tion.ro Web analytics

Obezitatea infantila e cercetata de Universitatea de Medicina si Farmacie Timisoara, in cadrul unui proiect de zece milioane de euro

Obezitatea infantila e cercetata de Universitatea de Medicina si Farmacie Timisoara, in cadrul unui proiect de zece milioane de euro

Începând cu această săptămână, Universitatea de Medicină și Farmacie Timișoara lucrează în cadrul unui proiect de zece milioane de euro, finanțat din fonduri europene, pentru combaterea obezității în rândul copiilor. Din parteneriat fac parte 31 de organizații similare din domeniul medical, universitar și al cercetării, din mai multe țări.
Scris de Marcel Hoster - Începând cu această săptămână, Universitatea de Medicină și Farmacie Timișoara lucrează în cadrul unui proiect de zece milioane de euro, finanțat din fonduri europene, pentru combaterea obezității în rândul copiilor. Din parteneriat fac parte 31 de organizații similare din domeniul medical, universitar și al cercetării, din mai multe țări.

Conform statisticilor oficiale, în unele țări europene, unul din trei adulți va fi obez până în 2025, dacă actualul val de obezitate în copilărie nu este oprit. Unu din zece copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 19 ani este obez în întreaga Europă de Sud, în unele părți din Europa Centrală și de Est și în Regatul Unit al Marii Britanii, respectiv unu din trei copii este supraponderal în țări precum Grecia, Malta și Italia.

Marți, a fost demarat noul proiect de cercetare, Universitatea de Medicină și Farmacie Timișoara fiind partener în România al acestui consorțiu. În Proiectul STOP sunt 31 de organizații din 12 state membre ale UE împreună cu Elveția, Statele Unite și Noua Zeelandă, care au la dispoziție 10 milioane de euro pentru a combate obezitatea în rândul copiilor. Cei implicați vor încerca să identifice și să testeze cele mai bune abordări pentru prevenirea și tratamentul obezității, în special în cazul copiilor mai mici, până la 12 ani. Efortul specialiștilor se va întinde pe următorii patru ani, până în mai 2022.

Proiectul STOP va fi coordonat de o echipă de la Imperial College Business School, iar organizațiile partenere ale proiectului vor include alte departamente de cercetare universitară, organisme guvernamentale, organizații internaționale (OMS, IARC și OECD), organizații ale societății civile interesate de sănătate și copii precum Consorții Europene (EIT Health and EIT Food), care promovează inovarea în sectorul alimentar și, respectiv, al sănătății.

Partenerul român din acest proiect este Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, iar echipa este coordonată de Maria Puiu, Centrul de Medicină Genomică al Universității, echipa având preocupări și vizibilitate internațională în domeniul nutrigenomicii și al obezității.

Specialiștii vor investiga 17 grupuri de copii, din întreaga Europă, vor încerca să găsească semnele timpurii ale schimbărilor biologice datorate acelor comportamente, care în cele din urmă duc la obezitate. România, alături de Suedia, Spania, va fi una dintre cele trei țări unde se vor testa dacă tehnologiile digitale pot ajuta copiii obezi foarte tineri și familiile acestora să realizeze îmbunătățiri durabile ale greutății corporale, în special copiii din mediile socio-economice dezavantajate.

Proiectul militează, de asemenea, pentru ca industria alimentară și alți reprezentanți comerciali să devină responsabili pentru ceea ce consumă copiii, pentru a-i stimula să găsească soluții inovatoare care să facă consumul alimentar al copiilor cât mai sănătos. În acest sens se propune chiar și o competiție care va acorda fonduri pentru a aduce cele mai promițătoare produse pe piață.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Sănătate

  Coronavirus, 29 noiembrie: peste 1.000 de infectări și 107 decese în România. 57 de cazuri în Timiș

  Ştiri din Timiș

  Taxele și impozitele pe 2022, din nou la vot. Propunerea e tot de scumpire, pentru servicii de calitate

  Ştiri din Timiș

  Pregătiri pentru iarnă, la Timișoara. Societățile care se ocupă de deszăpezire „vor interveni imediat ce este nevoie”

  Eveniment

  Razie în traficul din Timișoara. Au fost aplicate peste 100 de amenzi

  Eveniment

  Bărbat prins drogat la volan, într-o localitate din Timiș. Consumase și alcool

  Ştiri din Timiș

  Avertizare a meteorologilor: vântul va sufla cu putere în toată țara. La munte va ninge

  Eveniment

  O femeie a intrat cu mașina într-un copac, între Sânnicolau Mare și Lovrin

  Ştiri din Timiș

  Magazinele Enel din Timiș, închise timp de două zile

  Ştiri din Timiș

  Ajută persoanele cu dizabilități intelectuale de la Fundația „Pentru Voi”. Cumpără decorațiuni de Crăciun

  Ştiri din Timiș

  Enel: întreruperile de curent din Timișoara și județ din 29 noiembrie - 5 decembrie

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici