Valoarea contractului pentru proiectarea și execuția segmentului Remetea Mare -Jebel este de 5,65 miliarde lei, fără TVA – adică 6,7 miliarde de lei sau 1,35 miliarde de euro, cu TVA –, fonduri asigurate prin Programul Transport (PT) 2021-2027. Mai exact, au depus oferte:
- Asocierea ANTREPRIZA DE CONSTRUCȚII DRUMURI ȘI AUTOSTRĂZI SRL (lider) – DANLIN XXL SRL – GROMA HOLD EOOD – EVROPEISKI PATISHTA AD – FRASINUL SRL (România – Bulgaria);
- Asocierea DRUM ASFALT SRL (lider) – AUTOMAGISTRAL-PIVDEN SRL (România – Ucraina);
- Asocierea IC IÇTAŞ INŞAAT SANAYI VE TICARET A.Ş. (lider) – ROTARY CONSTRUCTII MENTENANTA SA (Turcia – România);
- KALYON INSAAT SANAYI VE TICARET A.Ş. (Turcia);
- KOLIN INSAAT TURIZM SANAYI VE TICARET A.S. (Turcia);
- Asocierea MAKYOL INSAAT SANAYI TURIZM VE TICARET A.S. (lider) – CBI CONSTRUCTII, TURISM & INVESTITII S.R.L. (Turcia – România);
- Asocierea MAPA INSAAT VE TICARET A.S. (lider) – GUNAL INSAAT TICARET VE SANAYI A.S. (Turcia);
- Asocierea NUROL CONSTRUCTION SA (lider) – NUROL INSAAT VE TICARET A.S. (România – Turcia);
- WEBUILD SPA – MILANO (Italia).

foto: Facebook/Cristian Pistol
Despre autostradă
„Pe traseul acestui lot se vor construi inclusiv:: 23 de lucrări de artă (printre care Podul peste Râul Timiș, în lungime de aproximativ 1.153 m), un Centru de Întreținere și Coordonare, 2 parcări de scurtă durată (în cadrul parcărilor de scurtă durată se va asigura infrastructura necesara pentru construcția a minimum 6 stații de încărcare pentru autoturismele electrice) și 4 noduri rutiere (Nod rutier A1 Remetea Mare, Nod rutier DJ592 Albina, Nod rutier VO Timișoara Sud, Nod rutier DN59 Pădureni)”, a transmis Cristian Pistol, directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).
Lucrările ar trebui să dureze patru ani de la semnarea contractului și emiterea ordinului de începere: 12 luni proiectarea și 36 de luni execuția.
Vă reamintim, indicatorii tehnico-economici au fost aprobați „în timp record” de Guvernul României, pe 28 august, în ultima zi de consultare publică. Documentația stabilea că valoarea totală estimată a celor 73 de kilometri de autostradă este de 14,6 miliarde de lei (2,93 miliarde de euro), TVA inclus. Traseul autostrăzii trece prin Remetea Mare, Recaș, Bucovăț, Moșnița Nouă, Giroc, Sacoșu Turcesc, Pădureni, Liebling, Jebel, Voiteg, Birda, Deta, Denta și Moravița.
Primul lot va începe de la actualul nod de pe A1 de la Remetea Mare și va ajunge până la 600 de metri după intersecția cu DJ693B, adică până la kilometrul 35+670. Lotul 2 este de 33,5 kilometri, între Jebel și Moravița, iar lotul 3 are trei kilometri, din dreptul localității Moravița și până la un nou punct de trecere a frontierei. Pentru că acesta din urmă ar putea fi întârziat, la capătul celui de-al doilea lot va fi realizat și un drum temporar, de vreo doi kilometri, până spre punctul de trecere a frontierei existent.
Documentația pentru primul lot a fost trimisă la ANAP pe 6 septembrie, iar cea pentru lotul 2, șase zile mai târziu. Licitațiile au fost publicate pe SEAP pe 28 septembrie, respectiv 7 octombrie. Pentru al doilea lot, de 4,6 miliarde de lei (fără TVA), ofertele se pot depune până pe 17 februarie.
Trimite articolul
XS-a estimat “bine, bine de tot” 40.1 mil euro/km e nesimtit de mult, asta daca datele din articol sunt corecte. Avand in vedere relieful si faptul ca pretul unui km de autostrada in 2022 era estimat la aprox 10 mil euro, in 2024 la aproximativ 28 mil euro, mi se pare exagerat ca diferenta de 12 mil euro/km sa reprezinte costul prioiectarii.
mie mi se pare suspect rau ca turcii sunt implicati in Romania in multe chestii ,de la legumele din piete la paturi(echipamente)din spitale,mijloace de transport in comun,proiecte de genul acesta si multe altele,anumerati voi ce mai stiti…