Li s-a promis pompierilor încă de acum câteva luni că vor avea o macara cu care să intervină până la 70 de metri, până la finalul anului. S-a făcut licitație, s-a semnat contractul cu firma care urmează să livreze macaraua, dar, conform reprezentanților administrației județene, autospeciala de pompieri nu poate fi încă realizată în totalitate deoarece nu există o… pompă. O pompă destul de importantă în „ecuație” deoarece aceasta împinge scara acestei autospeciale. Ori tocmai scara este cea care face această autospecială „specială” deoarece poate urca până la 70 de metri, pentru intervenții la înălțime mare.
„Producătorul mașinii spune că nu se mai fabrică pompa care să împingă scara. La mașina de pompieri s-a făcut licitația, există producător, dar nu există pompă pentru a împinge scara. Dacă nu livrează mașina, conform contractului, producătorul va plăti despăgubiri”, spune vicepreședintele Consiliului Jduețean Timiș, Traian Stancu.
Utilajul cel nou este de fapt o platformă care nu există, la ora actuală, în zona de Vest a țării. În luna mai, la sediul Consiliului Județean Timiș, s-a semnat contractul pentru autospeciala de intervenție și salvare la înălțime (70 +/- 2m), beneficiar fiind ISU Banat. Consiliul Județean Timiș a alocat inițial 6.000.000 lei, fără TVA, pentru această achiziție. La licitație s-au prezentat două oferte, ale firmelor SC DMV AVIATECH SRL și BRONTO SKYLIFT FINLANDA, câștigătoare fiind SC DMV AVIATECH SRL. Valoarea contractului de achiziție a fost de 5.200.000 lei. Termenul de livrare al autospecialei este 15 decembrie 2016.
Autospeciala permite accesul la înălțimi de 70 de metri, are și o platformă pentru salvarea persoanelor de la înălțime, dar și spațiu ce le permite pompierilor să acționeze pentru stingerea incendiilor. În Timișoara există două utilaje cu autoscări metalice, care pot ajunge la 33 de metri. Una este din 1979, iar cea de-a doua, din 1984. În orașul de pe Bega sunt 628 de clădiri cu înălțimea mai mare de patru nivele.
Citiți principiile noastre de moderare aici!