tion.ro Web analytics

La renumărare a ieșit cum trebuie. Primarul anunță că au fost plantați 17 copaci la unul tăiat

De Bogdan Marta

La renumărare a ieșit cum trebuie. Primarul anunță că au fost plantați 17 copaci la unul tăiat

Reactualizat la:
Nicio surpriză. Au renumărat până când a ieșit așa cum dorește edilul-șef al Timișoarei. Vineri, primarul a anunțat triumfalist că de data asta e bine: Primăria Timișoara a plantat 17 copaci pentru fiecare copac tăiat. Nimeni nu știe de unde sunt cifrele, pentru că cele din propriile Rapoarte ale primarului îl contrazic în continuare...
Scris de Bogdan Marta - Nicio surpriză. Au renumărat până când a ieșit așa cum dorește edilul-șef al Timișoarei. Vineri, primarul a anunțat triumfalist că de data asta e bine: Primăria Timișoara a plantat 17 copaci pentru fiecare copac tăiat. Nimeni nu știe de unde sunt cifrele, pentru că cele din propriile Rapoarte ale primarului îl contrazic în continuare...

Un scurt istoric. La începutul lunii, tion.ro vă arăta că însuși Raportul primarului îl contrazice pe edilul-șef, care susține că a plantat zece copaci pentru fiecare copac tăiat. Mai exact, în 2019, potrivit documentului citat, s-au efectuat 2.104 plantări la 2.071 defrișări în Timișoara. Adică tot anul s-au plantat cu 33 de copaci mai mulți decât s-au tăiat.

Evident, edilului-șef nu i-a picat bine că este contrazis de propriile documente, așa că a dispus ca tinerii liberali, ajutați de Google Maps să refacă toate calculele. Și-a acuzat chiar propria Direcție de Mediu din primărie de sabotaj.

Iată că după aproape o lună s-a încheiat și renumărarea arborilor și a ieșit „cum trebuie”.

„Eroarea era evidentă, cei ce trăiesc în Timișoara doar știu și văd (…) Eu am fost pe toate șantierele, eu știu unde mi-am asumat să se taie copaci, pentru modernizare, pentru această dezvoltare în forță a orașului (…) Avem două categorii de evidență a tăierii copacilor. Una pentru a se face posibile noile amenajări. De la 1 iulie 2012 și până la 31 decembrie 2019 s-au tăiat 864 de arbori. Altă categorie de arbori tăiați, aceștia sunt cei mulți și au fost tăiați în următoarele rațiuni: la solicitarea cetățenilor, prezentând insecuritate (…) la inițiativa Direcției de Mediu: arbori șubreziți de bătrânețe, arbori șubreziți de boli, arbori șubreziți de fenomenele meteo, arbori smulși de furtuni. Majoritatea o reprezintă, de fapt, arborii tăiați în campaniile de asanare. S-a tăiat întreaga vegetație de la puieți la arbori mari, buruieni, totul fiind crescut spontan pe terenuri virane. Am avut multe intervenții de asanare, pentru că vegetației spontane îi merge foarte bine. Aceste terenuri se pare că sunt foarte fertile și vegetația crește extraordinar de repede (…) acolo găsești de la câțiva centimetri diametru la copaci care ajung repede la diametre mai mari. Toți au fost tăiați. Direcția de Mediu i-a notat la grămadă. Toate aceste subcategorii totalizează 14.853 copaci. Adunând, rezultă total arbori tăiați în acești opt ani 15.717”, s-a lansat primarul Timișoarei în conferința de presă de vineri.

Câți s-au plantat?

Astfel, după ce a stabilit că a tăiat aproape 16.000 de copaci, el s-a pus să adune copacii plantați.

„Hai să vedem ce am plantat. Am plantat pe aliniamente stradale, pe malurile Begăi, în parcuri, în locuri de joacă, în piețe și în scuaruri 29.459 arbori. Acolo unde am făcut asanare nu am avut obligația să plantăm ceva în loc, dar hai să zicem că în locul celor 14.853 pe care i-am tăiat în alt context decât datorită modernizării (…) am plantat câte unul. Asta înseamnă că din cei 29.459 arbori, 14.853 sunt în compensare a ceea ce am tăiat. Ne rămân 14.606, verificabili, au fost plantați în locul celor tăiați pentru dezvoltare. În realitate sunt mult mai mulți. 14.606 împărțit la 864 ne dă 17. Deci în locul fiecărui copac tăiat în Timișoara ca preț pentru modernizarea orașului am plantat 17 alții. De fapt am plantat mult mai mulți, probabil 25-30. Eu am spus că ne străduim să plantăm cel puțin 10. Nu putem să-i plantăm acolo unde sunt cei tăiați întotdeauna, dar îi plantăm cât mai aproape”, a explicat edilul-șef al Timișoarei.

Despre ciorile care plantează arbori protejați de lege și alte teorii…

Apoi s-a lansat în teorii bizare despre cum ciorile plantează nuci în Timișoara și atacuri la adresa celor care protejează natura, dar, susține el, nu au plantat copaci în viața lor.

„Eu știu toate locațiile în care am avut șantiere și am avut grijă în mod special să plantăm cât mai mulți copaci. Dar să-i plantăm cu cap, acolo unde nu ne încurcă în a avea un oraș funcțional. Problema este cu nucii. Păi vine o cioară cu nuca în cioc și o scapă la un moment dat. Aia cade undeva, îi merge bine acolo și începe să crească un puiet de nuc. Crește, nu te poți atinge de el, că este nuc. Păi în ce lume trăim? Numai noi, românii, am fost în stare să nu dăm în folosință o autostradă pentru că cineva a văzut lilieci, care se pare că nu există, lilieci cu trei coarne sau cum or fi fost. Sau tot felul de pretinse alte vietăți. Cum te-ai atins de un copac, sar, că ei sunt protectori. N-au plantat un copac în viața lor. Eu, slavă Domnului, și cu mâna mea am pus, că am participat la campanii de plantare, și la Pădurea Bistra, și la perdeaua forestieră (…) Unii care nu s-au obosit niciodată să planteze un copac se dau foarte ocoși și dau în cei care chiar iubesc copacii și o dovedesc prin fapte”, a monologat primarul Timișoarei.

A numărat și perdeaua forestieră

Însă asta nu e tot. Primarul și-a dat seama că au fost plantați copaci și în perdeaua forestieră a Timișoarei, pentru a concluziona că zestrea de arbori a orașului a crescut cu peste 70.000 de copaci. Totuși el recunoaște că municipiul este mult sub cerințele europene în privința spațiilor verzi, însă se apără susținând că nici orașele din… Europa nu respectă această cerință.

[relatedArticles]

„Pe lângă aceștia 29.459 copaci, în perdeaua forestieră de pe Calea Torontalului au fost plantați în acești ani 56.500 de arbori. În total, 85.959 copaci. Deci zestrea de orașului a crescut cu mine ca primar după cum urmează: în zona intravilană propriu-zisă, 29.459 cei plantați minus 15.717 cei tăiați din diverse motive înseamnă 13.742 arbori. Atât a crescut zestrea de arbori a orașului în zona intravilană. În perdeaua forestieră a crescut cu 56.500. În total, zestrea de arbori a orașului a crescut cu 70.242 arbori. Să le fie rușine calomniatorilor care fac rău orașului! Creează orașului imaginea că nu are spații verzi… dacă Timișoara nu îndeplinește cerințele, atunci pui lacăt pe toate orașele din România și pe 80% măcar din Europa”, a concluzionat primarul.

Contrazis de propriile rapoarte

El nu a precizat de unde are datele noi și nici nu s-a mai referit la anul 2019. Așa că ne-am permis să luăm noi din nou la puricat Rapoartele primarului din perioada 2012-2019. Acestea arată că, în toți aceștia ani, s-au plantat în Timișoara 22.569 de arbori și 43.000 în perdeaua forestieră. Tot în acești șapte ani au fost defrișați 14.377 de copaci considerați bolnavi, uscați sau periculoși. Niciunde nu se precizează că au fost tăiați arbori pentru a face loc lărgirilor de drumuri, deși exemple există cu duiumul. Trăgând linie, rezultă un plus de 51.219 copaci, dacă luăm în calcul și perdeaua forestieră și 8192 de copaci dacă îi calculăm doar pe cei din oraș. Deci raportul nu e nici pe departe de 10 la 1.

Articole pe aceeași temă:

Ca să nu rămână în istorie cu renumele de drujbar al Timișoarei, primarul numără copacii pe Google Maps

Primarul Timișoarei, declarație de dragoste pentru copaci de Ziua Mediului. Defrișări vs. plantări în 2019

18 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Dan A. says:

  A fost necesar sa se ridice restrictiile de circulatie, pentru ca “numaracii’ lui Robu sa poata numara si in afara granitelor tarii ca sa iasa la socoteala. Sau au numarat pe facebook.

 2. tibi says:

  si ce usor e cand nu-i numeri pe cei taiati…

 3. Primar prof dr ing Drujba says:

  Continuam defrisarea in F-O-R-T-A!

 4. Archer says:

  Din 17 plantati 16 sunt uscati. :))

 5. Ilie says:

  PRISTANDA: Apoi să le numărăm, coane Fănică; să le numărăm: două la prefectură.

  TIPĂTESCU: Două…

  PRISTANDA: Două pe piața lui 11 Fevruarie…

  TIPĂTESCU: Patru…

  PRISTANDA (căutând în gând) : Două la primărie…

  TIPĂTESCU: Șase…

  PRISTANDA (același joc) : Unul la școala de băieți…

  TIPĂTESCU: Șapte…

  PRISTANDA: Unul… la școala de fete…

  TIPĂTESCU: Opt…

  PRISTANDA: Unul la spital…

  TIPĂTESCU: Nouă…

  PRISTANDA: Două… la catrindală, la Sf. Niculae…

  TIPĂTESCU: Unsprezece.

  PRISTANDA: Două la prefectură… paispce…

  TIPĂTESCU (râzând) : Le-ai mai numărat pe ale de la prefectură.

  PRISTANDA: Nu, coane Fănică, să trăiți! (continuă repede, pe nerăsuflate) Două la primărie, optspce, patru la școli, douăzeci și patru, două la catrindală la Sf. Niculae, treizeci…

  TIPĂTESCU (râzând) : Le-ai mai numărat o dată pe toate astea și aduni rău…

 6. Gore96 says:

  200 + 200 = 200 000 , cum zic!!

 7. Alexx says:

  Nascut si crescut in Timisoara, mi-a parut rau cand am plecat din tara la 24 de ani in 2012. Acum ma uit la orasul meu si imi pare si mai rau dupa el dar ma bucur ca am plecat. Stiu ca am renuntat, ca nu am luptat sa imbunatatesc ceva. Stiu ca e usor sa comentezi si sa nu faci nimic. Dar e mai bine pentru mine. Bafta fratii mei care mai aveti putere si vointa sa faceti ceva.

  • tibi says:

   ce sa faci mai bine intr-o tara unde intreg guvernul e o mafie pusa pe golit? sa facem ce? genocid in masa de politicieni? alta solutie chiar nu exista

   • lop says:

    Hai ba nu mai da vina pe guvern. Sigur ca acolo e o mafie dar atata timp cat multe alte orase din ro pot sa gestioneze asa cum trebuie un oras ii clar ca problema e in primaria tm. Stiu ca s-a cumparat un utilaj pentru mutarea copacilor mari dintrun loc in altu. S-a mai auzit ceva de ea?

 8. Alexandru M. says:

  Pot doar sa spun ca sunt “INCOMPETENTI” ! Google Maps nu arata in timp real harta orasului, ci poate undeva de acum doi, trei ani. Doar hartile militare poate sa arate in timp real.

 9. sxxl says:

  daca raportul e de 1:17, Timisoara ar trebui sa fie jungla amazoniana, tinand cont de numarul copacilor taiati

 10. ionionescu says:

  Un imbecil mediocru.

 11. Timisorean says:

  Sincer? Nu am nervi sa citesc toate minciunile lui robu. Numai faptul in sine ca trebuie numarati copacii denota o penibilitate de ev mediu. Altii in tara sau in afara numara km de drumuri facuti, numara cladiri facute, numara investitori atrasi, numara km de retele de utilitati, numara scoli si spitale noi, numara autobuze electrice etc, etc. Suntem ca si retardatul satului care se bucura ca stie sa zica jumatate de alfabet la 12 ani!
  Penibila la maxim situatia si penibili toti care l-ati votat pe pletosul asta!

 12. woodpecker says:

  Cu astfel de om acest oras numit Timisoara nu va progresa deloc.Tipul e prea limitat pentru a putea gandi planuri de viitor.Doar festivaluri de cacat trotuare tip tabla de sah,sifonari de bani la firmele de casa si multe altele .Pacat!Pletosul vopsit ar putea face o vizita in Oradea sau Cluj sa vada ce se petrece acolo.

 13. Poli 21 says:

  Domnule Marta, nu stiu cind ati fost ultima data prin Timisoara pe jos ca sa vedeti care este starea a cel putin 50 % din pomii plantati pe vremea lui Pazvante si care prezinta un real pericol pentru trecatori. Cind am spus 50% am fost ultraoptimist.

  • IonutNasleu says:

   Roby tu esti ? Ai omis vreo minciuna ? Fritz e Neamț, de aia nu ies numaratorile fabuloaselor tale proiecte ? Cu atâtea diplome și realizări o simpla numărătoare pana la 2000 a durat o luna ? Bravo ! Mândria orașului Timișoara care esti .

 14. Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Timișoreni, vi se pregătește un „sistem prototip de relaționare cu cetățeanul”. PMT caută voluntari

  Ştiri din Timiș

  Expoziție de mașini retro la cel mai mare centru comercial din Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Fără gaz în două localități din Timiș

  Ştiri din Timiș

  VIDEO. A abandonat patru pui de pisică la Ghiroda și a fost amendat cu 1.000 de lei

  Ştiri din Timiș

  Teatrul muzical „Awakening”, creația studenților de la muzică și teatru după perioada de pandemie și izolare

  România

  Datoria externă a României a crescut de la începutul anului cu 1,048 de miliarde de euro

  Eveniment

  Bărbat reținut după ce a spart o mașină, în Timiș

  Eveniment

  O femeie a fost prinsă după ce a furat haine de 900 de lei dintr-un magazin din Timișoara

  Eveniment

  Șoferi beți, prinși de polițiști la volan, în Timiș. Unul dintre ei nu avea permis de conducere

  Ştiri din Timiș

  Andrei Molnar, ales președinte al UDMR Timiș cu unanimitate de voturi

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici