tion.ro Web analytics

MultipleXity, pe lista sinteză a CNI. Investiția de 12 milioane de euro se va realiza în funcție de alocațiile bugetare

De Roxana Deaconescu

MultipleXity, pe lista sinteză a CNI. Investiția de 12 milioane de euro se va realiza în funcție de alocațiile bugetare

Principala investiție pe care Primăria Timișoara s-a angajat că o face în dosarul de candidatură pentru titlul de Capitală Culturală Europeană s-ar putea realiza cu bani de la nivel central. CNI a inclus MultipleXity pe lista sinteză, dar asta nu înseamnă automat că ne și dă banii. Ultima estimare era de 12 milioane de euro.
Scris de Roxana Deaconescu - Principala investiție pe care Primăria Timișoara s-a angajat că o face în dosarul de candidatură pentru titlul de Capitală Culturală Europeană s-ar putea realiza cu bani de la nivel central. CNI a inclus MultipleXity pe lista sinteză, dar asta nu înseamnă automat că ne și dă banii. Ultima estimare era de 12 milioane de euro.

Proiectul pentru MultipleXity este de câteva luni în lucru și ar trebui să fie gata anul viitor. Nu se știe exact când începe șantierul. Inițial, primăria a vrut să facă amenajările cu bani din bugetul local, dar primarul în funcție Nicolae Robu spune acum că CNI ar putea prelua investiția.

Primăria Timișoara ar fi transmis către Compania Națională de Investiții o listă de obiective, printre care și „Centrul pentru artă, tehnologie și experiment Multiplexity de pe bd. Take Ionescu nr. 56-58”, care a fost inclus pe lista de sinteză a subprogramului „Așezăminte culturale”, aprobată în luna septembrie.

Tot aici mai sunt incluse și alte obiective: lucrări de reabilitare la Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară, extindere corp de clădire C1 Școala Gen. nr. 7, reabilitare corp clădire Liceul Lenau str. Gheorghe Lazăr nr. 22-30 și construire clădire în regim P+1E la Școala Gen. nr. 13.

Faptul că toate aceste investiții au fost incluse pe lista sinteză a CNI nu înseamnă că ele se și fac cu bani de la București. Potrivit autorităților, „finanțarea obiectivelor se va realiza în funcție de alocațiile bugetare”. Prin urmare, dacă CNI nu are bani, primăria va trebui să găsească o soluție.

În aprilie ar trebui să fie gata proiectul

MultipleXity are nevoie însă de cei mai mulți bani. Estimările arată că amenajările în curtea fostului sediu al STPT de pe Take Ionescu s-ar putea face cu 12 milioane de euro. Contractul pentru proiectare a fost semnat la sfârșitul lunii iulie a acestui an, în urma unui concurs de soluții. Documentația va fi pusă la punct de Biroul Individual de Arhitectură Șerban Daniel Lucian din Cluj-Napoca, care primește 2,96 milioane de lei cu tot cu TVA de la primărie. Vorbim despre documentație topo, documentații pentru obținerea avizelor și acordurilor, studii de teren și expertize tehnice, proiect tehnic de execuție, detalii de execuție. Practic, tot ce este necesar înainte de pornirea licitației pentru execuție.

[relatedArticles]

Conform contractului, în 300 de zile de la data semnării ordinului de începere primăria ar trebui să aibă toate actele, ceea ce înseamnă că proiectul va fi gata prin primăvara anului 2021, în mai, iar abia apoi va putea fi pornită licitația de execuție și poate începe șantierul.

Cum Timișoara va fi Capitală Culturală Europeană abia în anul 2023, atunci municipalitatea are timp să pună la punct cel puțin unul dintre obiectivele de infrastructură promise în dosarul de candidatură. Se lucrează între timp și la Centrul Multicultural Mărășești, în baza unui contract de peste 4 milioane de euro.

CNI are deja în desfășurare două mari proiecte pentru Timișoara: un stadion nou în locul arenei „Dan Păltinișanu” și o sală polivalentă de 16.000 de locuri în aceeași zonă.

2 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Sorina says:

  12 milioane de euro? nu am putea trimite banii aia la spitale? noi nu avem spitale, dar ne trebuie multiplexity, o mizerie de spalat bani.. din pacate, ma tem ca fritz nu o sa stopeze hotiile de genul asta, e prea mare aparatul, prea multe guri si buzunare… cine sunt persoanele care s-au infiletat in acest multiplexity si cu ce se ocupa? ce le recomanda? poate ne uitam si noi mai atent

 2. Adrian says:

  500 000 Euro proiectarea …. nici macar P.U.G. – ul orasului unde au lucrat 3 firme mari, cu zeci de angajati, aproape 10 ani nu a costat atata. Sincer sa fiu la pretul asta venea mai mult ca sigur orice firma de tot de proiectare/arhitectura din lume …. si lucrarea a fost castigata de un P.F.A. (Persoana Fizica Autorizata), mi se pare o gluma proasta … inclusiv suma de 12 mil Euro suna a sifonare grandioasa de bani publici.

 3. Cele mai noi știri

  Azi în Timișoara

  Ce facem astăzi în Timișoara?

  România

  O carte de Mihai Eminescu, în ediție princeps, scoasă la licitație. 7.000 de euro, prețul de pornire

  România

  Regulament nou pentru roaming în țările membre ale UE, din 1 iulie

  România

  Trenurile CFR ar putea circula (și) mai încet dacă temperatura în șine va depăși 50 de grade

  Ştiri din Timiș

  Admitere la Universitatea de Vest din Timișoara: 11 facultăți și peste 160 de programe de studii

  Ştiri sportive

  Un polițist de penitenciare antrenează mici boxeri, la Lovrin. După patru luni au câștigat și primele meciuri

  România

  Tabără anti-bullying pentru tineri

  Ştiri din Timiș

  O singură ofertă primită de Primăria Timișoara pentru proiectarea Traseului Revoluției din 1989

  România

  Până la 15 ani de închisoare pentru cei care abuzează sexual minori

  Ştiri din Timiș

  Arad Open Air - cel mai mare festival de muzică electronică din vestul țării își deschide porțile în curând

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici