tion.ro Web analytics

Modificari la sistemul TimPark: turistii straini primesc gratuitate daca nu pot parca legal!

Aşa cum am anunţat deja, străinii care vin cu maşina în Timişoara nu vor plăti parcarea în sistemul TimPark. Şi asta nu pentru că am fi mărinimoşi, ci pentru că oamenii nu pot plăti, tehnic vorbind. Dacă până acum totul era la nivel de vorbe acum este şi pe hârtie, oficial: cine are maşină cu numere străine de înmatriculare nu este taxat, dar şoferul trebuie să demonstreze că are domiciliul în ţara unde este înmatriculat autovehiculul. Cum se vor face verificările nu este încă prea clar...
Scris de A. Strugariu - Aşa cum am anunţat deja, străinii care vin cu maşina în Timişoara nu vor plăti parcarea în sistemul TimPark. Şi asta nu pentru că am fi mărinimoşi, ci pentru că oamenii nu pot plăti, tehnic vorbind. Dacă până acum totul era la nivel de vorbe acum este şi pe hârtie, oficial: cine are maşină cu numere străine de înmatriculare nu este taxat, dar şoferul trebuie să demonstreze că are domiciliul în ţara unde este înmatriculat autovehiculul. Cum se vor face verificările nu este încă prea clar...

Consiliul Local Timişoara a aprobat joi un proiect de hotărâre prin care a fost modificat şi completat noul Regulament de funcţionare a sistemului de parcare a autovehiculelor.

După cum anunţa recent primarul Nicolae Robu, turiştii străini vor fi scutiţi de TimPark. Nu se face referire neapărat la turişti, ci la cetăţenii străini în general care ajung cu maşina în Timişoara şi, şi dacă ar vrea să parcheze legal, ar fi cam greu, pentru că nu pot plăti staţionarea prin telefon, mai exact nu pot trimite SMS la numere scurte din reţelele străine de telefonie, potrivit reprezentanţilor ADP. Varianta de plată prin apel telefonic necesită în primă fază înregistrarea în sistemul Tpark, care se face tot printr-un SMS la un număr scurt, şi achiziţionarea unui voucher, iar pe plăcuţele cu noul TimPark nu se explică exact cum funcţionează această modalitate de plată. Aşa că nu mai rămâne decât opţiunea achiziţionării unui abonament TimPark, dar un străin care ajunge pentru prima dată în Timişoara… nu ar avea de unde să ştie unde se află sediul ADP pentru a cumpăra unul. Aşa că străinii vor parca gratuit pe străzile Timişoarei.

Autorităţile au încercat însă să reglementeze situaţia străinilor astfel încât de această gratuitate să nu beneficieze şi cetăţenii români care circulă cu maşini înmatriculate în Bulgaria. În noua hotărâre adoptată joi se face referire la „autovehiculele înmatriculate în alte state decât România, deţinute în proprietate personală de către persoane care au şi domiciliul în statul unde este înmatriculat autovehiculul, dovada urmând a se face în baza certificatului de înmatriculare a autovehiculului şi a actului de identitate al proprietarului”.

De la teorie la practică…

Hotărârea creează cadrul de sancţionare a cetăţenilor care au maşini cu numere străine, dar care de fapt sunt cetăţeni români, crede primarul, Robu precizând că se doreşte gratuitate doar „pentru străinii străini care sunt în vizită în Timişoara”.

De cum vor fi aplicate efectiv noile prevederi au fost curioşi să afle unii dintre aleşi.

„Cum se va întâmpla, practic, acest lucru? Prespunem că există o maşină cu numere de Germania parcată în centrul Timişoarei. Ce se întâmplă dacă vine un cetăţean francez cu o maşină având numere de Germania”, a întrebat consilierul local PDL Ştefan Sandu, care a conchis că modificările la regulamentul de parcare au fost făcute pe genunchi. Robu i-a răspuns cu satisfacţie că noul sistem Timpark funcţionează foarte bine, ba chiar vor şi alţii să preia modelul, a afirmat încă o dată că nu merită să investeşti în parcometre şi l-a îndemnat pe Sandu să-i lase pe străini să se plângă, pentru că deocamdată nu sunt plângeri, susţine edilul. Totuşi, Robu a afirmat că n-ar fi rău să se facă un amendament la partea cu domiciliul.

A intervenit şi consilierul PNŢCD Flavius Boncea, care a afirmat că nici aşa nu se rezolvă situaţia şoferilor care au maşini cu numere de Bulgaria. „Noi, dacă mergem în străinătate, nu vom putea parca gratuit pentru că suntem cetăţeni ai Timişoarei”, a adăugat Boncea.

„Dacă noi mergem la Viena cu siguranţă consiliul local de acolo nu-şi pierde vremea să ne dea noua gratuitate. Trebuie să găsim o variantă să-i punem şi pe străini să plătească”, a propus un alt consilier PNŢCD, Adrian Orza.

„Acele variante ne costă mai mult decât încasăm (n.r. – de la străini). Creem un nou lanţ de cheltuieli pentru venituri foarte foarte mici pe care le realizăm de aici. Din punct de vedere economic este preferabil să procedăm aşa până vom avea parteneriate de colaborare cu operatorii străini de telefonie. (…) Am vrut să îi pedepsim pe cei care fac evaziune. Ei trişează o dată prin faptul că sunt cetăţeni români dar folosesc maşini cu numere de Bulgaria, am vrut ca măcar aici să îi prindem, că văd că instituţiile statului nu reuşesc să îi prindă”, a replicat primarul.

„Nu vedem cum poate fi aplicată această măsură”, a conchis consilierul Ştefan Sandu.

Trei luni oficial fără bariere

O altă completare adusă la Regulamentul de parcare aprobat în februarie se referă la parcările cu bariere. Şi aici va fi valabil sistemul TimPark.

„Începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se suspendă, pe o perioadă de trei luni de zile, aplicarea tuturor dispoziţiilor din Regulamentul de funcţionare a sistemului de parcare a autovehiculelor în Municipiul Timişoara care privesc parcările special amenajate prevăzute cu sisteme de control al accesului, acestea funcţionând în regim TimPark. După această perioadă, Consiliul Local Timişoara împuterniceşte primarul Municipiului Timişoara să decidă cu privire la modul de funcţionare a parcărilor prevăzute cu sisteme de control al accesului”, se arată în noua hotărâre.

Unii dintre consilierii locali au atras atenţia că barierele parcărilor din zona centrală au fost ridicate de ceva vreme deja.

„Timp de trei săptămâni, de când barierele au fost ridicate, cine plăteşte paguba primăriei, în condiţiile în care prin parcarea de la Bega se rulează 1.000 de maşini în fiecare zi? Cine plăteşte aceşti bani care nu s-au încasat?”, a întrebat consilierul PDL Simion Moşiu.

Robu a afirmat că nu sunt chiar trei săptămâni de când au fost ridicate barierele, în timp ce consilierul PSD Radu Ţoancă a declarat că a fost vorba despre un „cadou din partea municipalităţii de Paştele catolic”.

În cele din urmă proiectul de hotărâre privind modificarea Regulamentului de parcare a fost aprobat în forma propusă de Executivul Primăriei, fără să se mai facă vreun amendament.

Turistii straini, scutiti de TimPark: vor parca gratuit pe strazile Timisoarei

Cum parcheaza un turist strain in sistemul TimPark, episodul II

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Sănătate

  Au fost confirmate primele două cazuri de infectare cu tulpina Omicron în România

  Sănătate

  Aproape 2.000 de vaccinuri anti-Covid administrate în Timiș în ultimele 24 de ore

  Ştiri din Timiș

  Descoperă povestea Palatului Deschan, „locul primului Bazar din Timișoara”

  Eveniment

  VIDEO. Accident cu un mort și doi răniți pe Calea Șagului, trafic blocat

  Sănătate

  Medici din Timișoara, în bisericile catolice. Vor vorbi cu oamenii despre importanța vaccinării și riscurile infectării cu Covid

  Ştiri din Timiș

  Se caută voluntari cu experiență în business și IT pentru „remodelarea activității” Primăriei Timișoara

  Eveniment

  Certificate Digitale Verzi, la control! Amenzi date de polițiștii timișeni celor fără măști și certificate

  Ştiri din Timiș

  Rata de infectare cu Covid-19 scade sub 2/1000 în Timiș. Situația pe localități

  Sănătate

  Coronavirus, 4 decembrie: aproape 1.500 de cazuri și 131 de decese în România. 78 de infectări în Timiș

  Ştiri din Timiș

  Șoferii, campioni la amenzile împărțite de Poliția Locală. Sub jumătate dintre sancțiunile date în 2021 au fost plătite

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici