tion.ro Web analytics

Ne-am intors in comunism. Mamele eroine vor fi premiate de CJ Timis

Ne-am intors in comunism. Mamele eroine vor fi premiate de CJ Timis

<p>TION: Ne-am intors in comunism. Mamele eroine vor fi premiate de CJ Timis</p>
După vechiul model comunist, aleșii județului instituie o nouă diplomă – cea pentru Mamele de nota 10. Acestea vor primi diplome de la Consiliul Județean Timiș. Ce este o mamă de nota 10, eroină? După cum au votat consilierii județeni în ședința de plen de miercuri, 30 martie, aceste mame de nota 10 care vor primi diplome de la administrația județeană sunt cele care au minim... 10 copii.
Scris de Adrian Panduru - După vechiul model comunist, aleșii județului instituie o nouă diplomă – cea pentru Mamele de nota 10. Acestea vor primi diplome de la Consiliul Județean Timiș. Ce este o mamă de nota 10, eroină? După cum au votat consilierii județeni în ședința de plen de miercuri, 30 martie, aceste mame de nota 10 care vor primi diplome de la administrația județeană sunt cele care au minim... 10 copii.

Proiectul a fost votat, iar mamele cu zece copii vor primi într-adevăr premii. Unii consilieri au propus ca diplomă să primească mamele care au cel puțin patru copii, nu zece, deoarece în Banat aceste cazuri sunt mai rare.

„Eu cred că inițiatorii au avut încă un scop, pe lângă acela de a remarca mamele care au zece copii s-au gândit și la încurajarea creșterii natalității în Timiș, există un obicei al bănățenilor de a avea un copil, maxim doi. Cred că acest target cu 10 copii este ridicat, cred că mamă de nota 10 pot să fie și mame care au patru copii. Amendamentul meu se referă la a modifica acest target la patru copii. Începând cu patru copii, toate mamele să primească această titulatură de mamă de nota 10 a județului Timiș”, a spus consilierul județean PNL Marius Martinescu.

Amendamentul a căzut la vot, dar urmează să mai fie discutat numărul de copii, în următoarele ședințe ale Consiliului Județean Timiș. Mai ales ținând cont de faptul că inițial s-a propus și o sumă de 2.000 de lei pentru fiecare mamă eroină, care acum s-a transformat doar într-o diplomă…

Președintele CJ Timiș, Titu Bojin, a fost de acord cu unele idei ale consilierilor, dar a propus ca acestea să fie discutate la următoarea ședință. Acesta vrea să găsească o modalitate pentru ca mamele eroine să primească și o sumă de bani, așa cum era specificat inițial în proiect.

„Să vedem ce înseamnă din punct de vedere al evidenței populației. Sunt de acord să venim cu modificări într-o ședință viitoare. În funcție de mamele de nota 10 să putem discuta și de o primă pe lângă diplomă. Sunt de acord să micșorăm acest target al numărului de copii, dar haideți să avem o evidență. Vă propun să rămânem la acest proiect. Astăzi nu avem temeiul legal de a discuta de o sumă de bani”, a spus Titu Bojin.

Consilierul județean PNL Marian Constantin Vasile a cerut ca atunci când se vor da aceste premii să se țină cont și de… calitate.

„A existat o grabă în elaborarea acestui regulament, s-a pus accentul în primul rând pe cantitate. Este adevărat că avem o problemă cu natalitatea, dar subliniez faptul că la proxima ocazie trebuie să punem accentul și pe calitate. Dacă o mamă, să zicem că are trei copii, dar are trei copii premianți, olimpici, într-un an, eu consider că dă o educație foarte bună copiilor și ar fi un parametru calitativ pentru a evalua mama respectivă”, a spus Marian Constantin Vasile.

Proiectul a fost aprobat și se vor da diplome mamelor cu zece copii, deocamdată.

Mama eroină a fost un titlu onorific ce se acorda în perioada regimului comunist mamelor care aveau zece sau mai mulți copii. Ordinul Mamă eroină se oferea de Consiliul de Stat, în numele Prezidiului Marii Adunări Naționale. Pe lângă insigna aferentă, femeile care dețineau acest titlu primeau un ajutor lunar de 500 de lei pe lună. Acest titlu a fost introdus pentru a stimula creșterea natalității, într-o perioadă în care contraceptivele erau interzise complet.

 

 

 

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Parc de Crăciun la Muzeul Satului din Timișoara, toată luna decembrie. Cu restricțiile impuse de pandemie

  Ştiri din Timiș

  VIDEO. Liceenii de la Colegiul Național C.D. Loga, pe locul II în finala europeană a Code Week, cu extensia contra știrilor false

  Eveniment

  Adolescentă căutată de poliție după ce a plecat dintr-un centru pentru minori și nu s-a mai întors, în Timiș

  Ştiri din Timiș

  Vrei un apartament modern?

  Ştiri din Timiș

  Calcule pentru creșterea prețului la gigacalorie încă de anul acesta. Fritz cere cărbune din rezerva de stat

  Eveniment

  Transportatori de marfă și persoane, amendați pentru viteză sau lipsa unor documente, în ultima săptămână, în Timiș

  Ştiri din Timiș

  Lugoj, Deta și Sânandrei, încă două săptămâni de carantină de noapte săptămânală. Noua hotărâre CJSU

  Eveniment

  Restricții de trafic pe A1 din cauza unor lucrări de reparație

  Ştiri din Timiș

  Rata de infectare cu Covid, în scădere în Timișoara și localitățile din apropiere. Cea mai mare incidență, la Moșnița Nouă

  Sănătate

  Coronavirus, 18 octombrie: peste 10.000 de infectări în România, 568 din Timiș. Printre decese, o tânără de 19 ani

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici