tion.ro Web analytics

FOTO. Dezastru pe șantierele pentru retehnologizarea Colterm. În unele locuri crește deja iarba

De Roxana Deaconescu

FOTO. Dezastru pe șantierele pentru retehnologizarea Colterm. În unele locuri crește deja iarba

Mai multe șantiere au fost deschise încă din primăvară la Timișoara pentru retehnologizarea Colterm, un proiect de 30 de milioane de euro desfășurat cu fonduri europene. Unele tronsoane de străzi, cum ar fi o bucată din Mareșal Constantin Prezan, sunt închise de luni bune, dar șantierele tot nu sunt gata. Timișorenii se plâng de haosul lăsat în urmă de muncitorii contractați de primărie, dar și de faptul că pe unele șantiere nu a mai trecut de ceva timp niciun muncitor.
Scris de Roxana Deaconescu - Mai multe șantiere au fost deschise încă din primăvară la Timișoara pentru retehnologizarea Colterm, un proiect de 30 de milioane de euro desfășurat cu fonduri europene. Unele tronsoane de străzi, cum ar fi o bucată din Mareșal Constantin Prezan, sunt închise de luni bune, dar șantierele tot nu sunt gata. Timișorenii se plâng de haosul lăsat în urmă de muncitorii contractați de primărie, dar și de faptul că pe unele șantiere nu a mai trecut de ceva timp niciun muncitor.

„Pe strada noastră, Aleea Citadelei, de peste două luni s-a început o lucrare și de vreo lună și ceva (prima parte a lucrării mai mari s-a realizat cam în trei săptămâni) am rămas în plin șantier fără a mai veni cineva să încheie lucrarea. Imaginea e dezolantă și mult deranjantă pentru noi locatarii. După cum se vede bine și în poze, e plin de nisip și pietriș, e foarte mult praf, când bate vântul zici că suntem în Sahara, ce mașini, ce geamuri deschise, ce copii care se joacă…”, ne-a scris un cititor nemulțumit.

Timișoreanul spune că a vorbit de două ori cu responsabilul din primărie care se ocupă de șantier și care ar supraveghea lucrările.

„Și el se plânge, ba că e firma neserioasă (firma contractată pentru lucrări – n.r.) și nu sunt oameni suficienți, ba că se grăbesc să facă în mai multe locuri înlocuirea țevilor să nu îi prindă vremea rea, ba că i-a somat de vreo două ori să vină să termine aici la noi și să își strângă gunoiul și resturile… în zadar! După ce au făcut cam 3/4 din lucrare, aici au lăsat totul baltă și de ceva timp lucrează pe Lacului. Săptămâna trecută (dar asta cu întârziere vreo două săptămâni sigur) au fost câte două ore în două zile ca să facă scheletul pentru viitoarele capace la cămine, dar unul nu l-au terminat”, s-a mai plâns cititorul Tion.

Omul spune că nici măcar firma de salubrizare stradală nu a mai trecut pe strada lor.

Primăria Timișoara și Colterm au deschis încă din luna martie mici șantiere prin toată Timișoara, în cadrul proiectului de „Retehnologizare a sistemului centralizat de termoficare în vederea conformării la normele de protecția mediului privind emisiile poluante în aer și pentru creșterea eficienței în alimentarea cu căldură urbană Etapa II”. Termenul de finalizare este 2023, dar lucrările vor fi finalizate în anul 2022, ne spuneau reprezentanții primăriei încă din primăvară.

Aproape 30 de km (29,162) de rețele termice ar trebui să fie extinse sau reabilitate în cadrul acestui proiect, care are o valoare totală de 148.118.419,84 lei (30 milioane euro – n.r.), din care 106,2 milioane de lei de la UE. Proiectul este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.

Potrivit celor din primărie, se intervine anul acesta în 33 de zone din aproape toate cartierele orașului, în general în careuri de blocuri. De lucrări se ocupă firmele SC Energomontaj SRL (lider de asociere) cu Elsaco Electronic și Construcții Erbașu pentru Lotul 1 – rețele primare și de Elsaco Electronic SRL (lider de asociere), cu Energomontaj și Construcții Erbașu pentru Lotul 2 – rețele secundare.

Toate lucrările începute în 2021

Conform reprezentanților Colterm și ai PMT, au fost deschise mici șantiere în 21 de zone din oraș.

„Următoarele tronsoane de rețele termice primare și secundare din toate șantierele care au fost demarate, începând din luna martie și până în prezent, vor fi puse în funcțiune înainte de a începe sezonul de încălzire termică 2021-2022”, ne-au transmit oficialii instituției de pe C.D. Loga.

Astfel, pe lotul 1 vor fi finalizați 9,067 km de rețea termică primară, după cum urmează:

 1. pe str. Traian Vuia (între Liviu Rebreanu și Mareșal Averescu);
 2. pe str. Traian Vuia )între Mareșal Averescu și Mureș), pe str. Mureș (între Traian Vuia și Miloia) și pe str. Miloia (între str. Mureș și Musicescu);
 3. pe bd. Vasile Pârvan la str. Surorile Martir Caceu;
 4. în zona Bucovina (de la str. Bucovina la PT45 – 250 m de traseu din totalul de 1.980 m de la Calea Aradului la str. Matei Basarab);
 5. pe str. Filaret Barbu, str. Rozalia, în curtea Facultății de Mecanică, pe str. Traian Lalescu și până în dreptul Bibliotecii Universității pe Vasile Pârvan.

Pe lotul 2 se lucrează la rețeaua termică secundară, pe o lungime totală de 20,095 km, după cum urmează:

 1. pe str. Eneas, str. Kiriak (între Eneas și Glad);
 2. în zona Calea Șagului – Piața Doina;
 3. în zona Dâmbovița (Aleea Poiana Ruscăi);
 4. în zona Ion Ionescu de la Brad (str. Silistra – Verde – Gabriela Tako – Al. Grama);
 5. în zona Cetate (str. Carol Telbisz – Parcul Civic – str. Traian Grozăvescu);
 6. str. Martir Sebastian Iordan (între str. Zurobara și Popa Șapcă);
 7. în zona de blocuri din cartierul Steaua;
 8. în zona Take Ionescu și pe str. București și Titan;
 9. în zona careurilor de blocuri Bucovina A (parțial) și B;
 10. în zona Cetate (str. Loga – Ghe. Andrașiu – M. Eminescu;
 11. în zona Odobescu (str. Labiș – Noica – Goga);
 12. în zona Dâmbovița – Aurora (str. Lacului – Iorgovanului – Dreptatea);
 13. în zona Dâmbovița (Aleea Citadelei);
 14. în zona Bucovina (str. Constantin Stere – Soroca – Învățătorului);
 15. în zona Elisabetin (str. Sorin Titel – Georghe Dragomir – Evlia Celebi – Piața Bisericii – Ghirlandei – Feldioara);
 16. în zona Șagului (Intrarea Cucului).

Ultimele lucrări începute sunt cele din zona celor două universități – pe Filaret Barbu, Rozalia, în curtea Facultății de Mecanică, pe str. Traian Lalescu până în dreptul Bibliotecii Universității de pe Pârvan – și pe Intrarea Cucului din Șagului. Șantierele au fost deschise în luna septembrie, iar reprezentanții primăriei spun că se va lucra „cât timp va fi posibil în septembrie”.

Pe aceeași temă:

Mici șantiere prin toată Timișoara. Începe retehnologizarea Colterm, se sparge și asfaltul proaspăt al lui Robu

12 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. z says:

  “retehnologizare”. HA. HA.

 2. Alooooc says:

  Asa va ramine Timisoara fara caldura si apa calda la iarna. Vorbe, vorbe si iar vorbe … Personal nu mai dau nici un rahat pe cei care ne conduc.

 3. plex says:

  Revolutia bunei guvernari. Multumim fritz, latzcau si gasca.

 4. Gicu says:

  Ce sa mai zicem. Pe Mareșal Prezan o sa mai dureze vre-o doi ani pana termina. NU SE LUCREAZA pe acest șantier decât pe alocuri. Pe Fritz îl doare-n basca. Nu e roman, nu e timișorean. A găsit doar o mana de prosti care l-au votat. Rezultatele se vad. Robu, avea păcatele lui, dar pe șantierele deschise în vremea lui, se lucra. Zilnic le vizita și era calare pe ei. Sa le mulțumim timișorenilor care au votat USR și pe jalnicul de Fritz.

 5. Anubis says:

  Amatori…

 6. ewq says:

  Bani aruncati…Mastodontul comunist tot va da faliment pana la urma…Au cam 700 de km de retea secundara plus vreo 70 de primara,schimbate in 30 de ani cu tot cu lotul astia e 30 de km )cam 20% in ritmul asta ii apuca 2050…CET sud produce gaz plus carbune,carbune care in max 10 ani se va sista de catre UE ,gigacaloria subventionata direct se va sista si asta…pur si simplu proiectul asta e nesustenabil.Sunt curios ce le zice BM

 7. Alex says:

  Ca-n Germania! Bravo Fritz! Parca te laudai ca esti mai tare ca Robu. Din ce se vede esti de 10 ori mai dezastru.

 8. Gicu says:

  Gargara cu pioneze ! Ne am invatat sa vorbim mult si prost! Nimeni nu face nimic! Daca am avea o administratie serioasa care s ar ocupa…daca…!!! Dar n avem decat vorbe! Siktir!

 9. Ilie_de_la_scularie says:

  Pe Take Ionescu e UN HAOS TOTAL. Se inghesuie oameni,biciclisti,muncitori,utilaje,tevi …doamne fereste ce dezastru.Merg zilnic cu bicicleta pe acolo deci stiu ce zic. O taraganeaza de luni bune de zile. De toata jena,sincer

 10. etna says:

  Dupa luni de zile de santier chinuit, pe Take Ionescu inca sunt santuri neastupate, este plin de transee, o mizerie ca dupa bombardament, lucru-IOC!
  O bate de joc pentru oras, pentru un colos falimentar,care oricum nu are sanse de supravietuire.
  Orasul arata infect cu toate aceste santiere pe care nu se lucreaza aproape deloc, nimeni nu face nimic!

 11. Alex C. says:

  Ca deobicei, administratia prezenta comenteaza de cea trecuta, directorul nu stiu care nu e bun…..primaria trecuta a furat bani etc….cred ca ar fi bine sa desfintam DNA-ul actual care oricum cu anchetele lui infinite numai cazuri din trecut ancheteaza care consuma o gramada de bani iar infractori iau 2 ani cu suspendare fara sa fie pus sechestru pe nimic si obligati la plata…dupa 2 ani de concediu ies din nou mari directori……cu averea cat casa…..Domnule Primar poate ar trebui infintat un DNA pt proiectele in derulare ca sa nu mai tot pierdem banii….si sa fiti atenti in primul rand in ograda dvs.! Coltermul a fost si se pare ca inca este o masina de spalat bani pt partide…….(iar pt cei care nu ma cred va rog sa verificati proiectele din prezent si trecut la ce sume se executa si ce calitate au)…….dar un lucru interesant in administratia primariei verifica santierele de la alte firme de la mosnita….etc…..dar nu esti in stare sa vezi dezastrul ce il fac firmele din administratia ta, va rog sa verificati ca prin tot orasul e spart si lasat de nebuneala…….si Colterm e constructorul…..nu am auzit inca ca Colterm sau directorul sa fie zburat din cauza depasiri termenului sau amendat…..ca deobicei acelasi comportament mafiot!!!

 12. Timisorean :( says:

  Mare adevar….un santier tot orasul….retehnologizarea…o lucrare exact ca in Romania (pardon,Timisoara,sunt orase peste Timisoara cu mult). O bataie de joc. Primare….poti sa iti dai demisia sa nu mai pierzi 3 ani din viata sa ne chinui ca oricum e primul si ultimul mandat !!! Ar fi fain si de folos sa intervina cat mai multi timisoreni cu poze si dovezi in mediul online,massmedia,si sa vada orasul intreg cat si primaria in acelasi timp CE SE INTAMPLA IN ACEST ORAS….frumos odinioara. Sa fim timisoreni uniti si sa facem ceva incat sa schimbam ce putem acest haos!

 13. Cele mai noi știri

  România

  Florin Cîțu: Primarul Timișoarei trebuie să dea explicații în cazul bărbatului care a murit încercând să își încălzească locuința

  Eveniment

  Accident cu trei victime pe drumul ce leagă Timișoara de Buziaș

  Sănătate

  Peste 1 milion de euro pentru extinderea secției ATI a Spitalului Județean Timișoara

  Eveniment

  Tineri prinși că au furat paleți din curtea unei firme, la Dumbrăvița

  Ştiri din Timiș

  Crește din nou rata de infectare cu coronavirus la Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Se fac angajări la Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Kia EV6 este încoronată „Mașina Premium a anului 2022 în Germania”

  Eveniment

  Indolență? ISU Banat nu a avertizat timișorenii despre pericolul folosirii mijloacelor improvizate de încălzire, în criza Colterm

  Ştiri din Timiș

  Reacția lui Dominic Fritz după ce un om a murit în plină criză Colterm, încercând să se încălzească de la aragaz

  Sănătate

  UPDATE. Coronavirus, 28 octombrie: peste 13.000 de noi infectări și 415 decese în țară

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici