tion.ro Web analytics

Tion

Tion

  • Ştiri
    • Ştiri Timiș
    • Știri naționale
    • Stiri internaţionale
    • Eveniment
    • Sănătate
    • Dialoguri Sănătoase
    • Economic
    • Sport
    • Târg imobiliar
  • Timp liber
    • Cultură
    • Cinema
    • Horoscop
  • ANGAJĂRI
  • MICA PUBLICITATE
    • IMOBILIARE
      • Imobiliare Vanzari – Garsoniere
      • Imobiliare Vanzari – o camera
      • Imobiliare Vanzari – 2 camere
      • Imobiliare Vanzari – 3 camere
      • Imobiliare Vanzari – 4 camere
      • Imobiliare Vanzari – Case
      • Imobiliare Vanzari – Terenuri
      • Imobiliare Vanzari – Spatii comerciale
      • Imobiliare Inchirieri – Garsoniere
      • Imobiliare Inchirieri – o camera
      • Imobiliare Inchirieri – 2 camere
      • Imobiliare Inchirieri – 3 camere
      • Imobiliare Inchirieri – Case
      • Imobiliare Inchirieri – Spatii comerciale
    • PRESTĂRI SERVICII
    • CONSTRUCȚII
    • AUTO
    • DIVERSE
  • UTILE
  • VIDEO
  • Azi în Timișoara
  • Cariere de Poveste
  • Agenda
Select Page

Tion
Ştiri din Timiș
FOTO. Conacul din Foeni, inaugurat în primăvara anului viitor, cu un bal ca odinioară

FOTO. Conacul din Foeni, inaugurat în primăvara anului viitor, cu un bal ca odinioară

De Diana Lupulescu
la 2 March 2023 15:15 Reactualizat la: 2 March 2023 17:49

FOTO. Conacul din Foeni, inaugurat în primăvara anului viitor, cu un bal ca odinioară

Foto: Tion
2 March 2023 15:15 Reactualizat la: 2 March 2023 17:49
După ce a fost folosit în timpul regimului ceaușist ca baie comunală, grădiniță, depozit pentru erbicide și pesticide, sală de sport și sifonărie, iar după Revoluție a găzduit o discotecă, Conacul Foeni se va transforma într-un punct muzeal cu sală de evenimente și cafenea. Ridicat în anul 1750 pentru a servi ca reședință familiei Mocioni, edificiul se află în curs de reabilitare.
Scris de Diana Lupulescu - După ce a fost folosit în timpul regimului ceaușist ca baie comunală, grădiniță, depozit pentru erbicide și pesticide, sală de sport și sifonărie, iar după Revoluție a găzduit o discotecă, Conacul Foeni se va transforma într-un punct muzeal cu sală de evenimente și cafenea. Ridicat în anul 1750 pentru a servi ca reședință familiei Mocioni, edificiul se află în curs de reabilitare.

Trimite articolul

X

Conacul familiei Mocioni din comuna Foeni este opera arhitectului Mór Kallina, iar din aprilie 2021 a trecut în administrarea Consiliului Județean Timiș (CJT).

Alin Nica, președintele CJT, a declarat, joi, în urma unei vizite pe șantier, că acest obiectiv este de interes regional sau chiar național fiind una dintre cele mai vechi clădiri din Banat, realizate într-un stil neo-clasic și construită în secolul al XVIII-lea.

„Conacul Mocioni a stat în paragină vreme de decenii sau a fost folosit într-un mod impropriu, având aici alte activități decât cele care să pună acest element de patrimoniu la adevărata sa valoare, în conformitate cu destinația pentru care a fost construită această clădire. Noi dorim să redăm clădirii această frumusețe de odinioară și să o includem într-un circuit turistic și cultural care să permită în acest loc să renască zona, pentru că ne referim nu doar la aspectul ce derivă din valoarea artistică și de patrimoniu a clădirii, ci și la aspecte ce țin de dezvoltarea economică a localității și a întregii zone”, a declarat, joi, președintele administrației județene.

Lucrările de renovare au început în urmă cu aproximativ două luni și sunt realizate de Asocierea T.T. & CO SOLARIA GRUP SRL (lider) – EURAS SRL – GRAPHIC SPACE SRL.

Reprezentanții firmei T.T. & CO SOLARIA GRUP SRL au precizat, joi, că lucrările avansează mai repede decât s-a prevăzut în contract și că 70-80 % din șantier va fi gata până la sfârșitul acestui an. Termenul de finalizare al obiectivului este 30 aprilie 2024.

„Dorim să facem din cultură, mai ales acum în anul în care Timișoara deține titlul de Capitală Europeană a Culturii, un motor de dezvoltare economică. Poate părea ciudat pentru unii care nu cunosc elementele practice, cum putem să facem acest lucru, dar o să explic acest lucru. Prin cultură putem atrage interesul asupra zonei, a sute de mii de turiști anual, putem să creăm un ecosistem de antreprenori culturali, de operatori culturali care să vină și să creeze aici, în acest spațiu timișean, și nu în ultimul rând, serviciile și elementele conexe ce țin de domeniul HoReCa sau al restaurantelor, al ghizilor turistici care pot să vină să completeze acest nou vector de dezvoltare care poate fi cultura”, a afirmat Alin Nica.

Imobilul istoric clasă A va fi reabilitat integral. Potrivit proiectului, la parter se vor amenaja un salon de primire și un hol de onoare, ce vor permite găzduirea unor evenimente complexe. De asemenea, un colț muzeal va reda atmosfera specifică familiei Mocioni. Va fi realizată și o bibliotecă dotată inclusiv cu tehnologii moderne, interactive, precum și o cafenea culturală. Pentru încălzirea edificiului se va monta o centrală pe lemne.

Curtea și grădina vor fi amenajate cu ajutorul peisagiștilor, pentru a permite organizarea de evenimente în exterior. Subsolul și podul vor fi igienizate, consolidate și vor servi ca spații tehnice.

„Faptul că suntem la Foeni, într-o zonă unde dezvoltarea industrială lipsește și singurele surse de venit pentru cetățeni sunt fie instituțiile publice locale sau agricultura, revitalizarea, refuncționalizarea și modernizarea acestei clădiri, în acest spațiu de frontieră, poate să constituie clar un avantaj și asta ne dorim să construim aici, la Foeni, un centru cultural de importanță euroregională, pentru că suntem la granița cu Serbia. Așa cum ne gândim noi, dorim să deschidem această graniță, să o facem permeabilă, mai întâi pentru domeniul cultural, dar ne interesează categoric și partea economică, cât mai multe schimburi de mărfuri, de persoane care să tranziteze frontiera. Cred că este în beneficiul nostru”, a spus Alin Nica.

Constructorul a început lucrările cu decopertarea curții, cu trasarea viitoarelor alei, cu partea care ține de iluminat arhitectural. Se fac decopertări la nivelul acoperișului. În interior, a fost dată jos tencuiala.

„Ce dorim să facem aici, la Conacul Mocioni, pe partea de revitalizare? Dorim să creăm un punct muzeal care să reinducă în mentalul colectiv, nu doar al comunității locale, dar și timișene și al oricărui vizitator care va trece pragul acestui edificiu – atmosfera originală din vremea familiei Mocioni care locuia aici. Dorim să avem mai multe evenimente culturale an de an, rezidențe artistice, tabere de creație în care să creeze în acest spațiu, cu o puternică inspirație pentru cei care vor veni aici, elemente artistice de care să ne folosim; pentru că dorim să păstrăm ceea ce se va crea aici și să facem practic un muzeu viu – în curte, în interior, în toate aceste facilități pe care clădirea le va pune la dispoziție”, a mai spus Nica.

După renovare, clădirea va fi mobilată complet, va apărea o bibliotecă, o sală de spectacole, un spațiu pentru vernisaje și o cafenea.

„Nu în ultimul rând, ne gândim să facem niște evenimente deosebite: mă gândesc la brunch-uri, mă gândesc la poate un bal în costume de epocă sau alte manifestări moderne. Dorim să creăm și un grup de consultare și sprijin, numit „Prietenii conacului Mocioni”, patronat de baronul Mihai de Stârcea. Am discutat cu acest domn care încearcă să își reconecteze viața la rădăcinile pe care le are și pe care le-a pierdut. Sper să îl avem invitat aici, la balul de inaugurare a acestei clădiri”, a informat președintele CJ Timiș.

Constructorul a dat asigurări, joi, că va termina lucrările mai repede de termenul de 30 aprilie 2024, stipulat în contract.

„Ne va lăsa destul de mult timp să facem pregătirile necesare ca acest eveniment de inaugurare să se întâmple cât mai curând. Ne gândim imediat după Paștele de anul viitor. Avem, în prezent, stadiul fizic, 15 la sută realizat. Acest proiect face parte dintr-un proiect de finanțare pe granturile din spațiul economic european 2014 – 2021. Îi avem pe cei de la Institutul Intercultural Român și North Consulting din Islanda ca parteneri în acest proiect”, a mai afirmat Nica.

Valoarea proiectului este de aproximativ 17 milioane de lei, adică 3,5 milioane de euro.

Vizită pe șantierul Conacului Mocioni

foto: Tion

Pe aceeași temă:

FOTO. Zeci de tone de pământ și moloz, scoase de muncitori din subsolul Conacului Mocioni

FOTO. Conacul Mocioni din Foeni își recapătă strălucirea de odinioară. A început restaurarea

CJT a întocmit Harta traseelor turistice din Timiș, în premieră. Șapte idei de evadare în weekend

Trimite articolul

X
Taguri:
bal ,
conacul mocioni ,
foeni

0 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

    Cele mai citite știri

    1
    Două zile libere pentru elevi și profesori în prima parte a lunii iunie. Ziua Învățătorului și Rusaliile aduc o nouă întrerupere a cursurilor
    2
    Simonis dă în judecată un post de televiziune din România după ce au apărut poze și înregistrări compromițătoare în care susține că nu e el
    3
    FOTO. Primăria Timișoara a demolat Pizzeria Poli. Lațcău: „Demolări se fac și în afara campaniei electorale”
    4
    Blocuri de locuințe și un hotel, în locul unui club și al unui showroom de pe Calea Aradului. Vor fi până la 14 etaje
    5
    VIDEO. Primăria Timișoara refuză recepția Pasarelei Gelu, la un an de la ultimul termen dat constructorului
    6
    Se înlocuiesc linii de tramvai în Calea Șagului. Linia 2 nu mai ajunge la mall, iar linia 7 va circula deviat
    7
    VIDEO. Scandal și șicanare în trafic cu un biciclist, la Timișoara
    8
    Dezvoltatorii imobiliari care vor să ridice cartiere în fostele zone industriale din Timișoara trebuie să respecte noi reguli
    9
    Cod galben de furtuni, averse și descărcări electrice în Timiș
    10
    Timișorenii pot solicita de azi noua Carte Electronică de Identitate

    Cele mai noi știri

    Ştiri din Timiș

    VIDEO. Protest pașnic în Piața Victoriei. Fiecare „și-a meritat-o” e un pas spre o nouă crimă

    Ştiri din Timiș

    Deputatul Andrei Molnar a fost reales președinte al UDMR Timiș

    Mapamond

    VIDEO. Cel puțin opt persoane au murit după ce un balon cu aer cald a luat foc și s-a prăbușit într-un sat din Brazilia

    Ştiri din Timiș

    Dominic Fritz, la București: „În această vară nu va crește cota generală de TVA”

    Ştiri din Timiș

    Alpinistul timișorean Horia Colibășanu continuă ascensiunea spre vârful Nanga Parbat

    România

    VIDEO. PSD intră din nou la guvernare. Când se votează echipa

    Capitală Culturală

    VIDEO. Start în forță la Flight Festival: muzică, artă și magie în aer liber. 30.000 de participanți în prima zi

    Eveniment

    VIDEO. Șoferi drogați și fără permis, în vizorul Poliției. Aproape 200 de amenzi în urma unei razii la Timișoara

    Ştiri din Timiș

    FOTO. Progres vizibil pe șantierul drumului de legătură dintre autostrada A1 și DN 69

    România

    Ilie Bolojan, la congresul USR: „Foarte probabil, acest Guvern va fi de sacrificiu. Pregătiți să demolăm privilegii, sinecuri"
    • Servicii
      • Redactia
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Politica de confidentialitate
      • Regulament postare și moderare comentarii

    Timiș Online

    ISSN 3008-2323

    ISSN-L 3008-2323

    Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

    Pentru detalii apasati aici