tion.ro Web analytics

Descoperă povestea Palatului Deschan, „locul primului Bazar din Timișoara”

De Erika Iszlai

Descoperă povestea Palatului Deschan, „locul primului Bazar din Timișoara”

Foto: Facebook / Muzeul Național al Banatului
Muzeul Național al Banatului continuă călătoria virtuală prin palatele din Timișoara. Puteți descoperi povestea Palatul Deschan și a proprietarilor/arhitecților care le-au creat. Dacă în prima jumătate a secolului al XVIII-lea era considerată „cea mai reprezentativă clădire civilă în stil baroc”, la începutul secolului următor devine „una dintre cele mai frumoase clădiri în stil neo-clasic”.
Scris de Erika Iszlai - Muzeul Național al Banatului continuă călătoria virtuală prin palatele din Timișoara. Puteți descoperi povestea Palatul Deschan și a proprietarilor/arhitecților care le-au creat. Dacă în prima jumătate a secolului al XVIII-lea era considerată „cea mai reprezentativă clădire civilă în stil baroc”, la începutul secolului următor devine „una dintre cele mai frumoase clădiri în stil neo-clasic”.

„A fost odată ca niciodată: a fost un Jean de Jean, ofițer în armata imperială, care a asediat și cucerit Timișoara de la otomani în anul 1716. Acest Jean a rămas aici, a urcat treptele în administrația imperială. Ținând pasul cu moda, s-a germanizat; în anul 1744 a fost înnobilat sub numele Johann Anton Deschan von Hansen. În jurul anului 1753 își ridică o locuință particulară”, își încep povestea cei de la Muzeul Național al Banatului pe Facebook.

Consilierul Deschan a fost cel care a comandat un monument în amintirea soției sale, dar și a celor 1.000 de locuitori ai orașului răpuși de ciumă în 1738. Monumentul Sfintei Treimi din Piața Unirii a ajuns unul dintre cele mai cunoscute din oraș.

În 1802, familia mărește și renovează clădirea și o amenajează în stil neoclasic. Clădirea are parter și două etaje, corpul din spate este mai vechi, iar fațada mai nouă.

„Fațada are cinci travei încadrate cu coloane canelate, de factură corintică. În anul 1828 edificiul aparținea lui Georg Mancziarly. Proprietarii se schimbă câțiva ani mai târziu și devine Casa Scherter. Pe la 1837 se construiește la etaj un cazinou, care până la 1848 deservește elita de atunci a orașului. Dacă în prima jumătate a secolului al XVIII-lea Palatul Deschan era cea mai reprezentativă clădire civilă în stil baroc, la începutul secolului următor devine una dintre cele mai frumoase clădiri în stil neo-clasic”, mai spun cei de la MNaB.

Deşi iniţial a avut rol de reşedinţă, clădirea a fost mai apoi han, având grajduri pentru cai la parter, iar la etaj se găseau camere pentru oaspeţi.

„Palatul devine locul primului Bazar din Timișoara, și de atunci a fost cunoscut sub acest nume. După revoluție clădirea a fost retrocedată și renovată de actualii proprietari. În prezent în interiorul ei sunt spații comerciale”, concid cei de la MNaB.

Foto: Antonius Plăian

Bibliografie: Ioan Hațegan, „Turist prin Timișoara”, Mihai Opriș, Mihai Botescu, „Arhitectura istorică din Timișoara”.

Muzeul Național al Banatului a început o călătorie virtuală prin palatele din Timișoara. Casa (Palatul) Mária Radocsay, Palatul Neptun, Palatul Apelor, Palatul Löffler, Colegiul Național Pedagogic „Carmen Sylva”, Palatul Szana, Palatul Ciobanu și Palatului Miksa Steiner s-au numărat printre destinațiile de până acum.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Săptămână cu prezență fizică a elevilor în școlile din Timiș. Rata de ocupare a paturilor Covid este 21,7%

  Ştiri din Timiș

  Oamenii Timișoarei. Despre cei care „au construit orașul și i-au conferit o coeziune și un spirit specific”

  Eveniment

  Incendiu puternic la Timișoara. O casă a fost cuprinsă de flăcări, iar focul a cuprins și o anexă

  Ştiri din Timiș

  Sorin Grindeanu, în vizită pe șantierul Centurii de Sud a Timișoarei: I-am cerut constructorului să se mobilizeze

  Eveniment

  A fost prins hoțul care a dat spargerea la sediul Baroului Timiș

  România

  Recensământ 2022: Zi liberă pentru salariații care se autorecenzează

  Eveniment

  Reținut după ce a furat scule în valoare de 10.000 de lei de la firma pentru care a fost angajat, la Timișoara

  Eveniment

  Cercetați penal pentru că au condus băuți, drogați sau fără permis, în Timiș

  Ştiri din Timiș

  UPDATE. Andrei Drăgilă a fost revocat din funcția de director al societății Horticultura

  Ştiri din Timiș

  Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, în vizită la Timișoara. Despre situația drumurilor din zona de vest

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici