Peisagistii cer public explicatii cu privire la palmierii din centrul Timisoarei

De A. Strugariu
26Comentarii
Peisagistii cer public explicatii cu privire la palmierii din centrul Timisoarei
Asociaţia Peisagiştilor din România – AsoP, Filiala Teritorială Vest, critică demersul reprezentanţilor Primăriei Timişoara de a „înfrumuseţa” un bulevard din zona centrală a oraşului cu palmieri. „Valoare arborelui, din punct de vedere ecologic, este una scăzută, sensibilă la factorii de mediu urbani, naturali sau antropici și cu o valoare estetică îndoielnică raportată la peisajul urban existent”, consideră reprezentanţii asociaţiei.

Asociaţia Peisagiştilor din România – AsoP, Filiala Teritorială Vest, a ales să îşi exprime public nemulțumirea vizavi de soluția de amenajare peisageră a insulelor de spații verzi dintre sensurile de mers de pe Bulevardul I.C. Brătianu și strada Michelangelo, din imediata vecinătate a Parcului Civic din Timișoara, prin poziționarea unor ghivece cu exemplare din specia Phoenix Roebelenii – palmier.

„Phoenix roebelenii se caracterizează în primul rând ca fiind o specie alohtonă, ceea ce înseamnă că arealul natural se află în alte zone geografice decât cea a Timișoarei, precum Australia, SE Asiei și Estul Africii, prin urmare specia nu este întâlnită în condiții naturale de creștere și nu face parte din biodiversitatea locală și din peisajul de câmpie din Banat. Mai mult, valoare arborelui, din punct de vedere ecologic, este una scăzută, sensibilă la factorii de mediu urbani, naturali sau antropici și cu o valoare estetică îndoielnică raportată la peisajul urban existent. În condițiile în care Timișoara aspiră la statutul, onorabil de altfel, de Capitală Culturală Europeană în anul 2021, printr-un mic şi relevant paralelism cu subiectul în discuție, specia este total necaracteristică peisajului cultural timișorean. Nu pot să nu ridic problematica costurilor de achiziție și ulterior a celor care se impun în vederea întreținerii lor în perioada vremii nefavorabile (depozitare, transport, protejare etc.) în raport cu nevoile și mai ales beneficiile aduse locuitorilor din Timișoara”, spune preşedintele Asociaţiei Peisagiştilor Filiala Vest, ing.peis. Andrei Condoroş.

Reprezentanţii asociaţiei sunt nemulţumiţi şi de abordarea pe care au ales-o autorităţile locale în demersurile lor de a reamenaja spaţiile verzi de pe aliniamentele stradale din oraş prin înlăturarea unor specii valoroase de arbori.

„Dorim să atragem totodată atenția asupra unei tendințe tot mai evidente, de a utiliza în aliniamentele unor importante artere de circulație (Calea Aradului, Vasile Pârvan, Take Ionescu etc.), exemplare „pitice” de arbori, cu un rol ecologic și estetic cel puțin modest, ca să nu spun total nepotriviți. Paradoxal acestor intervenții, semnalăm înlăturarea tocmai a unor exemplare cu o valoare ecologică și ornamentală ridicată din specile Tilia (tei) și Aesculus (castan porcesc) de pe alte străzi din oraș (Bd. Revoluției, str. Popa Șapcă etc.”, adaugă cei de la AsoP.

Reprezentanţii Asociaţiei Peisagiştilor din România – AsoP, Filiala Teritorială Vest, recomandă primăriei ca intervențiile asupra spațiilor verzi publice din Timișoara să se facă în baza unor strategii publice prealabile, a unui masterplan, să fie conturate și fundamentate profesional în parteneriat cu specialiștii, membri ai asociațiilor profesioniste și/sau ai instituțiilor de învățământ superior de specialitate.

Totodată, AsoP recomandă angajarea, în cadrul Direcției de Mediu a Primăriei Timișoara a unui grup de specialiști, oameni specializaţi în arhitectura peisajului, care să se ocupe de „corelarea tuturor acestor soluții de intervenție în spațiile verzi cu politicile și constrângerile unui urbanism de calitate”.

Nu în ultimul rând, Asociaţia Peisagiştilor solicită tragerea la răspundere a celor responsabili pentru soluțiile alese și comunicarea unui punct de vedere oficial al Direcției de Mediu din cadrul Primăriei Timișoara.26Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor