.S. - Asociaţia Peisagiştilor reacţionează în urma declaraţiilor făcute de primarul Timişoarei, Nicolae Robu, care afirma, zilele trecute, că proiectul de reabilitare a centrului istoric nu a prevăzut amenajarea de spaţii verzi din start în Piaţa Libertăţii, dar că vor fi plantaţi 30-40 de arbori. În timp ce lucrările pe bani europeni avansează de la o zi la alta, peisagiştii cer o dezbatere publică pe tema soluţiei finale de reamenajare.

Întrebat recent care este conceptul avut în vedere în privinţa spaţiilor verzi pentru Piaţa Libertăţii, primarul Nicolae Robu a explicat că nu a fost prevăzută crearea de spaţii verzi în această zonă, dar că vor fi totuşi plantaţi noi arbori, după ce copacii care erau acolo au fost în mare parte tăiaţi.

Proiectul de reabilitare nu prevede spaţii verzi din start în Piaţa Libertăţii, tratează Piaţa Libertăţii după conceptul clasic de piaţă, aşa cum sunt pieţele din Roma, din Viena, din Barcelona, din Londra, de unde vrem – în Paris mai sunt unele şi cu spaţii verzi -, dar prevede un număr de copaci. Acum au arhitecții sarcina să vină cu un studiu de amplasament, pentru că proiectul a fost revizuit în urma descoperirilor arheologice, şi în acest context să vină cu o propunere de amplasare a 30-40 de copaci care să fie plantați. Dar atât, nu amenajări de spații verzi”, a anunţat Robu.

Asociaţia Peisagiştilor din România – AsoP, Filiala Teritorială Vest, a reacţionat în urma acestor declaraţii şi a modului în care decurg lucrările din Piaţa Libertăţii şi cere o dezbatere publică pe tema soluţiei de reamenajare.

Situația Pieței Libertății din Timișoara a ajuns să fie una extrem de delicată, iscând ample discuții. Părerile sunt împărțite, însă concluzia e una singură (oricare ar fi deznodământul): proiectul inițial nu a fost respectat, iar deciziile de moment, venite în timpul executării lucrărilor, au generat o soluție care nemulțumește. Propunem, în acest sens, organizarea unei dezbateri publice, sub formă unei mese rotunde, la care să ia parte reprezentanții organizațiilor profesionale (OAR Timiș, AsoP Vest, RUR Vest…), autoritatea publică, prin direcțiile implicate (PMT), Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR Vest), echipă/ birourile de proiectare și cetățeni”, anunţă reprezentanţii AsoP.

Peisagiştii consideră că soluţia finală pentru Piaţa Libertăţii ar trebui să apară în urma acestei dezbateri la care să ia parte specialişti.

O decizie privitoare la soluția finală de reamenajare a Pieței Libertății va trebui să fie rezultatul acestor discuții și nu a deciziei, strict, a unui om politic, în speță – primar”, au conchis reprezentanţii Asociaţiei Peisagiştilor.

Rămâne de văzut dacă oficialii Primăriei Timişoara vor fi de acord cu un astfel de demers.

Articole pe aceeași temă:

Se face loc si copacilor in Piata Libertatii. Primarul spune ca n-au fost prevazute spatii verzi

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Sănătate

  Coronavirus, Timiș: patru decese și peste 160 de cazuri noi în ultimele 24 de ore

  Ştiri din Timiș

  Regulament nou pentru animalele de companie din Timișoara. Nu mai trebuie acordul vecinilor, e voie și cu STPT

  Ştiri din Timiș

  Timișoara poate trece oficial la restricții mai permisive. Rata de infectare: 5,45

  Sănătate

  Coronavirus, România: S-a depășit pragul de un milion de infectări de la începutul pandemiei

  Ştiri din Timiș

  Timișoara, printre orașele cu cele mai bune oportunități de angajare. Cele mai recente anunțuri din campania Tion

  Ştiri din Timiș

  Mii de salcâmi plantați în comuna Dudeștii Noi. A ajutat și președintele CJ Timiș

  Ştiri din Timiș

  Un parlamentar de Timiș va cere demisia „de urgență” a ministrului Sănătății

  Sănătate

  Un nou flux de vaccinare AstraZeneca deschis la Timișoara, pe Stadionul CFR

  Eveniment

  Petrecere cu aproape 20 de invitați, spartă de polițiști la Giarmata

  Ştiri din Timiș

  „Durerile” timișorenilor la dezbaterea pentru bugetul pe 2021: transportul public și infrastructura sportivă

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici