tion.ro Web analytics

Nordul Timisoarei, cel mai sigur in caz de cutremur. Inca nu avem o lista a cladirilor cu bulina rosie

Reactualizat la:

Nordul Timisoarei, cel mai sigur in caz de cutremur. Inca nu avem o lista a cladirilor cu bulina rosie

<p>Nordul Timisoarei, cel mai sigur in caz de cutremur. Inca nu avem o lista a cladirilor cu bulina rosie (foto: arhiva)</p>
Reactualizat la:
Sute de clădiri din Timișoara s-ar putea prăbuși la un cutremur, în special cele din centrul istoric al orașului. Nordul capitalei Banatului este cel mai sigur, au concluzionat specialiștii la o dezbatere organizată de Primăria Timișoara, care nici până în ziua de astăzi nu are o statistică a clădirilor cu risc seismic ridicat, deși Banatul este predispus la cutremure.
Scris de Roxana Deaconescu - Sute de clădiri din Timișoara s-ar putea prăbuși la un cutremur, în special cele din centrul istoric al orașului. Nordul capitalei Banatului este cel mai sigur, au concluzionat specialiștii la o dezbatere organizată de Primăria Timișoara, care nici până în ziua de astăzi nu are o statistică a clădirilor cu risc seismic ridicat, deși Banatul este predispus la cutremure.

În februarie 2012, Primăria Timișoara a găzduit o dezbatere din care s-a aflat ceea ce se știa deja: nu avem un studiu actual privind clădirile cu risc seismic crescut din Timișoara, imobilele vechi din centru putând fi cel mai grav afectate în cazul unui cutremur. Au trecut mai bine de trei ani de atunci și situația nu s-a schimbat.

„Am fost informat că s-a făcut ceva în timpul administrației Ciuhandu, dar, din păcate, nimeni nu știa în ce stadiu s-a ajuns. Le-am cerut să se documenteze, să nu plecăm de la zero, dacă se poate. Dacă nu găsim nimic… eu nu știu cum s-a lucrat atunci, ce s-a făcut atunci, o vom lua și de la zero. Dar este un subiect care trebuie tratat cu toată responsabilitatea și îl vom trata ca atare. Nu am o situație clară (n.r. asupra imobilelor cu risc seismic), am primit informații contradictorii. Mai întâi domnul secretar (n.r. Ioan Cojocaru) mi-a spus că s-a făcut ceva, dar nu știa până la ce nivel, în timpul administrației precedente, dânsul știa că domnul Pârva (n.r. Călin Pârva, șef Serviciu Administrare Imobile la acea vreme) s-ar fi ocupat, domnul Pârva a afirmat că nu știe nimic despre subiectul acesta. În orice caz, directorul de la Patrimoniu, Laura Koszegi, împreună cu administratorul public Sorin Drăgoi, au sarcina să lămurească lucrurile. Apoi, sigur, să vină cu propunerile concrete pentru a avea un inventar corect al tuturor clădirilor care prezintă risc seismic”, a explicat primarul Nicolae Robu.

Edilul-șef nu știe cât timp le-ar lua specialiștilor din primărie să realizeze inventarul clădirilor cu risc seismic crescut din oraș.

Potrivit unei statistici mai vechi a primăriei, în anul 2007 Direcția de Urbanism a întocmit o listă provizorie a clădirilor multietajate din oraș, identificate cu risc seismic. Aproximativ 600 de imobile construite înainte de anul 1978 se găseau pe această listă. Clădirile cu bulină roșie, cu risc seismic crescut de prăbușire în caz de cutremur, cele mai expuse clădiri în cazul unui seism de peste 5 grade pe scara Richter sunt cele aflate în centrul istoric, construite din zidărie și cărămidă. Specialiștii au concluzionat că nordul Timișoarei este cel mai sigur în caz de cutremur.

„Un cutremur într-o zonă locuită poate fi un dezastru. Cutremurele nu ucid, dar construcțiile da”, susținea prof. ing. dr. Victor Gioncu, membru al Academiei de Științe Tehnice din România, la dezbaterea organizată de primărie în 2012.

Vestul țării este activ din punct de vedere seismic. Și capitala Banatului se află într-o zonă seismică. Potrivit profesorului Marin Marin, de la Facultatea de Construcții a Universității Politehnica din Timișoara, în zona de vest a orașului există o falie, care trece pe lângă Metro și care, dacă se va activa vreodată, va afecta foarte mult zona construită a Timișoarei.

„Avem multe clădiri construite înainte de 1850, dar cele mai multe clădiri vechi sunt construite între 1850 şi 1920. Acestea au fost ridicate în Piaţa Unirii, în Piaţa Libertăţii, în Badea Cârţan, zona Iosefin şi Splaiul Tudor Vladimirescu. Aici sunt construcţii care au fundaţii din cărămidă, multe dintre ele sunt degradate, planşeele multe sunt din lemn şi acestea vor avea o comportare necorespunzătoare la viitoarele cutremure”, explica Marin Marin, la dezbaterea din 2012.

Cele mai sigure imobile, în viziunea acestuia, din punct de vedere al rezistenței, sunt cele ridicate după cutremurul din 1977.

Rămâne de văzut dacă reprezentanții Primăriei Timișoara vor reuși să întocmească o listă a imobilelor cu risc seismic crescut și dacă pe clădirile din Timișoara va apărea la un moment dat celebra bulină roșie.

La începutul acestei luni, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea ce interzice orice activități în clădirile cu risc seismic, barurile, restaurantele, băncile, magazinele, primăriile ce funcționează în astfel de locații trebuind să fie relocate.

Articole pe aceeași temă:

Ce constructii din Timisoara ar putea ceda in caz de cutremur? Vedeti ce spun specialistii

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Sănătate

  Ordonanța militară nr. 4: persoanele de peste 65 de ani se pot duce la medic în orice interval orar. Consecințe mai aspre pentru cei care nu respectă izolarea
  România se pregătește să intre în scenariul al 4-lea în ceea ce înseamnă lupta cu pandemia de coronavirus, iar autoritățile iau noi măsuri, pentru a preveni răspândirea virusului. Ministrul de Interne, Marcel Vela, a susținut o conferință de presă prin care a anunțat noile restricții aduse de Ordonanța militară nr. 4. 1

  Ştirile judeţului Timiş

  Licitație pentru proiectarea și execuția șoselei de 10 kilometri dintre drumul Timișoara – Arad și autostrada A1
  A fost lansată licitația pentru drumul de 10 kilometri care le va oferi timișorenilor, și nu numai, încă o cale de acces spre autostrada A1. Președintele Consiliului Județean Timiș Călin Dobra anunță un „pas important” pentru drumul de legătură cu autostrada A1 de la Drumul Național (DN) 69, drumul Timișoara - Arad, intersecția cu drumul care duce spre Sânandrei.

  Sănătate

  Prefectul de Timiș face apel la oameni să meargă la cumpărături aproape de casă
  Prefectul de Timiș Liliana Oneț face din nou apel la responsabilitate din partea locuitorilor județului. Prefectul le transmite oamenilor să își facă cumpărăturile aproape de casă, să nu se ducă la magazine în alte zone ale orașului doar pentru a-și cumpăra un anumit produs preferat, pe care îl găsesc și în cartier, dar poate altă „marcă”. 1

  Sănătate

  Nicolae Robu se pune la dispoziția oamenilor de afaceri: „Dacă v-aș putea fi util cu ceva, nu ezitați să mă contactați”
  După ce le-a promis de două ori o audiență pe Facebook, primarul Nicolae Robu le reamintește oamenilor de afaceri că este la dispoziția lor. Cere propuneri după modificarea programului mijloacelor de transport în comun. 6

  Sănătate

  „Întâlnire la voi acasă” cu Florin Piersic Jr. și spectacolul Frați
  Teatrul Național din Timișoara vă așteaptă la cea de-a treia „Întâlnire la voi acasă”. De data aceasta veți putea urmări online spectacolul Frați, marca Florin Piersic Jr.

  Sănătate

  Pandemie de coronavirus, dar ce facem cu oamenii străzii? Primăria Timișoara caută soluții
  În plină pandemie de coronavirus, autoritățile de la nivel central au aruncat problema oamenilor străzii în ograda primăriilor, care trebuie să asigure adăpostirea și îngrijirea persoanelor fără adăpost. La Timișoara s-a găsit un spațiu pentru ei, dar nu e așa ușor ca planul să fie pus în practică. 4

  Sănătate

  Trei persoane amendate pentru că au ieșit din izolare, în Timiș. Aproape 300 de oameni în carantină
  În Timiș sunt peste 1.900 de persoane în izolare. Trei dintre acestea au fost amendate cu suma totală de 12.500 de lei pentru că nu au respectat această măsură. În carantină, în Timiș, sunt aproape 300 de persoane.

  Sănătate

  Amenzi de aproape un milion de lei în 24 de ore, pentru cei care ies din casă fără motiv, în județul Timiș
  Amenzi tot mai mari, de la o zi la alta, pentru cei care ies din casă fără motiv, în județul Timiș. Polițiștii și jandarmii au dat sancțiuni de aproape un milion de lei, în numai 24 de ore. 1

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.