tion.ro Web analytics

In centrul Timisoarei au aparut... palmieri

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Timişorenii care au trecut miercuri prin zona centrală a oraşului au avut surpriza să constate că... avem arbori exotici. Mai multe ghivece mari cu palmieri au fost aşezate în iarbă, între benzile de circulaţie, pe bulevardul Ion C. Brătianu, în apropiere de Colegiul MIU.
Scris de A. Strugariu - Timişorenii care au trecut miercuri prin zona centrală a oraşului au avut surpriza să constate că... avem arbori exotici. Mai multe ghivece mari cu palmieri au fost aşezate în iarbă, între benzile de circulaţie, pe bulevardul Ion C. Brătianu, în apropiere de Colegiul MIU.

Reprezentanţii societăţii Horticultura spun că până acum au fost achiziţionaţi 40 de palmieri, iar arborii au fost aduși din Olanda. O bucată a costat în jur de 140 de euro, din spusele celor de la Horticultura.

„Pe acest bulevard, experimental în această primăvară înspre vară, pentru a da un aspect mai deosebit bulevardului, am ajuns la concluzia să plantăm aceşti arbori. De fapt ei sunt nişte palmieri, se cheamă Phoenix Roebelenii, sunt aclimatizaţi tropical şi subtropical în Europa, sunt pe marile bulevarde europene, în Amsterdam, în Franţa, în Austria, în Cehia, peste tot ei sunt aclimatizaţi pentru că ei sunt produşi ca ţară de origine în Olanda. Categoric rezistă, ei rezistă până la minus 10 şi chiar minus 12-13 grade Celsius. Iarna îi vom adăposti în seră şi primăvara îi readucem înapoi. Aceşti palmieri sunt palmieri care rezistă pentru partea exterioară, nu sunt plante de interior, sunt plante de exterior, dar pentru că iernile la noi sunt cum sunt de-aia i-am şi containerizat, e bine să îi retragem, să îi adăpostim şi primăvara îi scoatem din nou”, ne-a declarat directorul societăţii Horticultura, Andrei Drăgilă.

Primarul Nicolae Robu a explicat că a ales să le ofere această „surpriză” timişorenilor în cadrul preocupărilor sale pentru înfrumuseţarea oraşului. Edilul spune că el este cel care a venit cu ideea achiziţionării acestor arbori exotici şi că le-a cerut celor de la Horticultura să se încadreze în suma de 10.000 de euro.

În plus, primarul îl contrazice pe specialistul de la Horticultura şi spune că de fapt nu sunt palmieri. „În cadrul preocupărilor de înfrumuseţare a oraşului astăzi am oferit şi oferim în continuare o surpriză timişorenilor. Pe bulevardul Brătianu, pe fâşia dintre cele două sensuri de circulaţie rutieră au fost aduşi arbori exotici (…) Sunt arbori care se potrivesc condiţiilor climaterice de la noi, ei există în multe ţări ale Europei şi sunt convins că vor da un farmec suplimentar oraşului nostru. Nu sunt chiar palmieri, sunt asemănători cu palmierii, sunt nişte plante înrudite cu palmierii. Sunt cumpăraţi pe bursă şi plătiţi din fondurile pe care Horticultura le încasează de la primărie pentru spaţiile verzi, nu sunt plătiţi punctual”, a afirmat Robu.

Primarul a mai explicat că toţi cei 40 de palmieri vor fi puşi în aceeaşi zonă, până spre Banca Naţională şi în partea cealaltă spre Modex, pe scuarurile din faţa Colegiului MIU, şi că a cerut să fie luat de acolo aranjamentul în formă de brăduţ făcut din ghivece pentru că nu-i place cum arată.

Robu are un răspuns şi pentru timişorenii care ar putea spune că altele sunt priorităţile oraşului, că ar trebui ca primăria să se ocupe întâi de astuparea gropilor din carosabil de exemplu şi să refacă trotuarele, care sunt într-o stare jalnică până şi în zona centrală şi chiar pe noul bulevard cu palmieri.

„Sigur că vor veni unii să spună da, dar dincolo e o groapă. Şi ce dacă-i o groapă? Vom înlătura şi groapa. Asta înseamnă că nu mai trebuie să facem nimic pozitiv, ci să ne ocupăm numai de rău? Trebuie să ne ocupăm deodată şi de rău şi de bine, trebuie să înlăturăm răul, să-l împuţinăm, şi să înmulţim binele. Asta-i abordarea corectă. Şi, de altfel, n-am inventat-o eu. Aşa au fost abordate lucrurile în toată istoria omenirii. Dacă ar fi după mentalitatea unora n-am avea astăzi nicio mănăstire, nicio catedrală, niciun teatru, n-am avea Turnul Eiffel, n-am avea niciun palat, absolut nimic”, crede primarul.

Edilul a şi descins miercuri în noua zonă cu palmieri pentru a vedea cum merg lucrările executate de Horticultura şi i-a întrebat pe cetăţenii care aşteptau într-o staţie RATT dacă le place ce văd. Unii au spus că da, în timp ce alţii au arătat cu degetul spre clădirea dărăpănată de lângă în care funcţionează Colegiul MIU.

Trotuarele de pe bulevardul Bratianu

Oricum, în ceea ce priveşte trotuarele de pe bulevardul Brătianu, Robu spune că deocamdată nu se poate interveni.

„Noi nu avem acum contract valabil pentru repararea trotuarelor şi carosabilului. Deşi am pornit de foartă multă vreme licitaţiile ele nu s-au finalizat şi n-am cum să fac aceste reparaţii în lipsa contractelor (…) Nu se lucrează decât într-un loc unde mai avem contract, nu mai ştiu unde mai este acum contract (…) Acum sunt în derulare licitaţiile pentru tot orașul şi din păcate ele se tot prelungesc prin contestări. Sute de străzi, 200 de străzi, au intrat în reparaţii de trotuare în prima jumătate a mandatului meu. Păi dacă asta nu e mult, când în ani de zile nu s-a făcut nimic, atunci cât o fi mult? Anul acesta lansăm reparaţii în tot oraşul la trotuare, dar trebuie să se finalizeze licitaţiile, pentru că aşa s-a nimerit, să expire contractele”, a mai declarat primarul.

Clădirile nu se pot repara cu una cu două, spune edilul, ci este nevoie de programe şi fonduri substanţiale, nu se pot face cu 10.000 de euro. Aşa că, până să se mişte lucrurile concret în acest sens, municipalitatea investeşte în palmieri și în fotbal, luminează arborii şi statuile pentru a schimba fața orașului şi încearcă să gestioneze proiectele pe fonduri europene iniţiate de fosta administraţie. Un lucru greu, afirmă Robu, pentru că nu te înjură nimeni când ai proiecte pe hârtie…

„În paralel facem o mulţime de lucruri pe care le putem face, chiar dacă nu sunt ele cele mai stringente, dar sunt lucruri importante. Important este să nu facem prostii, ci să facem lucruri benefice pentru oraş, nu putem să le facem numai în ordinea priorităţilor”, a conchis primarul Timișoarei.

Polițiștii locali au primit sarcină să supravegheze palmierii din zona centrală pe timp de noapte ca să nu dispară…

UPDATE. Palmierii primarului n-au rezistat prea mult fără să fie vandalizaţi… Două dintre ghivecele cu arbori exotici aşezate între cele două sensuri de circulaţie de pe bulevardul Brătianu au fost dărâmate deja miercuri seara, după cum se poate vedea într-o fotografie care a început să circule pe Facebook (foto Oli Hehn), dar au fost puse înapoi imediat. Rămâne de văzut dacă dimineaţa vor mai fi toate la locul lor…

 

Mai puteti citi: Peisagistii cer public explicatii cu privire la palmierii din centrul Timisoarei

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Au început să fie montate semnalizări pe drumul dintre Margina și Holdea. Restricții din 10 mai

  Eveniment

  Cadavrele a doi bărbați, găsite plutind în Bega și Mureș. Identitatea unuia dintre ei, necunoscută

  Ştiri din Timiș

  Timiș: Cum vor merge copiii la ore, în a doua săptămână de școală, în funcție de rata de infectare din localități

  Sănătate

  Trei morți și peste 70 de cazuri noi de coronavirus în Timiș, de vineri până sâmbătă

  Sănătate

  Covid-19, România: 104 morți și peste 1300 de cazuri noi, în ultimele 24 de ore

  Ştiri din Timiș

  Oficial! Timișoara și alte zece localități din județ, în scenariul verde, de duminică. Se vor putea organiza concerte

  Turism

  Evadare în pandemie. Drumeție și cumpărături la înălțime, în satul Ineleț

  Eveniment

  VIDEO. Casă distrusă de flăcări, la Sânnicolau Mare

  Sănătate

  Peste 160 de oameni s-au vaccinat direct din mașină, într-o zi, la centrul Drive-Thru din Timișoara

  România

  Doar cinci admiși la proba scrisă pentru posturile de directori ai Caselor județene de asigurări

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici