tion.ro Web analytics

Începe reabilitarea Palatului Poștelor, clădire simbol a Timișoarei

De Amalia Kui

Începe reabilitarea Palatului Poștelor, clădire simbol a Timișoarei

foto: InfoCentrul Turistic
Directorul General al Companiei Naționale Poștă Româna S.A. a semnat joi, 23 iunie, contractul pentru demararea lucrărilor. Urmează să fie restaurate ornamentele, tâmplăria și acoperișul, la care se adaugă instalarea unui sistem de iluminat.
Scris de Amalia Kui - Directorul General al Companiei Naționale Poștă Româna S.A. a semnat joi, 23 iunie, contractul pentru demararea lucrărilor. Urmează să fie restaurate ornamentele, tâmplăria și acoperișul, la care se adaugă instalarea unui sistem de iluminat.

În primăvara acestui an, după ani și ani de promisiuni, a fost lansată licitația pentru reabilitarea fațadelor Palatului Poștelor din Timișoara. Vor fi restaurate ornamentele, tâmplăria, acoperișul. Va fi instalat și un sistem de iluminat. Totul pentru aproape 2,5 milioane de euro. Banii vin din fondurile proprii ale Companiei Naționale Poșta Română.

„Astăzi (n.r. – joi, 23 iunie), Directorul General al Companiei Naționale Poștă Româna S.A., Valentin Ștefan a semnat contractul pentru demararea lucrărilor. Pentru mine este un proiect foarte important pentru care m-am luptat să devină realitate și în spatele căruia există o documentare serioasă. Mă bucur că vom putea reda timișorenilor acest simbol al orașului și că intr-un timp relativ scurt, vom vedea din nou strălucirea acestei clădiri emblematice. E o realizare frumoasă pentru care țin să precizez, s-au depus eforturi semnificative din partea conducerii companiei”, transmite Adrian Lulciuc, directorul Sucursalei Regionale de Poștă Timișoara.

Palatul Poștelor, proiectat de faimosul arhitect maghiar Ignác Alpár într-o manieră Art Nouveau/Secession (o versiune germană a curentului Art Nouveau), este o clădire emblematică a Timișoarei. Palatul Poștelor a fost construit între anii 1911 și 1914, pe amplasamentul fostelor fortificații ale cetății.

Construcția cu trei etaje impresionează nu numai prin dimensiunile monumentale, ci și prin subtilitatea elementelor decorative, printre care se regăsesc panouri cu ghirlande, motivul Omul Verde sau coloane cu capiteluri Secession decorate cu chipuri de femeie.

Despre renovarea clădirii Poștei din Timișoara se discută de ani buni. În 2015 se dorea atragerea de fonduri europene pentru reabilitarea Palatului Poștelor. Sorin Grindeanu, la acea vreme ministru pentru Societatea Informațională, anunța că „1,5 milioane euro sunt alocați de Compania Națională pentru refacerea acoperișului, a fațadei, a geamurilor, tot ce ține de refacerea clădirii”.

Aproape doi ani mai târziu, în 2017, directorul Oficiului Județean de Poștă Timiș de la acea vreme spunea că în primăvara acelui an va fi lansată licitația pentru găsirea unui constructor, însă și acest plan a fost abandonat. În 2020 a fost din nou anunțat șantierul de la Palatul Poștelor, dar iată că a fost necesar să ajungem în anul 2022 pentru ca licitația să fie lansată.

Pe aceeași temă:

Renovarea Palatului Poștelor, anunțată de trei ori în cinci ani. Ar fi nevoie de 2,2 milioane de euro

Se caută o firmă care să reabiliteze Palatul Poștelor, o clădire emblematică a Timișoarei. Se pun la bătaie aproape 2,5 mil. euro

In primavara ar putea demara reabilitarea Palatului Postei din Timisoara

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Capitală Culturală

  Timișorenii, invitați să facă parte dintr-un cor comunitar, în anul în care orașul va fi Capitală Culturală Europeană

  Ştiri din Timiș

  Șase oferte pentru proiectarea lotului 2 din autostrada Lugoj - Deva

  Capitală Culturală

  Reprezentații de excepție la Filarmonica Banatul în 2023, anul Capitalei Culturale Europene

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Avansează lucrările la Centrul de legume-fructe din Tomnatic. Vicepreședintele CJT, în vizită pe șantier

  Utile

  FOTO. O mai mare vizibilitate în câteva intersecții din Timișoara. Arborii au fost toaletați

  Ştiri din Timiș

  Bulină neagră de la CNAIR pentru firmele care se ocupă de Centura Timișoara Sud și descărcarea de pe A1 la Sânandrei

  Ştiri din Timiș

  Programul de lansare a Capitalei Culturale, încă „secret”. E cert că PMT și CJT fac evenimente separate

  România

  Paul al României, prințul fugar, a fost prins și arestat la Paris

  Ştiri din Timiș

  Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea, după rezultatele la BAC: „Revenim la un scenariu optimist pentru admiterea 2022"

  Ştiri din Timiș

  Muzică pentru toate gusturile la Zilele comunei Lovrin

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici