tion.ro Web analytics

Mitropolitul Banatului: Să ascultăm sfaturile medicilor privind evitarea îmbolnăvirii noastre și să ne rugăm împreună

De Vlad Popa

Mitropolitul Banatului: Să ascultăm sfaturile medicilor privind evitarea îmbolnăvirii noastre și să ne rugăm împreună

Avem îndatorirea de a ne ajuta unii pe alții, de a contribui la depășirea gravelor probleme cauzate de pandemie, de a asculta sfaturile medicilor privind evitarea îmbolnăvirii noastre și a celor de lângă noi și de a ne ruga împreună. Sunt cuvintele Mitropolitului Banatului ÎPS Ioan, care face un îndemn părintesc la credincioși.
Scris de Vlad Popa - Avem îndatorirea de a ne ajuta unii pe alții, de a contribui la depășirea gravelor probleme cauzate de pandemie, de a asculta sfaturile medicilor privind evitarea îmbolnăvirii noastre și a celor de lângă noi și de a ne ruga împreună. Sunt cuvintele Mitropolitului Banatului ÎPS Ioan, care face un îndemn părintesc la credincioși.

„Sunt aproape doi ani de la începutul pandemiei care a cuprins întreaga planetă și a perturbat, ca niciodată, viața economică, culturală, socială și religioasă a oamenilor. Virusul ucigaș, cunoscut îndeobște cu numele de Sars cov 2, a făcut deja nenumărate victime, pe toate continentele și a pricinuit suferință sufletească și trupească pentru milioane de confrați și surori care au pierdut pe cei dragi și apropiați ori au trecut ei înșiși prin această boală cumplită.

Efectele nocive ale virusului se resimt, mai ales în ultimele săptămâni și la nivelul țării noastre, numărul deceselor și al îmbolnăvirilor fiind atât de mare, încât spitalele și secțiile ATI sunt ocupate la capacitate maximă, iar personalul medical – medici, asistenți, infirmieri, brancardieri, șoferi de ambulanță – suprasolicitat, cu greu mai poate face față avalanșei de cazuri, care pune o presiune greu de suportat pe tot sistemul nostru de sănătate publică”, transmite ÎPS Ioan.

Mitropolitul Banatului spune că „suntem datori cu toții, slujitori ai Bisericii și credincioși, să apreciem așa cum se cuvine spiritul de jertfă, dăruire și profesionalismul ostenitorilor din spitale, «îngeri în halate albe», așa cum ne învață și Biblia”.

„În același timp, adresăm preoților, monahilor și credincioșilor noștri îndemnul părintesc de a spori rugăciunea și de a-i pomeni la sfânta Liturghie și la toate slujbele Bisericii noastre atât pe medici și personalul medical, cât și pe toți frații și surorile noastre aflați pe patul de suferință, acasă și în spitale.

Vă îndemn, de asemenea, să însoțim rugăciunea cu purtarea de grijă față de familiile care au pierdut pe cei apropiați, pentru vârstnicii rămași singuri și pentru copiii ai căror părinți au fost răpuși de boală și au rămas orfani. Toți au nevoie de mângâiere, de dragostea noastră creștinească și de ajutor material pentru a depăși lipsurile, suferințele trupești și sufletești, singurătatea și dorul după ființele dragi, plecate la ceruri”, mai transmite mitropolitul.

ÎPS Ioan cheamă preoții parohi, comitetele parohiale și asociațiile de femei, dar și profesorii de religie și asistenții sociali de pe lângă primării să identifice familiile și orfanii care au nevoie urgentă de ajutor, oferindu-le alimente, haine, încălțăminte, rechizite, lemne de foc ori sprijin financiar pentru plata facturilor la încălzire.

„Biserica noastră a fost întotdeauna aproape de nevoile credincioșilor, împletindu-și misiunea duhovnicească cu filantropia și grija pentru viața și sănătatea oamenilor. Ca fii ai Bisericii avem așadar îndatorirea de a ne ajuta unii pe alții, îndeosebi în aceste vremuri grele, de a contribui la depășirea gravelor probleme cauzate de pandemie, de a asculta sfaturile medicilor privind evitarea îmbolnăvirii noastre și a celor de lângă noi și de a ne ruga împreună: «Doamne, Dumnezeul nostru, trimite din cer puterea Ta cea tămăduitoare, atinge-Te de trup, potolește-i fierbințeala, ușurează-i suferințele și izgonește toată boala cea ascunsă. Fii tămăduitorul robilor Tăi care sunt pe patul de suferință, acasă și în spitale, ridică-i din patul durerii și din așternutul chinuirii. Dăruiește-i pe ei sănătoși și întregi Bisericii Tale, ca să fie bineplăcuți Ție și să facă voia Ta. Amin!»”, este îndemnul transmis de mitropolitul Banatului ÎPS Ioan.

editor Dan Oancia

6 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. ortodox says:

  nu pot sa inteleg de ce reprezentantii bisericii nu recomanda explicit vaccinarea? reprezentantii bisericii ortodoxe grecesti recomanda explicit acest lucru tuturor credincosilor. membrii clerului vor fi aspru judecati de Bunul Dumnezeu pentru aceasta greseala satanica pe care o fac.

  • z says:

   doctorul trebuie sa recomande vaccinarea, papagalule. daca tu, caine de pe strada ce esti, fara sa-mi cunosti istoricul medical, asa cum o face medicul de familie, si eu mor din cauze necunoscute, ghici ce. MOR si tu esti inca liber sa fii retardat in continuare. de-aia nu trebuie sa recomande un caine de pe strada sau un preot vaccinarea. nu e treaba voastra

 2. eugen says:

  Parintele are grija sa vorbeasca frumos, altfel i se face dosar penal ca la episcopul dela Giurgiu.

  • Au TĂCUT UN AN DE ZILE Privind cum mor enoriașii nevaccinati says:

   Trebuiau sa vina cu mesajul asta încă din iarnă, nu abia acum. Asta e fața adevărată a prelaților nostri ortodoxi.Egoisti primitivi, fara pic de scrupule fata de turmă păstorita.Niste derbedei securiști.

   • Anonymous Coward says:

    Au venit cu mai mult decat un mesaj. Mitropolia Banatului a cumparat si a donat primariei frigidere speciale pentru pastrarea vaccinurilor inca din martie, si-n aprilie a cumparat si donat spitalelor din Timisoara aparate de monitorizare, plus tone de alimente si mii de sticle de apa potabila pe la diverse institutii de asistenta sociala. Doar atat ca nu se lauda cu ceea ce face.

    Ce n-a facut Mitropolitul Banatului e sa se substituie medicilor. In decembrie 202 a zis asa: “În mod cert nu vom duce o campanie antivaccin, ci vom lăsa la latitudinea fiecărei persoane să aprecieze calitatea vaccinului, fiindcă vor fi mai multe feluri, unele cu eficiență de 70%, altele cu 90%. Fiecare va alege, în măsura în care va cunoaște factorii de calitate ai vaccinului. Îi vom îndemna, așa cum merg la duhovnic, să meargă la medici, să se consulte cu cei mai buni specialiști înainte de a lua o decizie.” In ianuarie, in cadrul unui interview, a zis asa: “Să meargă să se consulte cu un medic specialist, un medic de familie care cunosc foarte bine ce înseamnă un vaccin și cred că lumea, după ce va fi bine informată, după ce va vedea primele valuri de injectări care se vor face în țară și că vor avea rezultate, numărul celor care vor solicita să fie vaccinați va crește. La început o să pornească destul de greu pentru că vin tot felul de informații și dintr-o parte și din alta, lumea este puțin derutată, dar nădăjduim că până la urmă știința și credința vor birui ca să putem învinge această pandemie care face atâtea necazuri în țara noastră”. Mi se pare din cale-afara de echilibrata si decenta, si mai ales rationala, atitudinea Mitropolitului in problema vaccinarii.

 3. sss says:

  Daca aveau acest mesaj si la inceputul pandemiei poate nu ajungeam aici.

 4. Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Locuitorii din Chișoda au făcut o petiție pentru a convinge primăria să le asfalteze străzile pline de gropi și noroi

  Sănătate

  Coronavirus, 2 decembrie: 1.149 de infectări și 66 de morți. Aproape 100 de cazuri și un deces în Timiș

  Ştiri din Timiș

  Rata de infectare cu Covid-19, aproape de 2,5 la mie în Timișoara. Situația în localități

  Eveniment

  Patru autotrenuri și o mașină, implicate într-un accident aproape de Lugoj. Mai multe persoane au fost rănite

  Sănătate

  Peste 300.000 de oameni sunt vaccinați cu schema completă în Timiș

  Ştiri din Timiș

  Librăria „La Două Bufnițe” aniversează 5 ani de la deschidere. Cinci zile de evenimente online și offline

  Ştiri din Timiș

  Câte un fruct și un sandviș pentru elevii de la Liceul Ortodox „Sf. Antim Ivireanul”, de la Primăria Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Dăruiește bucurie de Crăciun. „Și anul acesta poți fi rază de speranță pentru un copil!”

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Înghesuială la Târgul de Crăciun de la Timișoara. Accesul se face cu certificat verde

  Ştiri din Timiș

  Echipa de la Spitalul Militar din Timișoara decorată cu Ordinul „Meritul Sanitar” de președintele României

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici