tion.ro Web analytics

Noi obiecte de arta urbana in centrul Timisoarei: vom avea o statuie a Evei

Reactualizat la:

Noi obiecte de arta urbana in centrul Timisoarei: vom avea o statuie a Evei

<p>TION: Noi obiecte de arta urbana in centrul Timisoarei: vom avea o statuie a Evei</p>
Reactualizat la:
Reprezentanţii Primăriei Timişoara sunt în continuare optimişti că proiectul pe bani europeni privind reabilitarea centrului istoric al oraşului va putea fi dus la bun sfârşit până la finele anului. În perioada următoare ar trebui să sosească şi statuile prevăzute a fi amplasate în Cetate prin proiect. Dacă în primăvară primarul Nicolae Robu anunţa că vor fi şapte, vineri a anunţat că sunt de fapt cinci, iar una va face trimitere la începuturile lumii şi o va înfăţişa... pe Eva.
Scris de Alina Strugariu - Reprezentanţii Primăriei Timişoara sunt în continuare optimişti că proiectul pe bani europeni privind reabilitarea centrului istoric al oraşului va putea fi dus la bun sfârşit până la finele anului. În perioada următoare ar trebui să sosească şi statuile prevăzute a fi amplasate în Cetate prin proiect. Dacă în primăvară primarul Nicolae Robu anunţa că vor fi şapte, vineri a anunţat că sunt de fapt cinci, iar una va face trimitere la începuturile lumii şi o va înfăţişa... pe Eva.

Reprezentanţii Primăriei Timişoara au anunţat în primăvara acestui an că în centrul istoric al oraşului vor apărea şapte noi statui în cadrul proiectului de reabilitare şi că aşteaptă sugestii din partea locuitorilor urbei.

Ulterior, oficialii municipalităţii au prezentat şi câteva idei venite din partea timişorenilor: Florimund Mercy, Eugeniu de Savoya, I.L. Caragiale, Vasile Alecsandri, A.P. Cehov, Goethe, Alexandru Ioan Cuza, Johnny Weissmuller, un tânăr citind sau ţinând un laptop în mână, soldaţi, s-a mai vorbit despre Jeanette von Greth, prima iubire a lui Beethoven, etc.

În total, afirma în luna martie primarul Nicolae Robu, ar urma să fie şapte noi obiecte de artă urbană în Cetate, amplasate unul în Piaţa Libertăţii, unul pe strada Florimund Mercy, două pe strada Eugeniu de Savoya, două pe Vasile Alecsandri şi unul pe Enrico Carusso.

Ulterior autorităţile locale nu au mai anunţat nimic despre selecţie. Vineri, primarul a anunţat în schimb că statuile urmează să sosească şi că vor cinci la număr, negând chiar faptul că a vorbit despre şapte în primăvară. Nu a putut oferi prea multe detalii despre noile obiecte de artă urbană, afirmând doar că o statuie o va înfăţişa pe Eva. Nu se ştie încă în ce ipostază…

„O să înceapă să vină şi statuile, alături de mobilierul stradal. Statuile sunt alese de către proiectanţi, de colectivul condus de către dl arhitect Sturdza (n.r. – Șerban Strudza). Sunt statui făcute de artişti celebri. Sunt cinci… Sunt o varietate de statui care îmbină şi modernismul şi trimiteri la începuturile lumii, o statuie o va reprezenta pe Eva. Ce opere de artă se pun decid specialiştii, nu vă pot spune acum detalii”, a afirmat Robu.

Edilul nu a putut spune nici în ce măsură s-a ţinut cont de părerile timişorenilor în alegerea statuilor.

„A fost un sondaj făcut pe site-ul primăriei, nu primarul hotărăşte nici dacă sunt cinci, nici dacă sunt şapte, vă rog să înţelegeţi lucrul acesta. S-a luat în considerare şi sondajul, dar în măsura în care au vrut specialiştii să ţină cont de el. Specialistul numărul unu, liderul colectivului de arhitecţi, este dl Sturdza, care a fost, până nu demult, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România (…) Eu îl recunosc ca specialist şi consider că, în momentul în care dânsul, cu colectivul pe care îl conduce, a câştigat licitaţia pentru proiectul de reabilitare a centrului istoric, trebuie să aibă dreptul la decizie în privinţa asta. Dânsul decide. Şi eu am avut anumite observaţii, dar decizia îi aparţine dânsului”, a adăugat primarul, care a refuzat să mai discute subiectul pentru că nu era în temă.

Oricum, a afirmat că statuile ar urma să fie amplasate în centru în intervalul de circa 2 luni şi jumătate în care trebuie finalizat proiectul.

Oficialii municipalităţii speră ca până la sfârşitul lunii octombrie, începutul lui noiembrie, să se termine parţial cu şantierul în Piaţa Unirii, va mai rămâne partea centrală – partea de alei, spaţii verzi, mobilier urban.

Robu a anunţat că a mai venit un transport de piatră din Italia pentru strada Mercy şi că lucrările se vor finaliza şi acolo în curând, urmând să mai sosească încă un transport sau două.

Reprezentanţii primăriei spun însă că nu mai au emoţii cu aprovizionarea, pentru că, pentru ce a mai rămas de pavat, se va folosi piatră din carierele româneşti.

Alte articole pe aceeași temă:

Apar noi statui in centrul istoric al Timisoarei. Ce monument ati prefera?

I.L. Caragiale, Tarzan, soldati sau tineri citind – idei pentru noile statui din centrul Timisoarei

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Senatorul Raoul Trifan, dezamăgit de președintele României în contextul pandemiei: „atât de cinic și lipsit de bun-simț”

  Eveniment

  Polițist prins la Lugoj în timp ce primea mită pentru a scoate ilegal din țară un bărbat condamnat la închisoare

  Ştiri din Timiș

  Bicicliștii vor avea voie prin centrul Timișoarei, la șapte luni de când USR a anunțat că elimină amenzile

  Ştiri din Timiș

  Dominic Fritz se mută la curte. „Soția mea și-a dorit să crească copilul nostru într-o casă a ei. La Timișoara”

  Ştiri din Timiș

  Colterm deschide o casiere nouă în centrul Timișoarei

  Ştiri din Timiș

  Proiectul Mic dejun la Margina, pe locul 3 la concursul european „Destinația 2021 pentru Turismul Cultural Sustenabil”

  Ştiri din Timiș

  CJ Timiș „plusează” pentru a găsi servicii IT pentru platforma digitală. Prima licitație a eșuat

  Ştiri din Timiș

  Concursul de director la Filarmonica Banatul, anulat de Tribunalul Timiș. Ioan Gârboni câștigă iar în instanță

  Ştiri din Timiș

  Iulius Town îți prezintă expoziția ce îmbină arta, tehnologia și natura, și te premiază!

  Ştiri din Timiș

  Mitropolitul Banatului: Să ascultăm sfaturile medicilor privind evitarea îmbolnăvirii noastre și să ne rugăm împreună

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici